Jump to content

Etaziranje


Geodetika

Preporučene objave

Koliko urbanistickih ureda toliko razlicitih informacija pa molim pomoc: imam konkretan upit u vezi mogucnosti etaziranja obiteljske kuce u okolici Omisa kod Splita:

radi se o jedinstvenom objektu u naravi smjestenom na tri razlicite katastarske cestice. Originalna cestica s namjerom je tako parcelirana 2002.g. kako bi 3 nasljednika po ostavinskoj raspravi dobili jednake dijelove. U naravi, kuca se koristi etazno, vlasnici je zele tako i podijeliti. Stanje u katastru i zemljisniku je uskladjeno (cestice s ucrtanim objektom i raspisano sa povrsinama), kuca ima gradjevinsku dozvolu te se nalazi u gradjevnoj zoni. Pitanje glasi: moze li se etazirati takav objekt - sto bi znacilo da ce svaki stan imati po 3 vlasnicka lista (u jednom urbnistickom uredu su mi rekli da je to moguce)? Ili je potrebno brisati granice cestica, a procedura za parcelaciju gradjevnog je jako komplicirana i dugotrajna. Stanje na trenu od 2002. nije promijenjeno.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mailom na to pitanje nije moguće odgovoriti. Treba vidjeti zk stanje, katastar, prostorne planove, da li posebni dijelovi nekretnine (stanovi) zadovoljavaju tehničke uvjete da bi bili definirani kao samostalni posebni dijelovi itd. Probajte pitati ovlaštenog izrađivača etažnih elaborata ili nekog u Vašoj općini/gradu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Način uspostave (modus adquirendi) etažnog vlasništva propisan je odredbom članka 72.stavka 1. Zakona o vlasništvu. Prema toj odredbi vlasništvo određenog posebnog dijela nekretnine uspostavlja se upisom u zemljišnu knjigu kao pravo povezano s određenim suvlasničkim dijelom te nekretnine .

Osim pravnog temelja i načina uspostave etažnog vlasništva Zakon o vlasništvu propisuje i poseban uvjet za uspostavu etažnog vlasništva a to je POTVRDA da je određeni dio zgrade samostalna uporabna cjelina .

Etažno vlasništvo se ne može uspostaviti dok nadležna upravna vlast ne izda potvrdu da je određeni stan ili prostorija samostalna uporabna cjelina .Za izdavanje potvrde nadležno je Ministarstvo zaštite okoliša graditeljstva , i prostornog uređenja u Županijama odnosno gradovima .

 

Tom potvrdom potvrđuje se činjenica da je određeni stan ili prostorija u zgradi na određenoj čestici samostalna uporabna cjelina .Posebni dio nekretnine mora biti samostalna uporabna cjelina prikladna za samostalno izvršavanje suvlasnikovih ovlaštenja .

 

Za upis etažnog vlasništva potreban je plan posebnih djelova zgrade ( projekt etažiranja ) izrađen od ovlaštenog

arhitekte ili Ing. građ.struke.

Osim citiranog plana potrebna je suglasnost svih suvlasnika nekretnina ( čl.73.st.l.,radi jasnog razgraničenja posebnih dijelova nekretnine na kojima se želi uspostaviti etažno vlasništvo.

 

Što se tiče činjenice da je u konkretnom slučaju zgrada izgrađena na tri čestice to je rješivo na načina da ovlašteni geometar izradi parcelacioni elaborat radi spajanja čestica ,te da se izvrši promjena u katastru i zemljišnim knjigama .Te tri čestice će postati jedna i imati broj najveće KČ., novi Zk.ul i td.

 

Taj parcelacioni elaborat rješava se brzo i nije skupo.

 

Da rezimiramo :

 

1. projekt etažiranja -ovlašteni arhitekt ili Ing.

3. potvrda da je određeni stan samostalna uporabna cjelina -izdaje ured za graditeljstvo i prost. uređ.

 

2.pisane suglasnosti svih suvlasnika nekretnine .

 

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija