Jump to content

pomoć


mareemili

Preporučene objave

Poštovani

Živim u izvanbračnoj vezi oko 5 godina. Moj izvanbračni drug je dobio darovnim ugovorom kuću od bake, kuća nije bila u dobrom stanju trebala je 100%tnu obnovu da bi se moglo živjeti u njoj. Zajedno smo ulagali u nju i doveli je u neki red da se može živjeti u njoj. Sad me zanima s obzirom da se ja nisam prijavljena na tu adresu iako smo zajedno već 5 god( imamo zajedničko dijete koje isto nije prijavljeno na tu adresu) kakva su moja prava u slučaju da nešto krene po zlu? I dali moje dijete ima pravo na što?

A dr pitanje je vezano uz to da on ima sestru koja se vodi da živi na toj adresi iako već 10 godina ne živi tu na toj adresi? Dali ona ima ikakva prava tu? Dali može tražiti dio kuće? Zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mjesto prebivališta nema nikakve veze s vlasništvom nekretnine..To je kao da ste podstanar negdje-sigurno niste vlasnik.

Vaša izvanbračna zajednica proizvodi pravne učinke kao i brak, tim više što imate dijete.

Njegova sestra mogla bi jedino izvući nešto u ostavinskom postupku nakon smrti bake (i to u slučaju da je roditelj mrtav i ako zatraži uračunavanje dara u ostavinku masu pa da bi ostavrila svoj nužni dio).

a vaše dijete je dijete i vas i vašega nevjenčanog supruga i nikakva prava mu ne mogu biti ugrožena ili oštećena zato što je rođeno u izvanbračnoj zajednici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sva njena djeca mogu tražiti nužni dio i nema nikakve veze da li žive ili ne žive tamo.

da bi se izbjeglo uračunavanje dara u ostavinsku masu trebalo je sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju.

međutim ne znači da će se nešto od toga i dogoditi, samo vam spominjem mogućnosti.

ali za sučaj da vaš muž posjeduje kuću 10 godina do trenutka smrt bake, ostali i da se upišu kao vlasnici kuće, mogu se tužiti-tužba za uknižbu prava vlasništva temeljem dosjelost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok razumijem.

Ali kako bi se mi mogli zaštiti od toga ( s obzirom da nikad neznaš što možeš od nekoga očekivati).

pošto bi bilo glupo da se neko sjeti kasnije da ipak hoće svoj nužni dio, a mi ulažemo sami u kuću. kad bi moj suprug recimo darovnim ugovorom darovao recimo dijetetu dali bi oni još uvijek imali pravo tražiti taj nužni dio? ili nebi? ili postoji neki naćin da se to riješi da znamo da je naše i da nečemo morati to sa nikim dijeliti? Malo gnjavim

ali jhvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma stvar je malo zamršena. Ovako to je bila kuća od suprugovog oca. kad je umro nasljednici su bili moj suprug i dvije sestre. Ova sestra što se vodi da živi u toj kući (vodi se od malena) i moj suprug prihvatili su nasljedstvo i ustupili ga ovoj drugoj sestri ( ona nije na toj adresi)a ustupili su ga radi nekih kredita..bla bla

E sad dogovor je bio da će ta sestra vratiti mom suprugu, što i je ali prekpo te bake ona je njoj darovala, pa baka mom suprugu ( radi poreza). i sada je on kao 1/1 vlasnik

A ova sestra šta se vodi da živi dole to je ona šta se na samom početku odrekla svega, samo se vodi na toj adresi i ne planira se maknuti sa te adrese. Živi u izvanbračnoj vezi koja baš nije sigurna hoće li opstati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bitno je da je vas suprug vlasnik! nebitno je da još 20 ljudi prijavljeno na tu adresu..

 

savjetujem vam da sve ostane kako je, a za slučaj kasnijih mogućih zaverzlama od pomoći vam je koliko dugo je vaš suprug upisan kao vlasnik samim time i zakoniti, istiniti i pošteni posjednik, jer kako je već spomenuo i da sve ovo dogodi (što je manje vjerojatno) on će moći tužbom na temelju dosjelosti povratiti vlasništvo. dakle, ako je od darovnog ugovora pa do smeti bake prošlo 10 godina ne bi trebalo biti većih problema.

 

a što se tiče vašeg ulaganja u tu kuću, i da netko drugi postne vlasnik moći ćete sudskim putem dobiti koliko ste uložili.

nadam se da sam dovoljno pojasnila..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija