Jump to content

zaštita identiteta na internetu


marjetka

Preporučene objave

Prvo se ispričavam jer ne znam dali sam na pravom mjestu,ali Vas molim ako mi netko može pomoći.Naime zanima me da li moj internet provider smije svakome tko to zaželi dati na temelju moje IP adrese, moje osobne podatke? Naime bila sam na jednom chatu,naravno pod nickom, da bi drugi dan jedna druga osoba rekla da je po mojoj IP adresi došla do mog identiteta i adrese.Da li je moguće da na ovoj stranici bilo tko od posjetitelja dođe do moje IP adrese.Dali je to moguće i dozvoljeno.Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala newbie.Možda je pitanje ispalo malo nespretno,naravno da nisam mislila na ovoj stranici.Dakle,radilo se o chatu na jednom blogu bloger.hr.Da li vlasnik bloga može vidjeti IP adresu anonimnih gostiju i dali on,vlasnik bloga,preko IP može dobiti podatke od providera,odnosno pitanje:kada provider smije dati moje podatke trećim osobama?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tvoj ip vidi administrator, no administrator ne smije takve podatke davati nikakvim trecim osobama (obicno su administratori i sami vlasnici, ali vrlo cesto i druge osobe). provider daje ip samo na zahtjev policije i samo njima. ali, te ip adrese, to ti je razlicito, postoje dvije vrste, ima neka koju daje samo provider po kojoj te moze netko tocno locirati, to je valjda ta na zahtjev policije, dok ova ip adresa koju vidi admin, po njoj otprilike, i ako uopce. ali, jos cu provjeriti, pa javim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vec vise godina sam administrator foruma, pa imam iskustva i s IP adresama. IP adrese su vidljive na bilo kojem serveru na koji se spojite. Dakle, citate vijesti, administrator servera na kojem se nalaze te stranice ima uvid u vas IP. Isto tako i administratori razlicitih stranica, blogova, foruma i sl. Ip adresa je niz brojeva koje vam dodijeljuje vas internet provider radi kontrole na internetu. Dakle, na internetu ne postoji anonimnost, suprotno uobicajenom misljenju.

Ako netko zeli zloupotrijebiti i proslijediti vas IP nekome on to moze napraviti, osim sto nije eticno i moralno. Ali IP i tome nekome ne znaci nista. Postoje stranice koje odredjuju IP adrese, ali samo do razine providera i eventualno grada. Dalje od toga nemozete saznati. Ukoliko se pojavi i problem zloupotrebe vase veze, pa administrator prijavi provideru, abuse sluzbi, takvu zloupotrebu (primjer ekstrema, djecja pornografija), od providera cete vi dobiti upozorenje, dok ce provider administratoru reci sto je napravio, ali ne i o kome se radi. Jedini nacin da se dodje do takvog podatka je poznanstvo u nekakvoj tehnickoj sluzbi koja ima uvid, ali opet, vezano za telefonski broj, dakle, ako niste vlasnik linije, vasi podaci su nedostupni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija