Jump to content

Nestručnost policije - mladi vozač


domm-woo

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Molio bih savijet.

Jučer me zaustavila policija jer sam prebrzo vozio 13 kmh više od ograničenja (tj. 73 - 10 = 63). Iako mi je policajka pokazala mjerač brzine sa mojojm brzinom (sumljam da je moja jer su se ispred mene vozila 2 auta a mene zadnjeg samo zasutavila.) kad me zaustavila pitala me jel znam koliko se smije tamo vozit jer nema znaka ja sam reko da ne znam i da mi ona kaže jer stvarno se nisam brzo vozio ... na moje pitanje prvo je rekla 50 kad sam je začuđujuće pitao 50 onda se pokolebala i išla pročitat onu plavu knjižicu sa zakonima. To mi je malo bilo čudno. E onda je rekla da sam mlad vozač i da vozim prejak auto. Na što sam ja ostao šokiran. Kao nemam 24 godine. Imam 23 godine 3 mj. do 24 a položio sam prije 6 godina 2003. nikad nisam imao nikakvih ograničenja ni zabrana od kad sam položio. Kao ne smijem vozit jači auto od 75 kw a ovaj je imao 85 kw. Nakon što sam joj objasnio da imam vozačku 6 godina i da nemam nikavih zabrani onda mi je opet pokazivala plavu knjižicu sa zakonima i rekla da mi je to 1000 kn kazne i isključenje iz prometa i oduzeta vozačka. Onda sam poludio i rekao neka mi to objasni. Na kraju se opet pokolebala i išla zvat centralu ili ne znam šta i čekao sam doslovno pola sata da se smisli koju kaznu će mi napisat na kraju mi je uzela vozačku i rekla da će mi doma doći 1500 kn kazne 500 kn za brzinu i 1000 kn za mladog vozača. Istu večer sam otišao podić vozačku (ne vidim svrhu tog oduzimanja, to što su mi je uzeli i odnjeli u postaju, i mogao sam je odmah otić podić što sam i napravio)i sad čekam kaznu.

 

U Zagrebu me zaustavila policija jedno 10 puta i nikad mi za to nitko nije ništa prigovorio ...da sam mlad vozač. Tako da ne vidim zašto sad odjednom ovi izvan Zagreba nešto izmišljaju.

 

Molim Vas da mi netko savjetuje šta da radim jer nisam mladi vozač niti imam ikavih zabrana kome da se žalim i koji su mi koraci sljedeći jer ne namjeravam platit tu kaznu.

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U svemu navedenom greška policajke je (ako je to točno) da je bila nesigurna u sve navedeno.

Prema "novom" Zakonu o sigurnosti prometa na cestama "mladi vozač" je osoba od 16 do 24 godine (i točka). Ti imaš, kako si rekao 23 i nešto sitno i računaj gdje si.

Brzina je vjerojatno tvoja, jer laserski uređaj može snimtii brzinu kretanja bilo kojeg vozila u koloni (bitno je samo da je točka kod snimanja na tvom vozilu) i obično policija mjeri brzinu onih automobila koji sustižu kolonu, a vozač tog vozila misli "pa nisam ja prvi u koloni i neće me moći snimiti".

Svrha oduzimanja vozačke dozvole je pivremeno isključenje takvog vozača iz prometa dok traju razlozi za isključenje (znači dok ne dođe netko po auto od 85kW tko ima pravo upravljati njime ili dok ti ne počenš upravljati vozilom do 75kW). Ako si došao po vozačku s istim automobilom ili nakog isključenja iz prometa, nastavio s upravljanjem vozila od 85kW, policajka ti je trebala napisati novu kaznu za upravljanje vozilom za vrijeme dok si isključen iz prometa.

inače u svemu ovome ima nelogičnosti, ali policija je tu da provodi zakon, a ti uputi žalbu (zbog prekršaja iz čl.221 ZSPC-a) prekršajnom sudu i biti ćeš oslobođen, dok za prekršaj brzine sumnjam (možda opomena ako dobro obrazložiš)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

greška policije. ukoliko je vozač položio vozački prije stupanja novog zakona i prestao po starom zakonu biti mladi vozač s datim ograničenjima, i dobio trajnu vozačku bez obzira na godine se ne može smatrati maladim vozačem.

to je propust zakonodavca koji nije predvidio sve mogućnosti u novom zakonu no s obzirom na navedene okolnosti ne postoji mogućnost retroaktivnog primjenjivanja navedenog novog zakona. treba pimjeniti blaži zakon u svakom slučaju i dokazati kad je polagano i da je dobivena trajna vozačka.

to je mišljenje iz prakse no naravno neki to ne žele tako shvatiti a službenih uputa nema

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O ovoj problematici je već raspravljano.

 

Zakon o sigurnost prometa na cestama nema moć retroaktivnog djelovanja stoga osobe koje su pravo upravljanja stekle po ZSPC-u iz 1996.- 2004. godine imaju pravo upravljati bez obzira na snagu vozila.

 

Žalosno je da su policajci nesigurni u svom postupanju.

 

Žalosno je da neki prekršajni sudovi izriču presude takvim vozačima.

 

Onome kome se dogodi da ga sankcioniraju po tom prekršaju neka postupi na način kako sam opisao u prijašnjim postovima, a ne da otvara nove teme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda je rasprava otišla u krivom smjeru.

Slažem se sa tobom da sadašnji ZSPC nema mogućnost retroaktivnog djelovanja i da stečena prava vozači zadržavaju.

 

Ali još jednom, policija nije tu kriva jer samo provodi zakon, a kako si i sam napisao - propust zakonodavca.

Kako je žalosno da je nekad policija nesigurna u svoje postupanje (vjerojatno zbog jasnih zakona i zakonske regulative koju zakonodavac mijenja svako malo), tako je žalosno i da su suci nesigurni u svoje odluke.

Inače, zakon od 1996-2004.godine nije niti poznavao odredbu mladog vozača, već se radi o zakonu od 2004.godine do 6/2008.godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.

 

Sada čekam kaznu da mi dođe na kućnu adresu te ću odmah uložit prigovor. Za brzinu još ajde preko toga mogu preć ali preko kazne mladog vozača nikako. Raspitao sam se kod lokalnih mještana oni već u tom mjestu poznaju sve policajce i saznao sam da se radi o pripravnici. (ZG table, nepoznat čovjek - žrtveno janje)

 

Znači sada kada me netko od policije zaustavi uvijek mi može napisati kaznu za mladog vozača ? Mislim šta bi ja sada trebao prodat auto ili ići pješice još ta 3 mj? Znači ona meni može još 10 istih kazni napisat u roku 10 dana? Mislim stvarno nevjerovatno.

 

Očito to ovisi od policajca do policaja, jer kao što rekoh u Zagrebu su me zaustavili već par puta što radi kontrole što radi nekog manjeg prekršaja ali nitko mi nikad za to nije ništa prigovorio, čak sam tad vozio puno jači auto.

 

Zašto se onda se jednostavno ne napravi neka dopuna zakona ako sam ja na sudu oslobođen iste ?

 

Nitko mene ne pita koliko sam ja izgubio vremena za to vijeme što sam morao ići po vozačku i vozio na vlastitu odgvornost i što ću u buduće imat neugodnosti zbog toga. Mislim stvarno za nevjerovat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Članak 221.

(1) Mladi vozač ne smije upravljati vozilom na cesti brzinom većom od 80 km na sat, na brzoj

cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila brzinom većom od 100 km na sat,

odnosno 120 km na sat na autocesti, a mopedom 40 km na sat.

(2) Osoba iz stavka 1. ovoga članka ne smije upravljati niti početi upravljati motornim vozilom

ako u organizmu ima opojnih droga, alkohola ili ako pokazuje znakove alkoholiziranosti.

(3) Osoba iz stavka 1. ovoga članka koja je položila ispit za B kategoriju vozila ne smije

upravljati osobnim vozilom čija snaga motora prelazi 75 kW.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj mladi vozač ako

postupi suprotno odredbi stavka 3. ovoga članka.

 

Što je sa Strancima koji će se naći u RH za vrijeme godišnjih odmora a upravljati će vozilima čija snaga motora prelazi 75 KW? podliježu li oni kaznama ZSPC-a ili nekim mwđunarodnim ugovorima je izrečeno nešto drugo? :frajer:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što više čitam na ovom forumu to mi se naši zakoni čine više proturječni i nelogičniji.izgleda da je kod nas zakon=punjenje državnog proračuna.ništ drugo.Naravno da strance neće kažnjavati,posebno sada kada nam je turistička sezona loša.još prošle godine sam čuo od nekih naših ljudi s mora da policija ne kažnjava strance,posebno za manje prekršaje poput krivog parkiranja i sl.probaj tako nešto napraviti u sloveniji ili italiji pa da vidiš njihovu blagost i mogućnost dogovora.čuo sam već za puno takvih slučajeva mladih vozača i to traje neko vrijeme i bilo je čak i na tv al žalosno je da se to zakonski ne može urediti jer u isti koš trpaju ljude koji voze i 6 godina(18-24) i one koji voze tek par mjeseci a položili su sa 22,23.zna se da je iskustvo potrebno posebno kod lošijih uvjeta vožnje a vjerujem da onaj koji vozi 5-6 godina se sreo sa puno toga na cesti.jedino je rješenje gubiti živce i vrijeme šaljući žalbe i čekajući moguće dobro rješenje

:zao:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija