Jump to content

MOLIM POMOĆ


anonimno

Preporučene objave

molim da mi netko odgovori na pitanje da li je u stambenoj zgradi u kojoj ima 12 stanova na tri kata, HODNIK odnosno STUBIŠTE- javna površina?

Naime jedan stanar uzima si za pravo po zidovima stubišta vješati svoje umjetničke slike od kojih normalne ljude boli glava. Pojedini stanari se ne slažu sa tim nametanjem tuđeg ukusa pa pokušavamo na sve načine saznati kako se tretira hodnik kao površina i da li on ima pravo na vješanje slika bez dozvole svih stanara. Smiješna situacija ali ima i takvih bolesnika! Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stubište je zajedničko, ne može raditi što on hoće i što se njemu sviđa..

kao što se kreči/farba, čisti i održava sredstvima zajedničke pričuve, tim svojim prikucavanjem eksera uništava/oštećuje ono što osim njega još 11 suvlasnika plaća, tako da mu lijepo kažete da skine slike i zidove dovede u prvobitno stanje..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru!

Imamo još pitanje, ukoliko stanar ne posluša mirnim dogovorom riješiti nas mučnog ambijenta u našoj zgradi, postoji li pravni način da dobije nalog da ih ukloni. Jer zgrada je nova, uselili smo prije 2 mjeseca i nastojimo živjeti u modernom i urbanom okruženju a ne u cirkusu. Slike i slični predmeti npr. obilježvanje parkinga cvjetićima i sl. je privatna/osobna stvar svakog pojedinca. Uostalom, tko je vidio još da se u hodnicima zgrada vješaju nekakve slikice!!!

Tek sada nedavno smo odabrali upraviteljicu zgrade, da li ona može utjecati na njega nekakvim pravilnikom ili slično? Je li dovoljno da samo jedan stanar ne podržava takvu ili nekakvu sličnu tome situaciju pa da se određena aktivnost ne može provesti.

Evo stvarno smo laici i molimo ljude upoznate sa takvim pitanjima da nam pomognu!! Hvala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kupili ste stan, uselili, i drugi su tako učinili, i sada morate osim održavati unutrašnjost svoga stana, tako i sav ostali zajednički prostor zgrade, i to svih vas 12 suvlasnika zajedno i dogovorno..

kažete da ste izabrali upraviteljicu?

mislite li pod tim pojmom na - Upravitelja zgrade (tvtku/društvo koje će voditi računa o urednom održavanju zgrade, sklapati poslove oko popravaka, kvarova, prikupljati sredstva pričuve, brinuti o osiguranju i sl.) ili - predstavnika suvlasnika (jednog od vas koji bi trebao na sebe preuzeti obvezu i poslove kontakata sa upraviteljem)?

morate imati/izabrati obje ove osobe, morate/trebali biste sklopiti i međuvlasnički ugovor(svi suvlasnici)..

u njemu bude naznačeno što i tko radi, kako se donose odluke, raspoređuju sredstva i sl.

i sa Upraviteljem se sklapa ugovor..

pročitajte si malo Zakon o vlasništvu u kojemu će te naći odgovore na neka pitanja koja vas muče.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da stvar pojednostavimo!

 

kod nas nema zakona a ni drugog podzakonskog akta koji uredjuje tu problematiku.

 

to je na zapadu rijeseno na slijedeci nacin;

-ekspert izvrsi uvid u stanje zgrade na pocetku ulaska ili promjene vlsanika ili stanara,zatim,po pozivu predstavnika zgrade izvrsi ponovni uvid ili ostecenja koje je netko napravio i ide se na naplatu.

-medjutim na zapadu su visoke komunalne naknade i nove zgrade su dobro rijesene kroz ta izdavanja

 

Vas je problem sto pri ulasku odnosno,kupovinu stana niste uvrstili rjesavanje te problematike kroz ugovor ,jer je neizvjesno da ce i sto uciniti predstavnik vase zgrade.

moje misljenje je da ce iz pricuve sanirati stanje sto je ,nazalost, i na zapadu praksa pa ako vam to moze biti neka utjeha da niste bas zakinuti !!!

 

 

pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija