Jump to content

uvjeti za pravosudni


dioničar

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...

Imam pitanje vezano uz stjecanje uvjeta za polaganje pravosudnog ispita.

Počela sam raditi 1.10.2008. god. kao tajnik u školi (pravni posao u javnim ustanovama :-) ), još nisam počela volontirati na sudu, ali to bi uskoro i radim na pola radnog vremena, zanima me po kojem Zakonu i kada ja stječem uvjete za polaganje pravosudnog?

 

Po onome što sam ja do sada pročitala i ovdje i u oba zakona ispada da stječem uvjete po starom, znači 2.g. rada na pravnim poslovima i 1.g. volontiranja.

Jer, prema Zakonu o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu, u čl.33. stoji da sve osobe iz čl. 13. Zakona o pripravnicima u pravosudnim organima i pravosudnom ispitu, kao i javnobilježnički vježbenici koji su započeli s radom prije stupanja na snagu ovog zakona stječu uvjete za polaganje prema Zakonu o pripravnicima u pravosudnim organima i pravosudnom ispitu.

 

čl. 13. navednog zakona glasi:

III. PRAVOSUDNI ISPIT

 

Član 13.

 

Uvjete za polaganje pravosudnog ispita stječu osobe koje su nakon diplomiranja na pravnom fakultetu radile na pravnim poslovima i to:

 

- 18 mjeseci u sudu ili odvjetničkoj kancelariji.

 

- 18 mjeseci u javnom tužilaštvu, javnom pravobranilaštvu ili kod suca za prekršaje, a od toga najmanje devet mjeseci u sudu

 

- dvije godine na pravnim poslovima u državnim organima, osnovnim i drugim organizacijama udruženog rada, samoupravnim interesnim zajednicama, društveno-političkim organizacijama i drugim samoupravnim i društvenim organizacijama,, a od toga najmanje jednu godinu u sudu,

 

- četini godine na pravnim poslovima u državnim organima, osnovnim i drugim organizacijama udruženog rada, samoupravnim interesnim zajednicama, društveno-političkim organizacijama i drugim samoupravnim i društvenim organizacijama.

 

 

Sebe svrstavam u treću crticu :-) (jer planiram volontirati)

 

 

Onda što se tiče pola radnog vremena naspram punog radnog vremena u Zakonu o radu čl. 39/2 piše: Ako je za stjecanje određenih prava važno prethodno trajanje radnog odnosa s istim poslodavcem, razdoblje rada u nepunom radnom vremenu smatrat će se radom u punom radnom vremenu.

Prema tome, ispada nevažno što radim na pola radnog vremena :-)

 

Što se tiče toga kada mogu početi volontirati mislim da sve ovisi o tome koji se Zakon na mene primjenjuje, pa ako se primjenjuje stari ne moram čekati 1 .g.

 

E, sad ja vas pitam da li sam ja to sve sebi dobro protumačila i kome se mogu obratiti da dobijem službenu i točnu informaciju vezanu uz sve ovo??? :misli::misli:

 

 

Hvala :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tako je, pocela si raditi prije stupanja na snagu novog zakona, a i rad u nepunom radnom vremenu je izjednacen s punim, jedino sto dobivas placu za onoliko sati koliko odradis, no doprinosi su kao za puno radno vrijeme.

 

e, sad, sto se volontiranja na sudu tice, to ne znam, moras

provjeriti s uredom predsjednika suda, jer je sud odredio novi program, meni su rekli da su ga donijeli nakon stupanja na snagu zakona (ja sam bila gotova s volontiranjem u veljaci 2009., a pocela sam volontirati, uz rad, godinu dana prije toga, jos dok je vrijedio stari zakon)

 

nisam sigurna dobiju li taj program samo ovi koji su se zaposlili nakon 1.1.2009., ili i oni koji su se zaposlili prije tog datuma, ali su volontiranje zatrazili i dobili nakon tog datuma.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

u ministarstvu su mi rekli da nemam prava kao da radim puno radno vrijeme, tj. da menei treba duplo više vremena da steknem uvjete. To mi nikako nije jasno :place:

i sad sam bas nesretna :palacdolje:

Ne znam gdje bi još mogla provjeriti, te tete iz ministarstva što rade na tim centralama nekak mi se ne čine baš pouzdane a niti previše zaintereirane.

:place::place::place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bog svima,

 

molila bi vas za pomoc, zanima me da li je moguce polagati pravosudni ispit ako sam zavrsila pravni fax u inozemstvu nakon sto mi se diploma nostrificira?

 

Gledala sa u zakon o vjezbenicima i prema clanku 5 jedan od uvjeta za vjezbanika je imati zavrsen studij prava, nije potrebno ga zavrsiti u hr kao u zakonu o odvjetnistvu, buduci i stranci mogu pod odredenim uvjetima biti primljeni u vjezbenike.

 

Moze li mi netko to potvrditi ili zna li netko koji dio ministarstva pravosudja se bavi pravosudnim ispitom, odnosno na koji ih se broj moze dobiti jer sam zvala odvjetnicku komoru, oni ne znaju.

 

Puno vam hvala na pomoci :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija