Jump to content

Porez na najam?


Antalia

Preporučene objave

Pozdrav,

 

1. od prije nekoliko mjeseci živim sa partnerom u kući koja je u vlasništvu moje bake. Baka posjeduje i stan u kojem živi.

Dobila je rješenje da mora platiti porez na kuće na odmor za kuću u kojoj živimo, a u građevinskoj dozvoli je navedeno kako je to obiteljska kuća.

 

2. partner i ja se želimo prijaviti na adresu gdje je kuća, no u poreznoj upravi su nam rekli da moramo sklopiti ugovor o najmu i da baka i na to treba plaćati porez.

 

I sada, uz nebulozu da treba platiiti porez na kuću na odmor ako stoji u dozvolama da je obiteljska, treba plaćati porez na iznajmljivanje. Ne štiti li nas od toga krvno srodstvo?

 

Naime, ja sam do nedavno živjela u stanu s bakom, a stan je njezin, i ništa nije morala plaćati, niti smo sklapale ugovor o najmu..

 

Možete mi savjetovati što učiniti i je li to prema važećim zakonima i propisima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pod kućom za odmor se smatra svaka kuća, stan, vikendica i sl. koja nije mjesto stalnog stanovanja, odnosno u kojoj nitko ne živi.

Pogledajte na stranicama porezne uprave pod propisi/gradski i općinski porezi/ Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave.

Mišljenja sam da ne trebate sklapati ugovor o najmu, već samo vaša baka na policiji treba dati suglasnost, odnosno izjavu da vi stanujete u njenom stanu, i tako prijaviti prebivalište.

 

Da li će vas osloboditi plaćanja poreza na kuće za odmor za ovu godinu nisam sigurna, budući je baka već odavno to trebala prijaviti, i u biti je (bila) u poreznom prekršaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija