Jump to content

dozvola susjeda


badem

Preporučene objave

  • 3 mjeseci kasnije...

U P R A V N I P O S T U P A K

 

SVOJSTVO STRANKE - POSTUPAK UTVRĐIVANJA MINIMALNO TEHNIČKIH UVJETA

 

ZAKON O OPĆEM UPRAVNOM POSTUPKU 025/1z

 

(NN 53/91, 103/96 - Odluka Ustavnog suda RH)

 

Članak 49.

 

Neposredni susjedi imaju svojstvo stranke u postupku utvrđivanja minimalnih tehničkih uvjeta za rad ugostiteljskog objekta.

 

„Iz podataka predmetnog spisa, i iz obrazloženja osporenog rješenja proizlazi da je žalba tužitelja odbačena temeljem odredbe članka 239. stavka 1. Zakona o općem upravnom postupku (Narodne novine, broj: 53/91) i to kao žalba izjavljena od neovlaštene osobe.

 

Ispitujući zakonitost osporenog rješenja Sud ocjenjuje da se osporeno rješenje temelji na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju i nepravilnoj primjeni zakona.

 

Odredbom članka 49. Zakona o općem upravnom postupku propisano je da je stranka osoba na čiji je zahtjev pokrenut postupak ili protiv koje se vodi postupak, ili koja radi zaštite svojih prava ili pravnih interesa ima pravo sudjelovati u postupku.

 

Tuženo tijelo je nepravilno primijenilo zakon kada je odbacilo žalbu tužitelja izjavljenu protiv prvostupanjskog rješenja od 26. rujna 2000. kojim je utvrđeno da prostor i oprema ugostiteljskog objekta obrtnika A. S.na adresi u T., O. k. Z.7, ispunjava propisane minimalne uvjete glede uređenja i opreme ugostiteljskih objekata, usluga te zdravstvene i druge uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u ugostiteljskom objektu iz skupine barovi, vrsta caffe-bar disco-bar koji će poslovati tijekom cijele godine pod nazivom M. Ne može se prihvatiti obrazloženje osporenog rješenja, da je stranka u postupku utvrđivanja minimalnih uvjeta samo osoba koja je podnijela zahtjev za utvrđivanje tih uvjeta, a da ostale osobe, pa tako i susjedi spornog objekta nemaju pravo sudjelovati u tom postupku, već da svoja prava mogu ostvariti u postupku pred redovnim sudom ili drugim državnim tijelima.

 

Kako nakon odobrenja i utvrđivanja da određeni ugostiteljski objekt ispunjava minimalne uvjete isti ima pravo započeti s radom, nužno se zainteresiranim osobama, a to su neposredni susjedi kao što je u predmetnom slučaju tužitelj, treba omogućiti sudjelovanje u postupku utvrđivanja minimalnih uvjeta, obzirom da rad tog objekta može bitno utjecati na njihove stambene i životne uvjete.

 

Sud ocjenjuje da je tuženo tijelo nepravilno postupilo kada je odbacilo žalbu tužitelja temeljem odredbe članka 239. stavka 1. Zakona o općem upravnom postupku.“

 

Upravni sud Republike Hrvatske, Us-1457/2001 od 26. kolovoza 2004.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija