Jump to content

Njega djeteta do 7 godina - komu se obratiti


dalibor_d

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Može mi netko pomoći oko dolje opisane sutuacije?

 

Hrvoje je dijete od skoro tri godine, naše treće dijete pa je majka na trogodišnjem porodiljinom dopustu do kraja listopada ove godine. Djetetu je prenatalno dijagnosticirana obostrana hidronefroza bubrega (mehanički zastoj u izlučivanju urina) zbog koje je i induciran prijevremeni porod (doduše svega 10-ak dana prije termina). Po porodu se situacija još više zakomplicirala i dijete je već sa manje od mjesec dana starosti završilo na splitskoj kirurgiji. Tamo su mu u idućih godinu dana tri puta ugrađivali vadili tzv. "Double J" proteze, ali bez rezultata. Nalazi su redom bili daleko ispod normale, pa su mu na kraju na sam 1. rođendan operirali desni bubreg. Tvrdili su da će to riješiti stvar, no tada je uslijedio šok: nalazi sa scintigrafije su bili daleko gori nego prije operacije. Prije je "wash out", odnosno izlučivanje bio 19%, a nakon operacije tek 10% (normalno je 50%). Potom je uslijedilo još niz pretraga te su mu naposljetku još jednom ugradili, a potom i izvadili "Double J". Sad se stanje redovito prati i čini se da bubreg ne trpi značajniji pritisak, premda je i dalje izrazito proširenog pijelona i oštećenog parenhima. Uza sve ovo dijete je, što je vrlo česta posljedica bolesti, neprestano imalo bakterije ešerihiju i enterokok, te je neprestano na uroprofilaksi (raznim antibioticima), te sredstvima protiv gljivica koje su se nakupljale na protezama.

Inače, dijete je intelektualno i mentalno potpuno zdravo i normalno razvijeno za svoju dob.

Sad me zanima, ima li ikakve (i koliko) mogućnosti da majka na ovakvo dijete dobije nekakvo uzdržavanje, odnosno njegu do sedme (ili koje već) godine njegova života? Znam da postoje razne opcije i osobno poznam ljude koji sa objektivno (ili se barem meni tako čini) manjim poteškoćama i lakšim dijagnozama ostvaruju slična prava. I ja i supruga smo zaposleni te uz ovo dijete imamo još dječaka od 5 godina i curicu od 7 godina koja je rođena sa 32 tjedna i još spada u kategoriju neuro-rizične djece, te je zbog pomanjkanja koncentracije odgođen njezin upis u 1. razred. Čovjek ne zna gdje bi se javio jer gdje god dođeš nailaziš na zidove neupućenosti ili nezainteresiranosti. Kad bi mi bar netko decidirano rekao DA ili NE, i na temelju kojega propisa, pravila ili zakona, onda bih znao na čemu sam. Ovako, živiš negdje u zraku…

Inače, dobili smo povećani doplatak za to dijete i to u iznosu od "punih" 49,00 kuna. Kad se sjetim koliko smo pretraga i komisija morali proći – kao da se spremamo na putovanje na mjesec – a sve za 49,00 kuna mjesečno. Ako bih sad trebao opet ponoviti tu priču, da bi mi netko namrgođen rekao NE!, sigurno ne bih pristao maltretirati sebe i dijete. S druge strane, ako bih ostvario ovu mogućnost, makar i uz minimalna primanja, tek da mi supruzi teče radni staž i da bude uz dijete bio bih vrlo zadovoljan.

 

Hvala svima koji mi mogu pomoći! :-)

 

Dalibor

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama ("Narodne novine", broj 85/08 i 110/08 )

 

 

9. Prava zaposlenog roditelja ili samozaposlenog roditelja djeteta s težim smetnjama u razvoju

 

Članak 23.

(1) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj djeteta s težim smetnjama u razvoju (dijete s težim tjelesnim ili mentalnim oštećenjem ili težom psihičkom bolesti), nakon iskorištenog prava na roditeljski dopust prema ovom Zakonu, ima pravo na dopust za njegu djeteta ili pravo na rad u skraćenom radnom vremenu do navršene 8. godine djetetova života na temelju nalaza i mišljenja nadležnoga liječničkog povjerenstva Zavoda.

(2) Nakon prestanka korištenja prava iz stavka 1. ovoga članka jedan od zaposlenih roditelja ili samozaposlenih roditelja djeteta s težim smetnjama u razvoju ima pravo na rad u skraćenom radnom vremenu.

(3) Pod uvjetom iz stavka 1. ovoga članka, jedan od zaposlenih roditelja ili samozaposlenih roditelja punoljetnog djeteta s težim smetnjama u razvoju ima pravo raditi skraćeno radno vrijeme do završetka redovitog školovanja ili dok ta potreba traje.

(4) Pravo iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka ne može ostvariti zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj koji prema propisima iz socijalne skrbi ima priznat status roditelja njegovatelja.

(5) Roditelj koji koristi prava iz stavka 1. do 3. ovoga članka ima pravo na naknadu plaće prema ovom Zakonu.

(6) Ministar nadležan za obitelj, uz suglasnost ministra nadležnog za zdravstvo, pravilnikom će propisati uvjete i postupak za stjecanje prava iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka.

 

O pravima iz ovoga Zakona u prvom stupnju rješava nadležna ustrojbena jedinica Zavoda (HZZO) na čijem je području prebivalište ili stalni boravak podnositelja zahtjeva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija