Jump to content

porez na promet nekretnina- prodaja prije isteka 5 god.


DUNJA2

Preporučene objave

Prodala sam stan u zagrebu za koji sam bila oslobođena plaćanja poreza na promet nekretnina nakon dvije godine od kupnje jer smo se preselili u rodno mjesto. Sada, tri godine nakon preseljenja nam je palo na pamet da ne znamo da li smo kod prodaje platili taj porez kojeg smo bili oslobođeni jer smo tada imali puno problema sa svakakvim papirima i preseljenjem a i nismo kupovali novu nekretninu da bi nam netko možda ukazao na to. Stan smo kupili muž i ja, 68m2, novi, od firme. Zanima me koliko bi taj porez iznosio ukoliko bi ga sada trebali platiti jer nismo našli nikakav papir da ga jesmo platili, da li se obračunava kamata i da li to porezna sama provjerava jer do sada nam se nije nitko javio u vezi toga ili je u pitanju promjena prebivališta. Kako sve to provjeriti?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz iskustva mogu reci da ce (ili je vec, samo su spori) porezna, pri odredjivanju poreza kupcu vaseg bivseg stana otkriti da (vjerovatno) niste platili porez.

 

Njih ne interesiraju razlozi, preseljenje u drugi objekt ili mjesto (tako da je to opet prva, tj. jedina nekretnina), njima je bitno samo dobiti novce od tog 'prvog stana' koji rjesava stambeno pitanje.

 

Kako je otudjen prije isteka roka od 5 godina, ispostavit ce vam porezno rjesenje na isti onaj iznos kojeg ste bili oslobodjeni prvim rjesenjem. Dok ne ispostave to rjesenje, ne teku nikakve kamate, bez obzira koliko je vremena proslo od same prodaje; rjesenje postaje pravomocno 30 dana od dana donosenja, cak i ako se zalite (koliko ja znam).

 

Uglavnom, dok ne dobijete od njih nikakvo pismo -- sutite. Ako prodje preko 3 ili 6 godina nastupa zastara :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, i ja mislim da je najbolje čekati da se oni jave (ako se jave). Mislila sam jednostavno otići u poreznu i pitati ali bezveze mi je to ako je već prošao neki rok ili da se sama prijavim pa da moram platiti. Bojim se samo da možda to nije poslano na tu staru adresu u zagrebu jer smo mi promijenili prebivalište (u drugom gradu smo sada) pa da ne teče neki dug, ali onda opet pretpostavljam da se takve stvari šalju nekom preporukom ili sl. i da oni imaju podatke o prebivalištima u sistemu. I stan je prodan krajem 2005. god. što znači da je već prošlo tri godine.

 

U svakom slučaju, hvala Vam na odgovoru. :mase1:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija