Jump to content

Posudba novca prijatelju - kako zaštititi vlastite interese?


aquarius

Preporučene objave

Prijatelj me moli da mu posudim cca 10.000 EUR koje bi mi vratio za 8 mjeseci, tj. do kraja 2009. Prijatelj ima tvrtku za prodaju i servis automobila (d.O.o.), a vjerojatno trenutno nije kreditno sposoban. U banci preko koje posluje ne može dobiti okvirni kredit. Njegova tvrtka posluje i mjesečno generira prihod cca 25.000 Kn. Za osiguranje naplate, nudi mi auto vrijednosti cca 5.000 EUR. Posjeduje 2 poslovna prostora koje iznajmljuje, te prizemlje kuće u kojoj se nalazi tvrtka.

Ako se i odlučim da mu posudim toliki iznos, na koji se način mogu zaštititi? Svakako bih napravio i ovjerio ugovor o posudbi, no što uzeti kao osiguranje naplate i kako se najbolje zaštititi o potencijalnog gubitka novca?

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor o zajmu s sporazumom o osiguranju zasnivanjem založnog prav ili fiducijarnog vlasništva na nekretnini ili pokretnini.

Ugovor je strogo formalni, te se mora solemnizirati kod javnog bilježnika.

Ali vam daje zaštitu time što ne morate voditi parnicu, već po dospijeću možete ići direktno u ovrhu, tj. pljeniti ili pod određenim uvjetima steći vlasništvo nekretnine ili pokretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija