Jump to content

Pomoć-samohrana nezaposlena trudnica-prava


studenticazd

Preporučene objave

Ovako, imam 20 godina (uskoro 21).Pretprošle godine sam upisala studij u Zadru od kojeg sam odustala.(Još se nisam ispisala,tj.uzela papire, ali nemam nikakvih prava koje sam imala kao redovni student.)Bila sam osigurana preko majčine firme, međutim kako sam prekinula studij, izgubila sam zdravstveno. Na HZZO-u su mi savjetovali da nađem nekoga tko će me prijaviti kao radnicu na nekoliko dana i zatim odjaviti, tek toliko da steknem prava na zdravstveno, da ne moram sve plaćati. Zdravstveno ja ne bih sad ni toliko trebala, jer se spremam na jesen upisati fakultet u Zagrebu,međutim, ostala sam trudna prošle godine, slučajno, neplanirano, sa osobom s kojom nisam bila u vezi, o kojoj praktički ništa i ne znam niti ću je upisati kao oca djeteta(da, da...sve mi je jasno,bez kritika molim vas.) Do njega više i ne znam kako doći da bih ga obavijestila niti želim.Rodit ću bebu za dva mjeseca,termin 12.6.E pa sad mene zanima; imam li ja uopće ikakvih prava na bilo kakvu rodiljnu naknadu ili brigu ,za naknadu za dijete,za mene kao samohranu majku? Trebam li se prijaviti na Zavod za zapošljavanje (ovaj fiktivni radni odnos je trajao samo dva dana) ili mogu i bez toga s ovim papirima koje sam sad dobila otići na socijal i tražiti neku pomoć za dijete ili tako nešto? Molim vas, ako ima netko stručan da mi odgovori, ako mogu što napraviti da napravim dok još stignem.Hvala !!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako već dosad niste na HZZO-u riješili svoj status, hitno to obavite jer bez zdravstvenog osiguranja nećete uspjeti doći ni do kakve rodiljne i roditeljske naknade.

 

Prema ZAKONU O RODILJNIM I RODITELJSKIM POTPORAMA majka izvan sustava rada (a prema svemu šta ste naveli, Vi biste, kad rodite, spadali u tu skupinu majki) može ostvariti pravo na novčanu pomoć tijekom rodiljne i roditeljske brige o novorođenom djetetu pod uvjetom da na dan rođenja djeteta ispunjava sljedeće uvjete:

– da je hrvatska državljanka ili strankinja s odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj,

– da ima neprekidno prebivalište ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj u trajanju od najmanje 5 godina,

– da je zdravstveno osigurana prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Ako ispunjavate ove uvjete, pravo na novčanu pomoć po ovoj osnovi možete ostvaritit počevši od dana rođenja djeteta pa do navršene 1. godine života djeteta. Navedena novčana pomoć iznosi 50% proračunske osnovice mjesečno (sada bi ta pomoć iznosila cca 1660 kn mjesečno). Ako majka izvan sustava rada izgubi status u obveznom zdravstvenom osiguranju, a nije u roku od 30 dana stekla novi status osigurane osobe kod Zavoda, gubi pravo na korištenje prava na navedenu novčanu pomoć.

 

Uz navedeno, možete podnijeti zahtjev i ostvariti pravo na jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete pod uvjetom da je dijete:

– upisano u maticu rođenih

– prijavljeno kao član Vašeg kućanstva,

– zdravstveno osiguran po propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Jednokratna novčana potpora iznosi 70% proračunske osnovice (sada bi to bilo cca 2300 kn).

I jedno i drugo pravo ostvarujete preko HZZO-a tako da je najbolje obratiti se područnom uredu Zavoda u mjestu gdje Vam je prebivalište ili prijavljen stalni boravak.

 

Zavisno o tome u kojem Vam je mjestu prijavljeno prebivalište, možda imate pravo i na novčanu pomoć od svog grada - naime, neki gradovi (i manja mjesta :-) ) stimuliraju porast nataliteta novčanim pomoćima novopečenim roditeljima - raspitajte se nudi li to i Vaš grad.

 

Pretpostavljam da biste imali pravo i na doplatak za djecu, o tome se raspitajte (kad rodite) u područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje jer se zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu podnosi njima (posjetite njihove web stranice, tamo je to prilično dobro objašnjeno).

Imate li kao samohrani roditelj izvan sustava rada pravo na još kakvu novčanu pomoć - ne znam. :misli:

Nadam se da sam Vam bar malo pomogla. Vama i Vašoj bebici želim sve najbolje! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija