Jump to content

Nasljedstvo izvanbračnih partnera


anonimno

Preporučene objave

Nakon rastave sam sa savoje dvoje djece iz prvog braka živjela sa izvanbračnim partnerom godinu dana u roditeljskoj kući.Nakon toga smo se preselili u stan koji je kupio moj izvanbračni partner.Još uvijek plačamo rate (mada je kupljen gotovinskim kreditom).Zanima me,ako se njemu što desi imam li pravo ostati u tom stanu,s obzirom da on ima sina iz prvog braka,a nemamo zajedničke djece?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O nasljeđivanju izvanbračnog druga govori stavak 2. članka 8. Zakona o nasljeđivanju:

 

"Na temelju zakona ostavitelja nasljeđuje i njegov izvanbračni drug koji je u pravu nasljeđivanja izjednačen s bračnim. Izvanbračnom zajednicom u smislu ovoga Zakona smatra se životna zajednica neudane žene i neoženjenog muškarca koja je trajala duje vrijeme a prestala ostaviteljevom smrću, pod uvjetom da su bile ispunjene pretpostavke koje se traže za valjanost braka."

 

Preciznije izvanbračnu zajednicu definira Obiteljski zakon u članku 3.:

 

"Odredbe ovoga Zakona o učincima izvanbračne zajednice primjenjuju se na životnu zajednicu neudane žene i neoženjenog muškarca koji ne žive u drugoj izvanbračnoj zajednici, koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete."

 

Dakle, da biste imali pravo nasljeđivanja vašeg izvanbračnog druga, morate s njim živjeti barem tri godine. Nakon tog roka, svog izvanbračnog druga nasljeđujete u istom omjeru kao da ste mu supruga. To znači da njegovu imovinu dijelite popola sa njegovim sinom.

 

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija