Jump to content

regos


vjerujem

Preporučene objave

dobila sam pismo "Regos-a" koji kaze:

buduci da u zakonskog roku(3 mjeseca od dana stjecanja statusa osiguranika) niste odabrali obvezni mirovinski fond, "Regos" Vas je po sluzbenoj duznosti, a prema Pravilniku o nacinu rasporedivanja osiguranika u obv.mirovinske fondove (NN br.118\01) rasporedio u Ersteplavi fond......

 

Sad, sta to znaci? ja nisam niti dobila ikakvu obavijest da se trebam obvezno osigurati putem Regos u roku 3 mj(sta je to, neko drzavno mirovinsko osiguranje?)

 

a zasto bas Erste?

te dodaju: za promjenu fonda obracunat ce Vam se zakonski PROPISANA NANADA.

pitanje: kako mogu saznati o kojoj se naknadi govori?

 

upomoc!! sta je to sad? ja nisam nikada niti dala prijedlog da se mirovinski osiguram, tek sam se vratila u Hr nakon 15 godina boravka u inozemstvu, aktualno u hr spadam kao nezaposlena osoba.

 

kako da postupim dalje?

jel postoji koja sankcija ako se ne javim tom Erste plavi obv.mir. fond? i kako se to placa? jel mi Erste moze poslati koju uplatnicu da uplatim?

 

u biti: ako sam nezaposlena, kako mogu biti mirovinski osigurana?

 

2) kad se budem zaposlila, na koji nacin da se tada osiguram? jel postoji neki drzavni mirovinski fond?

hvalllla

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da biste bili raspoređeni u II stup mirovinskog osiguranja morate biti zaposleni.Kao što ste i sami naveli, 3 mjeseca od datuma stjecanja statusa osiguranika, dakle zapošljavanja, bili ste obvezni prijaviti se u REGOS.Šalteri REGOS-a obično se nalaze u poslovnicama FINA-e i tu odabirete fond u koji želite.

 

Mirovinsko osiguranje isplaćuje poslodavac u ime zaposlenika i ono iznosi 20% od bruto osnovice.Možete biti samo u I stupu ili (ako imate godina po kojima ste obvezni biti u oba- I i II stup).

 

I stup mirovinskog osiguranja je doprinos mirovinskog na temelju generacijske solidarnosti, državni fond.

 

II stup mirovinskog je individualna kapitalizirana štednja,privatni fondovi.

 

Ukoliko u zakonskom roku sami ne odaberete privatni fond,REGOS Vas sam raspoređuje u jedan od postojećih, principom reciprociteta.Vi se ne morate javljati fondu, niti će Vam oni slati nekakve uplatnice, jer je poslodavac obvezan u Vaše ime uplaćivati u ovaj fond,kada ste zaposleni.Ukoliko ne radite,nema ni obveze uplate.

 

Ukoliko se želite prebaciti u neki drugi fond,otiđite na šalter REGOSA i tražite promjenu fonda, a ondje će Vam reći i kolika je naknada za prebacivanje u neki od ponuđenih fondova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija