Jump to content

skrbništvo?


bobiflips

Preporučene objave

molim za pomoć, bilo koga tko je slično prošao ili zna kakav pravni savjet. Nedavno mi je određeno skrbništvo nad maloljetnim djetetom sa kojim i živim i koje sam i sama podizala zadnjih pet godina. Njezin biološki otac je dobio pravo viđanja i to tri puta tjedno iako pati od shizofrenije , ima hepatitis a znam i da se i dalje drogira.Doduše ta viđanja jesu uz moju nazočnost i njegove majke, ali što če biti dalje . Njegova majka je i sama rekla da ga se boji, a ja sam i proživila posljedice . kako mogu dati djete nekom, ako se i sama bojim što če biti ako ga uhvati, ako uzme nešto ili preskoči svoju dozu????????? dali postoji iti jedan način da ja zaštitim svoje dijete?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve Vase navode morali biste biti u mogucnosti i potkrijepiti odredjenom dokumentacijom koju imate sami ili do koje moze doci CZSS ili sud. Nisam shvatio da li ste bili u braku sa ocem Vaseg djeteta no u svakom slucaju me cudi kako CZSS i sud nisu prepoznali Vase navode ako ste ih spomenuli u postupcima pred navedenim institucijama.

Ako ovo sve sto govorite postoji kao klinicki dokazana stvar (dakle, da je otac Vaseg djeteta uistinu prosao medicinsku obradu kojom mu je dijagnosticirano to sto navodite) mozete traziti da se susreti odvijaju pod nadzorom osobe koja moze obavljati nadzor susreta djece i roditelja. To moze biti osoba koju odredi sud, a ta osoba je socijalni radnik ili slicno.

Naravno, budite spremni da se u tom postupku nece slijepo drzati Vasih navoda nego ce se uzeti u obzir i ophodjenje oca prema djetetu, odnos djeteta i oca i jos puno drugih komponenata koje odlucuju u takvom slucaju. I naravno, ako je odnos djeteta i oca korektan, ako nema ispada, ako je sve ok, budite uvjereni da ce pokretanje tog postupka dodatno narusiti odnose Vas i oca djeteta te da ce svaka komunikacija izmedju Vas dvoje biti znatno otezana, a na kraju sve na stetu djeteta. Na stetu djeteta je, ako ne postoji stvarna opasnost, i da se susrece sa svojim ocem u tako ogranicenim uvjetima. Koliko shvacam dijete Vam je staro 5-6 godina.. Djeca u toj dobi postavljaju pitanja i shvacaju te pamte, a mogu i razabrati pravdu od nepravde, primjetiti ce je i ako sad naglo nece s tatom moci u park nego ce morati provesti sat vremena tjedno zatvoreni u sobi s nepoznatom osobom... Eto, cisto ljudska komponenta. Pokusajte razgovarati sa ocem da on rijesi svoje probleme, da se sve ne lomi na stetu djeteta. Ako mu je stalo, dijete moze biti veliki motiv za promjene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stvar je u tome što ona ne zna za njega, a prije par mjeseci bio je i spreman odreći se je i sam mi priznavši da se nikad neće za nju moči brinuti. Centar je upoznat sa njegovom dijagnozom , čak je dok smo bili na sudu i napomenuo da za mjesec dana ide na lječenje u vrapče, ponovo. i ne nismo bili nikad u braku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ocu Vaseg djeteta sud nije nasao potrebnim oduzeti roditeljsku skrb zbog njegove dijagnoze. Ako to nije napravio sud onda ne mozete niti Vi na svoju ruku niti se Vas suprug moze odreci skrbi. Nazovimo to trgovanjem ako mogu tako interpretirati Vase rijeci "bio je i spreman odreći se je i sam mi priznavši da se nikad neće za nju moči brinuti" isto niti CZSS niti sud ne gleda blagonaklono. Bez obzira s kojom dijagnozom ili drustvenim statusom, to je jos uvijek otac Vaseg djeteta. Kao sto on ima pravo na tu ulogu, tako i jos bitnije je, dijete ima pravo na oca. Roditeljske skrbi se ne mozete odreci u nikakvoj nagodbi sa drugim roditeljem niti sudom. To Vam kazem da ako ste krenuli sa pricom "on ce se odreci svog djeteta i nece traziti susrete, a ja za uzvrat necu traziti alimentaciju" sigurno je u najmanju ruku zgrozilo sve oko Vas.

Predlazem Vam slijedece:

- ako otac trazi susrete s djetetom, pokusajte razgovarati sa psihologom (predlazem neki neovisni, ne u czss jer se tamo cesto dogodi da nemaju vremena, a uz duzno postovanje izuzecima stavovi u czss su prilicno ukalupljeni), pokusajte razgovarati sa ocem, a na kraju kada sazmete sve te informacije i sa Vasim djetetom. Uprilicite susrete na nacin da, obzirom na okolnosti, ispadnu sto manje stresni za dijete. I naravno, ako sve bude ok, zasto ne, neka se dijete druzi sa ocem

- ako smatrate da je otac direktna prijetnja za dijete, da mislite da se moze nesto lose desiti, posavjetujte se u czss da Vam omoguce susrete pod nadzorom uz sve gore sto sam prvo predlozio... ako je razuman, otac ce se sloziti i pokusati izgraditi nekakav odnos sa djetetom.. zasto ne, i Vi ste imali oca, jedan je otac i jedna je majka, zar ne?

- ako su se nedajboze obistinile Vase slutnje da bi nesto moglo poci lose, a sve se odigralo u prostorijama czss, pod nadzorom, onda tesko da ce otac uspjeti izbjeci sankcije i onda ce biti moguce ukinuti pravo na susrete tj. roditeljsku skrb.

- ako ste pak sada vec uvjereni da je otac tempirana bomba, da ce pred djetetom biti kaos, da moze biti stete za dijete, onda pokusajte traziti od suda da se privremeno onemoguce susreti ocu zbog razloga koje ste naveli

 

I na zadnje, ako je ocu stalo da se susrece s djetetom, ako ima kakvu terapiju koju mora konzumirati, mozda mozete ishodovati da mu se susreti omoguce sve dok je pod terpijom. Ako mu je stalo, napraviti cete dvije dobre stvari, oca cete drzati "cistog"- kako kazete, i dijete ce ostvariti svoje pravo- na oca.

 

Sve te opcije Vam navodim kao prijedloge da situaciju probate rijesiti sto mirnije. Naime, svi statusni predmeti oko roditeljske skrbi involviraju CZSS, sud i po potrebi vjestake razinih specijalizacija te Vam nitko nece bez da potpuno sagleda pricu sa svih strana dati papir da se otac ne moze susretati s djetetom. Pazite jos na nesto, ako su ocu dodjeljeni termini za susrete i ako ih Vi onemogucavate, mozete snositi pravne posljedice i mozete napraviti vise stete nego koristi te dodatno zakomplicirati cijeli slucaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znači meni u principu jedino ostaje vidjeti, pa što bude. Ne znam, možda ja to sve previše uzimam srcu, jer je ona moje djete koliko god se govorilo da je i njegovo. samo želim da joj se ne dogodi što i meni, da završi na podu i prima batine, a zašto, no očito je to nemoguče. na kraju ja ispadam negativac, a ne mogu mu ni dokazati ništa jer ga nikad nisam prijavila. i ne nisam išla za tim da se nagodim s njim u vezi alimentacije, jer je on radno nesposoban, a na teret njegovih roditelja se ne želim postaviti, a još manje im dati šansu, da se jednog dana pohvale kako su sa tih par sto kuna puno pomogli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U mojem slucaju majka je predamnom bacila dijete na pod, slomila kljucnu kost, odlezala noc u pritvoru, dobila nepravomocnih 40 dana zatvora uvjetno na godinu dana, na internetu objavljivala nage fotografije tada 2.5 godine stare curice, dopustala lascivne komentare stranaca na te fotografije i znate sto- NISTA! Sud joj je dao privremenom mjerom da to isto dijete zivi kod nje jer "nije pravomocno osudjena, dakle, nije kriva". Vise mozete procitati u mom threadu... Zakon na neki nacin stiti prijestupnika da se skriva pod zakonskom odredbom da je neduzan/na dok nije pravomocno proglasen/a krivim/om. U slucaju oca Vaseg djeteta primjecujem da Vi imate izgradjeno misljenje o njemu koje djelomicno mozete poduprijeti i nekim medicinskim nalazima. No, iako je Vase misljenje mozda i 100% tocno, Vi to morate dokazati jer ako ne dokazete otac je pred ocima zakona cist, a Vi ste zapravo negativac (vise u ocima suca nego mozda zakona) jer zelite ocu oduzeti pravo da se vidja s svojim djetetom i sto je vaznije, djetetu da se vidja sa svojim ocem.

Vec sam Vam jednom rekao, trgovina odricanjem oceve skrbi u zamjenu za odricanje od placanja alimentacije je dovoljno grozno samo po sebi te tim postupkom zapravo stetite sebi. Zakone i pravo na stranu, zamislite da je npr Vas otac ili Vasa majka prodala Vas, i to doslovno, za novac. Previse povezujete roditeljstvo, ocinstvo, majcinstvo, skrb i novac. Alimentacija je samo jedno od djetetovih prava.

Dakle, u pocetku sam Vam rekao, mislite li da postoji realna opasnost za dijete, pokusajte kako sam Vam rekao, czss, sud... Prikupite i svjedoke ako vec nemate medicinsku dok ili nesto drugo kompromitirajuce da dokazete svoje navode. Budite uporni, nije lako i nece proci brzo. U svakom slucaju, zaboravite na bilo sto bez dobre pravne pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

došlo je i do prvog viđanja, još se ništa nije dogodilo, vidjeti čemo do kad će uspjeti se suzdržati. zanima me što dalje trebam poduzeti, zvala sam centar ali oni nemaju nikakvog odgovora, samo me na sud upučuju. od prva tri viđanja biološki otac mog djeteta se pojavio samo na jednom i to je nakon 45 minuta počeo mami govoriti, koja mora ići s njim , da idu doma. malena ga je pitala kako se zove, ni ne zna tko je čovjek s kim se morala naći , iako sam joj pokušala objasniti, a njemu je bilo dosadno. i što sad dali da uzmem odvjetnika, što da napravim...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa sve ovisi o tome sto zelite postici. CZSS nema nalogodavnu funkciju u tom smislu i moze vas samo savjetovati i pomoci da normalizirate odnos djeteta i oca, uz naravno veliko zalaganje vas i oca.

Sud je jedina adresa i dobro ste upuceni. Tamo pokrenite postupak za regulaciju susreta djeteta s ocem, iznos naknade (alimentacije) i eventualno ostale stvari koje smatrate da je potrebno regulirati.

Kako sam vam i prije govorio, susreti djeteta s ocem su njegovo pravo te ni vi ni nitko drugi ne moze odluciti da ih ne treba biti ili ih "prodati" po cijenu neplacanja alimentacije ili na bilo koji drugi nacin. To sto dijete ne poznaje oca je tuzno, nebitno tko je krivac za to, da li on, vi ili netko treci. Kako mozete procitati, postupak pri czss i sudu nije stvar koja ce proci da se nikoga nece nista pitati i da ce sud donijeti svoje misljenje i presudu samo na cinjenici da imate dijete i da ne zivite skupa. Biti cete pozvani i vi i otac vaseg djeteta i pricati cete o svemu sto je prethodilo rodjenju djeteta (kako je izgledala vasa veza), razlozi raspada te veze, razlozi nesusretanja djeteta s ocem i jos niz drugih stvari koje su bitne da se stekne cijela slika o vama i ocu vaseg djeteta.

Polako i strpljivo te prije svega s misljenjem na dobrobit djeteta krenite dalje..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa zato jer je alimentacija pored susreta s roditeljem s kojim dijete ne zivi jedno od prava djeteta koje se regulira sudskim putem. I kako se sjecam, vi ste prije spomenuli da ste bili u dogovoru s ocem da bi se on mogao odeci djeteta, a da vi necete prihvatiti pomoc njegovih roditelja ili njega u smislu placanja par sto kuna da bi se poslije mogli pohvaliti da su sudjelovali u zivotu djeteta i pomagali. Nemojte misliti da vas krivim ili napadam. Ponekad smo u situacijama kao sto je vasa subjektivni i vas instinktivni dogovor, misljenje i zelja da zastitite dijete nisu dobri, ako nista onda nisu zakoniti. Zato je stvarno savjet, krenite pravnim putem, radi vaseg djeteta. Jednog dana dijete ce vas pitati za oca, razumjeti ce bolje sto se desilo no mozda ce vas osudjivati (pod vas mislim na VAS i oca vaseg djeteta). Protek susreta djeteta s ocem u atmosferi koju ste spomenuli nije bio nista neocekivano. Djetetu treba puno vremena da povrati taj osjecaj (koji nikada nije ni razvilo) za svog oca, treba vremena, pomoci, htijenja. Rjesenjem pravnog dijela rjesit cete neke nesporazume, postaviti temelje, a dalje je na vama (VAMA i ocu vaseg djeteta) da date maksimum radi vaseg djeteta koje to zasluzuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, svjesna sam toga da je to njezino pravo i znam da ce jednog dana morati sve saznati. on se nije nje htio odreći po dogovoru da ja ne tražim alimentaciju, nego je to htio napraviti zato što i sam zna bar je tada znao što se može dogoditi i što se znalo događati kad bi ga uhvatilo. no hvala na savjetima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija