Jump to content

Stimulativna otpremnina


Forrester

Preporučene objave

Prvi put imam objavu {pitanje}na forumu.Dragovoljac sam Domovinskog rata od 06.91.-04.94.i zatim se vraćam na svoje radno mjesto u javno {državno}poduzeće.Prije dvije godine na vještačenju hzmo.a dobijam profesonalnu nesposobnost za rad 20%vojno i80%civilno.Potpisujem izjavu da nastavljam raditi s preostalom radnom sposobnošću te uz plaću dobijam oko 1300kn invalidske mirovine.Firma nudi 100000kn stimulativne otpremnine za invalidne radnike-sporazumni raskid ugovora,ali se ne usuđujem prihvatiti jer bi mi mirovina bila mala(cca2000kn).Prije tri mjeseca idem na vještačenje za opću nesposobnost idobijam na moje iznenađenje i to 30% vojno.No u međuvremenu firma ukida otpremninu.Hzmo će vjerojatno za nekoliko tjedana poslati konačno rješenje i firmi i meni,a tada moram silom zakona u mirovinu.Ovih dana sam čuo da će uskoro otpremnine biti opet uskoro vraćene.Pitanje je što sad da radim?Ako dobijem otpremninu (raskid ugovora o radu)prije nego što firma dobije od hzmo-a rješenje,da li ću te novce morati vratiti??Ili da li da u hzmo-u potpišem izjavu da odustajem od opće nesposobnosti (Taborski je već potvrdio),ako je to moguće.Potrebni su mi ti novci jer sam u velikim dugovima i kreditima.(inače nisam naveo liječim se od 2000g. po psihijatru-od 2005 F43.1,pa F62.0).Molim pomoć i sugestije. Hvala!! :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imate više izbora,jel?!

...ja bi uzeo otpremninu(ako budu vračene)i otišao u mirovinu.

Niste napisali koji čin imate i dal imate HRVI,koliko ukupno radnog staža....?

Kad bi znali sve te činjenice tada bi se mogla i izračunati mirovina s navedenim omjerom...

 

...nikakve novce nečete morati vratiti,a što se tiče veće mirovine uvijek možete podnjeti zahtjev putem dr.OP,a prema HZMO za obnovu postupka -pogoršanje bolesti,ali za to naravno treba se konstantno liječiti ...sretno... :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uzmite otpremninu i radite na mnirovini. s obzirom a ste dobili opću nesposobnost komisija će vas svakako poslati u mirovinu, jer s općom nesposobnošću ionako ne možete raditi, tako da vam je pravac djelovanja relativno ograničen.

odreći se opće nesposobnosti, pa ili ste bolesni ili niste, nije to hoću malo ovako malo onako. :-?:tikvan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravu ste to se ne odbija.Ali firma stimul. otpremninu isplaćuje samo radnicima sprof. nesposobnosti za rad(što ja imam),a Rješenje od Hzmo-a o mojoj općoj nesposobnosti za rad će tek dobiti za oko 5-8 tjedana(još nemaju uvid otome). pitanje je da li ću ako mi otpremnina bude isplaćena eventualno prije nego što firma dobije to Rješenje morati naknadno te novce vratiti poduzeću? :place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Zar mi nitko ne može odgovoriti.Poduzeće mi isplati stimulativnu otpremninu na temelju moje profesionalne nesposobnosti za rad,a nakon tjedan-dva recimo dobiju Rješenje o mojoj općoj nesposobnosti za rad(za takve radnike stim. otpremnina normalno nije predviđena),od HZMO-a.,a koja je nastupila odnosno datira prije nego što mi je sporazumnim raskidom ugovora zagarantina stim. otpremnina(od potpisivanja ugovora do isplate-cca100000kn zna proći i 5 tjedana)Da li u tom slučaju pravno gledajući firma nije obvezna isplatiti mi otpremninu,ili ako mi ju je već isplatila da li ću je morati vratiti obzirom da je opća nesposobnost nastupila prije potpisivanja raskida ugovora(HZMO im još nije poslao obavijest,ni Rješenje,a ja pretpostavljam nisam obavezan i ingerentan da ih sam o tome obavijestim. Molim stare vukove na tom polju da mi odgovore. Hvala! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo savjetujem ti da odbaciš strahove,neznam nikog ko je vraćao novce firmi.Opća je nešto za koju bi mnogi ubili,slikovito,te lijepo pričekaj sve te procedure,malo usput poguraj da se ne uspavaju a od firme izvuci što se da .Informiraj se kod sindikaliste bar su državna poduzeća širokogrudna kad je otpremnina u pitanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija