Jump to content

vikendica dosjelost


Bjob

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Molim za pomoć!

Baka je 1967. godine kupila zemljište na moru od vanknjižnih vlasnika koji su kupoprodajnim ugovorom jamčili da su oni pravi vlasnici prodane nekretnine i obvezali urediti zemljišne knjige tako da se ona može uknjižiti kao vlasnik, ali nisu.

Općinski sud na temelju kupoprodajnog ugovora u zemljišnim knjigama upisao je nju i djeda kao vlasnike cca 39,5 % zemljišta, a za ostalo je odbio zahtjev za upis jer nisu priložene isprave kojima bi se dokazalo prethodno vlasništvo prodavatelja.

Budući da se u selu znalo da je ta zemlja od prodavatelja, kupnjom su svi smatrali baku i djeda njenim vlasnikom i to im nikad nitko nije osporio.

1967. godine baka i djed dobili su lokacijsku dozvolu za gradnju vikend kuće, a zatim i građevisnku dozvolu u kojoj u obrazloženju između ostalog stoji i da su priloženi dokazi o vlasnosti parcele.

Svi susjedi su potpisali suglasnost za izgradnju vikendice što također potvrđuje da su i oni smatrali baku i djeda vlasnicima čestice.

1968. Napravljena je vikendica, za koju se već 40 godina uredno plaća porez na kuću za odmor.

1969. u katastarskom operatu su upisani kao jedini vlasnici iste one parcele za koju u zemljišnim knjigama piše 39,5% vlasništva.

1980. g. djed je umro i baka je naslijedila njegov dio

Danas u posjednovnom listu katastra baka je navedena kao vlasnik 1/1 kuće i dvorišta,

a u zemljišnim knjigama kao suvlasnik vrta sa još 19 osoba u omjeru 39.5%, s time da se broj kat. čestice sada razlikuje u katastru i zemljišnim knjigama.

Pitanje glasi, kako da se baka upiše u zemljišnim knjigama kao vlasnik što u stvarnosti i je?

Da li postoji mogućnost da se podnese prijedlog za uknjižbu vlasništva na temelju dosjelosti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li su k.č. prije promjene brojeva u katastru bile iste po površini.

 

ako jesu, onda treba pokrenuti djelomični zk ispravni postupak ili tužbu na sudu za sređivanje vlasništva, jer baka bi po sadašnjim podacima bila vanknjižni vlasnik. to da li pokrenuti zk ispravni, ili tužbu, ovisi o sudu. svaki sud ima drugačiju praksu.

 

ako podaci po površini u zemljišnoj knjizi i katastru nisu jednaki - u zemljišnoj knjizi je površina puno veća, onda treba pokrenuti usklađenje katastra i gruntovnice, šta bi značilo da gruntovnu česticu treba cijepati (parcelirati) prema katastarskom stanju, naravno uz uvjet da katastarsko stanje odgovara onom na terenu. nakon izrade takvog parcelacijskog elaborata radi se razvrgnuće suvlasničke zajednice tako da se baka upiše na njenoj parceli u 1/1, a izlazi iz suvlasništva na ostatku zemljišta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kako može da ne piše površina. neka utvrde površinu prema zbirci isprava. vjerojatno je dolazilo do diobe početne k.č., a u gruntovnici nisu ažurno pratili promjene. površinu moraju izdati, pravi ili krivu. ako je kriva ispravljat će se ili prema nekoj već položenoj ispravi, ili prema novom geodetskom elaboratu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možete ga pokrenuti sami u gruntovnici. negdje imaju gotov obrazac za pokretanje dj.zk ispr. postupka, ali obično to rade odvjetnici. radi se kad uknjiženi suvlasnici nisu živi, ne znaju se njihovo naslijednici, dakle ne možete raditi razvrgnuće.

 

ali gruntovnica ima utvrđenu praksu. negdje se vodi djelomični zk, negdje sudska tužba!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija