Jump to content

ustupanje nasljednih dijelova iz inozemstva


apelat

Preporučene objave

pozdrav svima + kapa dolje svim stručnjacima i znalcima koji tako nesebično pomažu puku u bespućima hrvatskog (be)zakonja... nadam se da ne ponavljam nečije pitanje, jer tako nešto nisam uspio pronaći

 

trebao bih mali savjet: sud je donio rješenje o nasljeđivanju s kojim se slažu svi nasljednici. Kako se radi o razmjerno malom nasljedstvu koje se dijeli na čak 9 dijelova (i čak na 13 osoba), u cilju ekspeditivnosti i smanjenja troškova, moj je ujak kao nekakva aktualna glava obitelji koja vodi i sve ostale obiteljske "poslove" svim nasljednicima predložio da svoje dijelove formalnopravno ustupe njemu (znam kako zvuči, ali nije tako!), pa da on nakon završetka postupka imovinu i/ili dobit podijeli prema nekom već ranije usuglašenom dogovoru. I s time se svi slažu. U čemu je problem? Dio nasljednika svoje mu je dijelove već ustupio prilikom pojave na sudu, i to je već navedeno u spomenutom Rješenju. Dio nasljednika živi u inozemstvu, a od toga dio ima, a dio nema hrv. državljanstvo. Do jednog nasljednika možda uopće neće biti moguće doći jer mu već godinama nitko ne uspijeva ući u trag i definitivno mu nije stalo ni do čega povezanog s obitelji, pa ni nasljedstva.

Zanima me na koji način dalje pokrenuti i ubrzati stvar, jer je moj ujak, čovjeku u godinama, već malo umoran od borbe s birokracijom. Je li dovoljno da svi ostali/dostupni nekako daju izjavu o ustupanju nasljedstva, pa je potvrde kod javnog bilježnika (bilo tu, bilo u inozemstvu) ili na konzulatu (hrv. državljani u inozemstvu), pa pošalju njemu, ili ih na to treba pozvati putem suda/odvjetnika i sl...?

 

hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morate paziti da odricanje od nasljedstva bude izričito u korist vašeg ujka, i to mora biti navedeno u tim izjavama. U tom slučaju, takvo odricanje se zapravo smatra ustupanjem nasljedstva.

 

Naime, ako bi se svi samo odrekli ostavine, nasljednici bi ostali ujak u 1/2 i ovaj "nestali" u 1/2.

 

Izjava, da bi bila valjana, mora biti javnobilježnički ovjerena u RH, pred hrvatskim sudom ili u konzularnom predstavništvu.

 

Ovaj "kojeg nema" će ipak biti proglašen nasljednikom; njegov eventualni suvlasnički dio, ako je manji od 1/10 i bez dokazivanja osobito opravdanog razloga, bit će moguće otkupiti pokretanjem izvanparničnog postupka za razvrgnuće suvlasničke zajednice; ako ga nema, zastupa ga poseban skrbnik a isplata se vrši davanjem u polog određenog novčanog iznosa, koji je prihod državnog proračuna ako ga ta osoba u određenom roku ne preuzme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispričavam se, previdio sam da je ostavina već provedena.

 

Dakle za "nestalog" sve stoji; ako bi prodavali, možete prodati svoje suvlasničke udjele i time staviti kupca u vašu sadašnju poziciju prema njemu, pa nek se on "zabavlja". S druge strane, to bi vjerojatno negativno utjecalo na postignutu cijenu.

 

Mislim da nije pametno prenositi vlasništvo na ujka iz više razloga. Kao prvo, na prijenos prava vlasništva na nekretninama plaća se porez. Drugo, sami kažete da je ujak u godinama; što ako on umre, a njegovi nasljednici se ne obaziru na dogovor?

 

Mislim da je najbolje da suvlasnici ujku daju punomoć da u njihovo ime i za njihov račun sklapa poslove i zastupa ih glede te imovine. Takva punomoć mora biti javnobilježnički ovjerena (ako u inozemstvu, treba priložiti prijevod ovlaštenog tumača), ili pred konzularnim predstavništvom u RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uh, hvala još jednom

 

i mislio sam da tu ipak mora postojati još neka caka... izgledalo mi je prejednostavno. znači ipak punomoć? radi se o tome da imovina ima doista malu vrijednost, da se sve vuče već 20 godina, da nitko nije onako zapravo zainteresiran i da ujak samo to želi definitivno riješiti na papiru, jer sukoba i sporenja definitivno neće biti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisi što s tom imovinom želite napraviti. Ako želite prodati, najjeftinije je da svi daju ovjerene punomoći ujku, a onda on to proda, primi novac i razdijeli ga po dogovoru. (na kupoprodajnom ugovoru se on potpisuje kao punomoćnik i ovjerava samo svoj potpis).

 

Ako sve samo želite darovati ujku, najjeftinije je napraviti jedan ugovor o darovanju, kojim svi suvlasnici svoje suvlasničke dijelove daruju ujku, i slati ga okolo poštom da ga suvlasnici potpišu i ovjere svoje potpise. Ujak bi morao platiti porez na promet nekretnina u iznosu od 5% vrijednosti nekretnine (procjenjuje porezna uprava).

 

Provedba ugovora na sudu košta 250 kuna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija