Jump to content

Što da radim? molim savjet.


billynik

Preporučene objave

Djelatna vojan osoba sam i jučer sam dobio obavijest da sam na listi za "odstrel". Vjerojatno će mi ponuditi odlazak u 6a mirovinu. Pitanje je što da sad radim da prihvatim tu 6a ili da idem na bolovanje i pokušam ishoditi invalidsku mirovinu kao HRVI. Naime imam status 40 %HRVI od 1992 godine i nisam ni htio ni pokušavao otići u mirovinu ali sad ću biti primoran. Što mi je sada najpametnije činiti, nešto od ovoga gore ili nešto treće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemaš što razmišljati, odmah otvori bolovanje. Reci svom liječniku o tvojoj situaciji i neka te nakon što prođeš sve moguće specijalističke preglede pošalje na komisiju u Tvrtkovu. Ratni si vojni invalid, to ima svoju težinu kod komisije i na kraju krajeva kakva god da bude biti će znatno, znatno veća nego da odeš po čl. 6a

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako imaš trajan status HRVI-a onda imaš pravo i na invalidsku mirovinu, a to ti je bolje nego 6a, samo se moraš dobro naouružat strpljenjem, znači na bolovanje zbog bolesti za koju imaš 40% RVI-a i nek ti liječnik opće prakse napravi obradu dokumentacije i pošalje u mirovinski, dalje čekaš vještačenje u mirovinskom i kod taborskog i to ti je to.

40% HRVI :-? pa šta si čekao do sada?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala dečki. Neznam ni sam što sam čekao, grozim se tog hodanja oko lječnika kojekakvih komisija i sli. a sad ću morati. Imam trajni status HRVI 40%, dragovoljac od 01.04.91, ranjen 02.11.91. još imam gelera u tijelu. Što se događa ako odem na bolovanje mogu li me i ipak poslati u tu 6a. i koliko mogu vući to bolovanje, koliko to sve traje? Thanks!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na bolovanju budeš dok ne napraviš specijalističke preglede i prikupiš svu potrebnu med. dokumentaciju kao i drugu (ratni put, status dragovoljca itd...) i ne skidaj se više s bolovanja, pošto si još u radnom odnosu liječnik OP ti prvo mora napraviti obradu papira koju šalješ MORH-ovoj komisiji, ja sam čekao nekih 2 mjeseca i odmah su me proglasili nesposobnim za DVS, nekome produže liječenje za još 6 mjeseci pa ga onda proglase nesposobnim, nakon toga automatizmom dobivaš raskid DVS-a sa prijedlogom za invalidsku mirovinu i onda te za oko 3 mjeseca zovu u tvrtkovu na vještačenje (opća ili profesionalna, omjer % vojno civilno) to odlazi na blagoslov kod taborskog koji malo sreže omjer i onda čekaš rješenje mirovine, u međuvremenu primaš akontaciju mirovine koju ti odrede u tvrtkovoj na vještačenju.

sve u svemu od datuma raskida DVS-a do konačnog rješenja mirovine čekaš oko godinu dana, ja sam dobio raskid DVS-a 21.6.2008. i sad u 5. ili u 6. mjesecu bi trebao dobiti konačno rješenje mirovine.

ako ti iz nekog razloga liječničko povjerenstvo odbije sad na početku produžiti bolovanje u što sumnjam (ipak 40% hrvi), onda pravac psihijatrija :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vinkovci, pretpostavljam ako odem na bolovanje da me ne mogu poslati u tu 6a. jedino me brine spominjanje nekakvog prava ministra da svojom odlukom umirovi. Moja invalidnost je na temelju mojeg ranjavanja ima li uopće smisla tražiti ptsp radi povećanja tog omjera vojno/civilno, koliko je to financijski značajno u konačnom obračunu mirovine. Možda ću biti zbog bolovanja prisiljen da obilazim psihijatre.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ranjavanje je ranjavanje i mislim da tu ne bi trebalo biti uopće govora o omjeru (po meni je to 100% vojno, mada je u današnje vrijeme sve moguće), što se tiče odluke ministra, mislim da te ne može umiroviti u 6a dok si na bolovanju, i upravo zato moraš biti na bolovanju, u najgorem slučaju ništa ne gubiš ako si već na listi za odstrijel.

sama 40-postotna invalidnost ti je dokaz da si trenutno radno nesposoban (ali imaju one fore na liječničkom povjerenstvu tipa: kako ste dosada mogli raditi itd...), u svakom slučaju moraš dokazati s novom specijalističkom dokumentacijom da si trenutno radno nesposoban da bi ti produžili bolovanje, na psihijatriju ne moraš ići radi omjera, ali sam mislio ako te budu zezali na povjerenstvu za produženje bolovanja.

ma mislim da je tvoj slučaj čist kao suza, i da nećeš imat problema sa umirovljenjem, samo bolovanje i redom...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Samo još pripazi kakvog doktora ili dr-icu imaš.Ako je nova odmakni se od nje-njega.Doktor se mora kužiti u te stvari naročito u vezi pretraga koje ćeš odraditi,tj da razlikuje vojno-civilno.Meni je moja svega nadrobila.Da sam bio civil bilo bi savršeno,ovako s 30+20 % RVI,ukupno 40 % na Komisiji mirovinskog dobio sam samo 50-50 vojno-civilno.Da se kao i ja ne bi uvalio u probleme,dobro pripazi na te stvari i sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija