Jump to content

porezna olakšica-izvanbračna zajednica


vasko

Preporučene objave

U poreznoj prijavi sam kao uzdržavanog člana obitelji naveo izvanbračnu suprugu,te mi je to odbijeno s obrazloženjem da po poreznom zakonu ne priznaju izvanbračnu zajednicu.Zanima me kako je to moguće kad je po zakonu o obitelji RH izvanbračna zajednica izjednačena s brakom?

Do sada smo uvijek uspjevali ostvariti sva prava kao da smo u braku s ugovorom o izvanbračnoj zajednici koju smo sklopili prije 10 godina.

Zanima me imam li ikakve osnove za žalbu na takvo porezno rješenje?(još ga nisam dobio na pismeno već usmeno obrazloženje)Kako je moguće po jednom zakonu biti ravnopravan,a po drugome ne,ako mi netko može objasniti jer sve mi je to skupa zbunjujuće.

unaprijed hvala,..

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok,meni je jasno da porezni zakon ne prepoznaje(priznaje)izvanbračnu zajednicu,kako onda objasniti čl.206 Obiteljskog zakona:

"Uzdržavanje je dužnost i pravo roditelja i djece,bračnih i izvanbračnih drugova i srodnika u ravnoj lozi,kad je to predviđeno ovim zakonom."

A dalje ovaj zakon čak navodi da me se može tužiti i vjerojatno kazniti zbog neuzdržavanja izvanbračnog druga,a kad zatražim poreznu olakšicu zbog uzdržavanja izvanbračnog druga to mi se ne priznaje,kako to?možda ja to sve krivo svaćam,ali jednostavno nisam pravnik i po meni to nema logike. hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Štovani, nema logike ali ima pravno objašnjenje a radi se o načelu supsidijarnosti primjene zakona što znači. Porezni zakon u svom propisu ima točno decidirano protumačen članak o priznavanju olakšica za priznavanje u kojima izvanbračna zajednica ne spada u kategoriju povlastica. Nijedan drugi zakon nije iznad tog zakona , dakle on je primarni i jedini. kad u svojim člancima taj zakon nebi imao točno razrađenu temu o bračnoj ili izvanbračnoj zajednici bio bi mu potreban taj drugi zakon koji propisuje taj pojam u cjelosti, u ovom slučaju Obiteljski zakon. :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija