Jump to content

molimo za pravni savjet i pomoc


domina007

Preporučene objave

pozdrav svima!

trebam jedan savjet...i nadam se da cete mi pomoci...

zanima me sto treba poduzeti da bi se osobu, protiv njezine volje poslalo na lijecenje od ovisnosti (alkohol)?je li to uopce moguce?

radi se o ocu troje djece(sin 6 god, kceri 17 i 22).majka je preminula prije dvije godine. Od tada starija sestra vodi brigu o svemu, a ponajvise o mladoj sestri koja vec petu godinu boluje od zlocudnebolesti (tumor bedrene kosti) zbog koje se i sada nalazi na lijecnju (kemoterapija).

slucaj je vec odavmo prijavljen socijalnoj sluzbi koja jednostavno ne shvaca ozbiljnost situacije te ih prepusta na milost i nemilost ocu ovisniku s PTSP om. Njihova se pomoc svodi na povremene razgovore i uvjeravanja sto nicemu ne vodi i ne rijesava njihove svakodnevne, nebrojene poteskoce.

Nadam se da shvacate kako mi je vasa pomoc zaista potrebna te se nadam da cu dobiti odgovor.

 

unaprijed zahvalna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, upravo sam u tijeku rješavanja sličnoga problema, radi se o ženskoj osobi ovisnoj o alkoholu dugi niz godina, koja uporno izbjegava liječenje i svaku pomoć.

Obratite se nadležnom centru za socijalnu skrb radi pokretanja postupka oduzimanja poslovne sposobnosti Vašega oca (razlozi ovisnost o alkoholu i ptsp). Oni su dužni pokrenuti takav postupak samo prethodno morate pribaviti mišljenje liječnika psihijatra u kojem se preporučava oduzimanje poslovne sposobnosti radi ovisnosti i problema koje stvara vašoj obitelji. U centru će vam reći koje druge dokumente morate prikupiti, te će oni prijedlogom pokrenuti postupak na sudu. U postupku pred sudom se provodi dokaz vještačenjem vašega oca od strane stalnog sudskog vještaka psihijatrijske struke, te se potom donosi odluka o potpunom ili djelomičnom lišenju poslovne sposobnosti. Kada uspješno okončate taj postupak koji ide dosta brzo, tada na osnovu tog rješenja, iako se vaš otac protivi hospitalizaciji, vi ili već tko bude određen za skrbnika, ima ovlasti umjesto vašega oca potpisati pristanak za hospitalizaciju.

Ovo vam je jedini način da riješite svoj problem ukoliko otac ne želi na liječenje. Bez sudskog rješenja Prisilno ga se može hospitalizirati jedino ako je suicidalan ili predtstavlja opasnost za sebe ili druge, no međutim u praksi i takve osobe teško hospitaliziraju.

Nadam se da sam pomogla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno! zaista se me ugodno iznenadili...i vratili vjeru...znam da me razumite...ovo je pakao...a niko od nadleznih ne pomaze...nikome nije dovoljno stalo...jako su inertni..a radi se o zivotima!!

znate li mozda koliko traje taj postupak oduzimanja radne sposobnosti? je li on za to vrijeme s nama u stanu? vec je dovoljno strasno i bez suda, a kako sada s njim zivit? ja sam za to da krene postupak, ali di cemo mi do tada?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Riječ je o izvanparničnom postupku, kod mene prijedlog je podnesen krajem početkom 4. mjeseca, već je bilo jedno ročište, provedeno je i psihikatrijsko vještačenje, a sada čekam da se zakaže posljednje ročište. Dakle ide dosta brzo.

Vas ili vaš sestru će centar imenovati za privremenog skrbnika vašega oca dok postupak traje.

Znam kako vam je jer sam u sličnoj situaciji preko 25 godina.

Nažalost ako nemate mogućnost preseljenja morat ćete za vrijeme postupka ostati s njim u stanu, a ukoliko vas bude psihički ili fizički maltretirao ili ako je agresivan zovite svaki put policiju, nadam se da nećete morati, ali ako ih budete svaki put zvali to vam samo može koristiti u postupku pred sudom da dokažete kakva je osoba.

Ako vam je potrebna daljnja pomoć javite mi se privatnom porukom pa ćem stupiti u telefonski kontakt.Ne gubite nadu za sve pa i za vaš problem postoji rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija