Jump to content

Nesreća, vađenje krvi, nema datuma


Celt

Preporučene objave

Prvo bih želio uputiti lijep pozdrav svim forumašima. :palac:

 

Naime radi se o sljedećem. Dogodila se prometna nesreća između automobila i motocikla. Vozač motocikla je na mjestu nesreće bio vidno alkoholiziran, međutim bio je i teško ozlijeđen te prevezen u bolnicu. U bolnici mu je izvađena krv i mokraća zbog utvrđivanja količine alkohola. Kada je došla dokumentacija iz bolnice, razina alkohola bila je iznenađujuće niska s obzirom na stanje vozača na mjestu nesreće. Zanimljivo je to što ne piše datum i vrijeme vađenja krvi i mokraće unatoč tomu što na obrascima iz bolnice postoji ta rubrika.

Da li je moguće da je netko namjerno izostavio datum jer je vađenje krvi obavljeno 2. ili 3. boravka u bolnici dan (kako bi koncentracija bila manja)i kome se obratiti s pitanjem konkretno o izostavljanju datuma i vremena?

 

I još jedno vezano uz to. Kada se u bolnici vadi krv radi utvrđivanja alkohola, mora li biti prisutan i policajac. Ovo pitam jer sam tu informaciju čuo negdje, a nisam siguran u nju.

 

Unaprijed se zahvljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče tvog pitanja za nazočnost policajca prvi vađenju krvi i davanju uzorka urina (ako ga je dao) to je točno jer jednostavno na policiji je teret dokazivanja i taj dokaz (analiza krvi i urina) mora biti pravilno pribavljen. Znači policija mora biti točno uvjerena da je to krv i urin osobe za koju traži analizu. Inače policiji analizu rade u centru za krim.vještačenja u ravnateljstvu policije i tamo ti se uzorci krvi i urina čuvaju 6 mjeseci od dana zaprimanja. može se dogoditi (što tebe i zanima) da je krv i urin od nekog drugog (ali u principu jedino od doktora ili sestre koji su nazočni uzimanju uzoraka, jer doktor mora pred policajcem zapečatiti tzv. venilu). Može se dogoditi i da policija naknadno zamijeni uzorke, ali to bi bilo vrlo očito i čista zlouporaba položaja, kao što bi to bilo i u slučaju da to naprave medicinski djelatnici.

dalje, vađenje krvi 2 ili 3 dan nakon nesreće ne bi baš bilo moguće jer se to u principu obavlja odmah u roku do 3 sati od trenutka prometne nesreće. ukoliko taj rok prođe, može se vaditi krv 2 ili 3 puta u razmacima od po jedan sat, te se na taj način utvrditi koncentracija - sve iznad vremenskog otklona od cca 6 sati se ne može vještačiti.

znači, dokumentacija o stupnju alkoholiziranosti ne dolazi iz bolnice, već iz centra za vještačenje naknadno (u principu do 15 dana od dana slanja) - možda je puhao u dreger pa je to očitana koncentracija s njega.

što se tiče datuma i vremena vađenja krvi i urina točno je da isti moraju biti napisani na posebnom obrascu koji se nalazi uz već spomenutu venilu (epruveta) i te rubrike moraju biti popunjene jer kako će vještak znati koliko je prošlo vremena od trenutka nesreće do vađenja krvi (vrlo bitan faktor) - taj obrazac ima još puno rubrika kao što je visina, težina ispitanika, što je jeo tijekom dana i sl.

ako sam ti pomogao bila mi je čast.

ne moj baš u sve sumnjati, ali za točniji i konkretniji odgovor morao bi mi napisati sve činjenice koje znaš o tome.

P.S. iz uzorka krvi koji se čuva u centru, može se saznati i da li je krv od ženske ili muške osobe, a na kraju krajeva ako se budu provodila kriminalistička obrada zbog sumnje da je krv "krivo" izuzimana, može se lako putem DNK utvrditi da li je to baš krv onoga za koga te to zanima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Ti na odgovoru, stvarno cijenim to.

 

Iskreno, ne mislim da bi se išlo tako daleko da je krv od druge osobe.

 

Još par detalja. Uzorak krvi i mokraće Centar za kriminalistička vještačenja je primio 4 dana nakon nesreće. Neznam jel to normalno.

 

Drugo, u zapisniku od Centra za kriminalisička vještačenja piše razina alkohola u krvi i mokraći te da je bio pripit. Međutim isto tako piše sljedeće:

NAPOMENA: Ne može se dati ocjena o stupnju alkoholiziranosti u trenutku događaja jer nije navedeno vrijeme vađenja krvi i uzimanja mokraće.

 

Zanima me koga krivit za taj propust: policajca koji je trebao biti prisutan u bolnici za vrijeme vađenja krvi, bolnicu...?

Konkretno može li ta cijela stvar oko datuma i vremena biti presudna za utvrđivanje krivnje u nesreći?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.) normalno je da uzorci do centra putuju 4 dana, pogotovo ako je bio u pitanju vikend.

2.) normalno je da vještak ne može dati točnu ocjenu stanja alkoholiziranosti ako nema točnog vremena vađenja krvi i urina, ali to je prvenstveno greška doktora, a poslije policajca koji to nije provjerio (prije pakiranja uzoraka).

3.) policija ako hoće može centru dostaviti službeni dopis gdje će navesti u koliko sati je vađena krv i urin, barem prema pamćenju policajca koji je bio u bolnici (može imati otklon/pogrešku od 5minuta, ali ne i od 1/2 sata ili 1h jer tada će doći do pogreške u ocjeni vještaka).

4.) alkohol kao stanje sudionika u prometu ne može biti uzrok prometne nesreće, osim u slučaju da vještak napiše da je NN sudionik bio pod tolikim utjecajem alkohola da su njegove vozačke sposobnosti bile bitno smanjene, odnosno da nije mogao na siguran način sudjelovati u prometu (obično je to kod koncentracije iznad 1,5 g/kg, naravno utvrđene vještačenjem). Nisi ništa napisao oko samog nastanka prometne nesreće, pa ne mogu dati niti ocjenu krivnje - da li si ti kriv ili drugi sudionik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija