Jump to content

Pravo na korištenje stana


Kaliopa

Preporučene objave

Što sve obuhvaća rukom pisani dokument, kojim suprug svojoj supruzi daje pravo doživotnog korištenja stana u kojem žive, u slučaju njegove smrti?

Stan nije stečen u braku, a suprug ima troje punoljetne djece iz prvog braka.

Konkretno, smije li supruga u tom slučaju stan iznajmljivati ako odluči da ne želi u njemu živjeti ili se pravo korištenja odnosi samo na njeno stanovanje u njemu.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispravan bi naziv ovog odnosa bio pravo plodouživanja. Da bi djelovalo prema trećima, trebalo bi biti upisano u zemljišne knjige, što ne bi bio slučaj jer potpis nije javnobilježnički ovjeren, pa bi vaše pravo uknjižbe prava plodouživanja trebali ostvarivati u parnici. Pojam korištenja obuhvaća i tzv. ubiranje plodova od stvari, odnosno ubiranje najamnine, pa tako supruga stan može iznajmljivati i za sebe zadržati prihod.

 

Bez obzira što stan nije stečen u braku, supruga je (u ovom slučaju) nasljednica stana u 1/4, koliki udio nasljeđuje i svatko od troje djece.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam liepa na odgovru.

Nakon vjenčanja suprug je potpisao izjavu kojom svojoj supruzi u slučaju smrti ostavlja stan na doživotno korištenje i to je ovjereno kod javnog bilježnika. Skoro tri godine kasnije, prekjučer, bili su na pravnom savjetovanju gdje im je rečeno da bi on trebao i rukom napisati i potpisati takvu izjavu jer da tek ona ima pravu "težinu" što je on i učinio. Međutim bilo mi je nejasno da li to znači i da ona ima pravo da taj stan i iznajmljuje te time ostvaruje zaradu.

Dakle imam nejasnoće u pogledu terminologije korištenje ili nešto drugo?

Da li treba još nešto potpisati, ovjeriti, ili nešto treće, ili će biti dovoljno i tako?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa malo ste me zbunili sada...ako je potpisana i ovjerena izjava kojom on njoj daje doživotno pravo plodouživanja, to se fino upiše odmah u zemljišnu knjigu i amen - supruga ima pravo iznajmljivati stan i za sebe zadržati na taj način ostvarenu korist dok je živa, odnosno već i za života supruga.

 

Ova sugestija o ručno napisanoj volji me podsjeća, odnosno upućuje na vlastoručnu oporuku, tj. na oporučno raspolaganje, a onda govorimo o sasvim drugoj stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm, izjava je potpisana i ovjerena, no upis u zemljišne knjige nije napravljen. Pretpostavljam da će to uskoro obaviti.

OK. Sad mi je puno toga jasnije, ali sam zabrinuta zbog druge stvari.

Ta supruga je moja majka i dakle ako bi ona u slučaju smrti supruga s njegovom djecom djelila njegovu imovinu ravnopravno (ili bilo kako drugačije) znači li to da bi u slučaju njene smrti njegova djeca imala pravo i od mene tražiti dio?

Mi imamo kuću koju je mama stekla u braku s prijašnjim suprugom nakon čije smrti se već 14 godina vodi ostavinski spor. Bilo bi možda najpametnije da mi ona tu kuću daruje darovnicom kako bi se dodatne diobe s djecom njenog supruga izbjegle, ali to je nemoguće dok je spor aktivan, zar ne?

Uglavnom, mi smo složni da nitko ne dira ničije, osim da mjka eventualno koristi/iznajmljuje stan u kojem sada živi a nakon i njene smrti nit bi ja tamo nešto tražila nit bi njegova djeca kod mene, ali kako se pravno osigurati?

Jer sve je lijepo dok su usmeni dogovori u pitanju, a kad se ljudi nađu u situaciji da nešto iskamče sve se bitno mijenja:(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija