Jump to content

psorijaza


plperano

Preporučene objave

Iako je uzrok bolesti nepoznat, postoje brojni dokazi da je psorijaza genetski uvjetovana bolest u čiju pojavu su uključeni imunološki mehanizmi i brojni faktori iz okoline koji djeluju kao okidači (trigger) bolesti.

 

Obzirom na dob pojave bolesti razlikuju se dva tipa:

 

Tip I je psorijaza koja nastaje prije 40-ete godine života, ima je dvije trećine bolesnika, povezana je sa sustavom tkivne podudarnosti,tzv HLA sustav, koji se sastoji od više vezanih gena na kraćem kraku kromosoma 6 i znatno je češća pojava nekih HLA antigena kod bolesnika sa psorijazom nego kod ostale populacije.

 

Tip II je psorijaza koja nastaje nakon 40 -ete godine života, nema povezanosti sa HLA sustavom i rijetka je obiteljska pojava bolesti.Osim naslijeđa za pojavu bolesti važni su brojni unutrašnji i vanjski faktori.Kao najčešći unutrašnji okidač za nastanak psorijaze navodi se stres. Tako 30 do 40% bolesnika navodi da im stres pogoršava psorijazu. Osim stresa tu su endokrini faktori - veća pojava psorijaze u fazama veće aktivnosti spolnih hormona - pubertet, klimakterij, trudnoća te metabolički faktori - hipokalcemija.

 

Kao najčešći vanjski okidači za nastanak psorijaze navode se infekcije streptokokom (beta hemolitičkim), virusne infekcije, mehaničke traume, klimatski utjecaji, prehrana i lijekovi.. Brojni lijekovi mogu biti okidači za nastanak ili za pogoršanje psorijaze. To su: antimalarici, sistemski kortikosteroidi, tetraciklin, penicilin litij....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija