Jump to content

nepravda,peh ili legalna krada???hitno!!!!!


HonkyTonkWoman

Preporučene objave

imam 24g.zivim sa deckom,a u mom stanu zive mi mama i njezin izvanbracni suprug-alkoholicar.mama mi se cijeli zivot bavila muzikom,a kako nikad nije mislila na sutra,nikad si nije uplacivala ni staz ni mirovinsko.prije 8g.kada je upoznala svog"princa"ostavila se pjevanja,te i sama pocela pit,a stan u kojem smo zivile(na periferiji)je prodala,kupila novi u gradu,i prepisala ga na mene da bi izbjegla porez.ja sam se odselila sa deckom,iako smo svi troje prijavljeni na moj stan,majka je pocela piti,i sada nakon 8g neplacenih racuna ja imam dugovanja odprilike 50 tisuca kuna,koje nisam napravila,niti sam zivjela u tom stanu.sa mamom nisam u najboljim odnosima sada,iako se ona kune da ja necu dati za to ni lipe.stan ima oko 70m2,dao bi se prodat ali ne mogu dobiti za to 2 garsonjere.dali je moguce,uz njezin pristanak,da se dug prebaci na nju?muka mi je,tek upisujem faks,a na ledima nosim tonu kamenja koje mi je prouzrocila vlastita majka.cak je i prije par godina prodala grobnicu(skupa sa pok.mamom)i sad me moli tj.birala bi gdje bi volila bit sahranjena.novci po njoj, kao da mi padaju s neba.njezin dragi dobiva minimalac,ima kredite gdje je bio jamac,i zivi besplatno na moj racun...ne pridonosi nista osim sebi-alkohol,cigarete i hranu-opet sebi.mama mi je njemo zaljubljena u idiota,a ja samo cekam kad cu puknut.jos nesto:prima socijalnu pomoc,koju takoder kada se stan bude prodavao,cijeli iznos se mora vratiti.imam svjedoke za cjelu moju pricu ako dode do suda.molim vas,postoji li ikakav zakon koji me stiti,ili sam osudena na propast zbog vlastite majke?jako je hitno,pomozite bilo kakvim savjetom.hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

Račune ćete morati platiti Vi kao vlasnik stana . Jedino što možete je da se dogovorite sa Hepom i drugima za obročno plaćanje . Ukoliko dug datira iz više godina unatrag moguće je da su neki iznosi zastarijeli.

Ako ste Vi upisani kao vlasnik stana tada nije istina da se iz vrijednosti stana mora vratiti primljena socijalna pomoć .U nekim gradovima socijalno ugroženim osobama odobrava se pomoć za stanovanje i režije daju se i jednokratne novčane pomoći.Vanbračni partner Vaše majke može dati nalog banci gdje ima tekući račun da se plaćaju režije iz njegovog minimalca u protivnom ga izbacite iz stana .Vi ne trebate biti u dobrim odnosima s majkom ali trebate razgovarati o problemu troškova .Napišite pismo majci i predložite način rješenja problema u protivnom ne preostaje Vam ništa drugo do dati nalog firmama da zatvore vodu struju i sl. kako bi izbjegli buduće troškove .

Situacija je ozbiljna i nikakvim manipulacijama nije moguće izbjeći plaćanje duga .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,

Meni se, kao pravnom laiku, situacija koju opisujete cini kao posljedica tudje neodgovornosti i bolesti (alkoholizam).

 

Kako se s 24 godine nositi s takvom situacijom? Tesko, ali sigurno nije nemoguce i zapravo je dobro u cijeloj toj komplikaciji da stan glasi na Vas jer tako sami o njemu mozete odlucivati.

 

Za pocetak bih se koncentrirala na zaustavljanje tog bolesnog stanja tj. na smjestaj bolesnika na lijecenje te na zaustavljanje mogucnosti stvaranja novog duga, kao sto Vam je preporucio Ude, iskljucivanjem tj. obustavom isporuke struje, plina i vode, sto jedino Vi kao vlasnik stana imate pravo traziti od svih dobavljaca (cudi me da to oni sami zbog navedenog duga vec nisu i napravili?).

 

Obratite se Centru za socijalnu skrb ili Vasem lijecniku opce prakse da vasa posavjetuje na koji nacin organizirati lijecnje od alkoholizma, a mozda, na preporuku lijecnika, mozete i podnijeti zahtjev da se mami privremeno oduzme poslovna sposobnost (dok se ne izlijeci) kako biste Vi umjesto nje, kao njena skrbnica, mogli o njoj i njenom lijecenju odlucivati te o njoj i njenim potrebama adekvatno skrbiti.

 

Imajte na umu da bez obzira sto se radi o Vasoj mami, njeno ponasanje je posljedica bolesti i da je Vasa duznost kao kceri poduzeti sve da ne odete zajedno „u propast“ nego da se mama izlijeci i eventualno zaposli tj. bude u stanju podmirivati sama svoje potrebe, te da se imovina spasi i odrzava.

 

Maminom prijatelju, ukoliko ne pristane na lijecenje i na suradnju s Vama, urucite pismeni zahtjev da u roku od 15 dana napusti Vas stan u kojem boravi bez dogovora s Vama kao vlasnicom, pa ako ga ne napusti u tom roku, pozovite policiju da imate pisani dokaz da je u stanu protivno Vasoj volji ukoliko cete to dalje s njim morati rjesavati tuzbom tj. sudski.

 

Za podmirenje dugova, ako ne mozete dobiti odgodu (mozda vam se smiluju i sve starije od godinu dana otpisu ako im se tamo rasplacete i objasnite cijelu situaciju), provjerite da li prije samog stana mozete nesto drugo prodati (informaticku opremu, kucanske aparate, slike, namjestaj...) ili posuditi potreban novac na duzi rok od bolje stojecih prijatelja ili drugih clanova obitelji.

 

Ne mogu nam bolesni diktirati kako cemo zdravi i odgovorni zivjeti, pa Vam drzim velike palceve da tu bolesnu situaciju sto uspjesnije rijesite pa da u miru mozete zivjeti i boriti se za svoj sto kvalitetniji zivot

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da,najgore od svega je da mi se majka prije godinu dana izljecila od alkohola(ne znam dal se izljecila,ali ne pije),i sada je na antidepresivu.koliko god to bilo dobro,ona svoje ponasanje ni razmisljanje nije promjenila i zivi dan po dan.ne znam kako da vlastitoj majci iskljucim struju ili vodu.tuzno je sve to,ali ne mogu joj to napraviti.naravno da je tesko u mojim godinama zivjeti sa tonu kamenja na ledima,sada kada bi moj zivot u biti trebao tek poceti.muka zadnja,ona najgora,nocna mora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

Osobe koje nemaju sredstava za život i i sa minimumom stambenog prostora imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć .

U općini Rijeka u prizemlju ,Riva 10 dobiti ćete potvrdu o imovnom stanju . U istoj zgradi u sobi 340 nalazi sekancelarija pravnika koji prima zahtjeve za besplatnu pravnu pomoć , po odobrenju besplatne pravne pomoći birate odvjetnika , koji će Vam pružiti pravnu pomoć i pokušati rješiti Vaš slučaj .Mislim da treba angažirati CZSS, obiteljskog liječnika i specijalistu kod kojeg se majka liječi .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

uspjela sam se pokrenut,ali tek nakon malo gadnije svade s mamom.bila sam danas kod socijalne radnice,prekinula sam postupak o soc.pomoci i hvala ne znam kome-kaze mi zenskica da sam imala srece-jer da to jos nije na sudu,i nije se napravila hipoteka,tj.ne moram vratiti novac.sad cu polako i pametno...iako moja mama nista ne razumije,stvarno se ponasa kao djete.valjda cu izgurat.sutra idem u opcinu po potvrdu o imovinskom stanju i da zatrazim pravnu pomoc!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

nista.jucer se nasle,mama,ja i moja psihologica.opet zavrsilo svadom,ona neda da se stan prodaje,nece ni da se zaposli,hoce da joj potpisem kod javnog biljeznika da necu prodavat stan dok je ona ziva.ok,ali neka onda ona potpise da prebacuje dugove na sebe!!moguce??psihologica ne moze vjerovat,poslje me zvala da danas dodem da popricamo jos,kaze kako moja mama misli da sam se ja nekome zaduzila pa da zato inzistiram.da zaduzila sam se , tj. pijanci su me zaduzili..boze sta da se radi...ima li kože , bože, u ovoj se vise ne moze!! :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HonkyTonkWoman je napisao:

a stan u kojem smo zivile(na periferiji)je prodala,kupila novi u gradu,i prepisala ga na mene da bi izbjegla porez.t sebi.

 

mama mi je njemo zaljubljena u idiota,a ja samo cekam kad cu puknut.

 

draga HonkyTonkWoman,

 

možda je vaša mama stan upisala na vas zato da izbjegne porez, a možda i zato da vas ne dovede u situaciju da jednom kad dođe do nasljeđivanje ne budete stan morali dijeliti sa 'njezinim muškarcem' ili njegovim nasljednicima.

 

možda vaša majka baš i nije zaljubljena u maškarca njezinih snova, ali u nedostatku boljeg....

 

sve to sa sigurnošću ne znate.

 

činjenica je da je vaša majka dobro uložila novac prodavši stari stan na periferiji i kupivši novi u centru i to od 70 m2, dakle baš i nije tako nesposobna.

 

međutim, taj stan očito je lako prodati, ali da li ćete te novce pametno iskoristiti. vjerujte lako ih potršiti i da ostanete beskućnici.

 

mladi ste, imate dečka i ne znam zašto morate primati socijalnu pomoć. posao se uvijek može naći ako ništa čišćenje stanova, peglanje i čuvanje djece, sezonski radovi, to su sve poslovi pored kojih nećete izgubiti pravo na socijalnu pomoć, a popravljaju prihod u domaćinstvu.

 

možda da pokušate u elektri dogovoriti otplatu duga na mjesečne rate kroz određeni broj godina (iako mi nije jasno kako je moguće da elektra već odavno nije isključila vaš stan), a da svi zajedno, umjesto da se svađate, skupite glave u hrpe i potražite poslove koji će vam omogućiti otplatu duga. ako prodate stan sada u vrijeme sveopće krize, i to zbog vaših osobnih dugova, pitanje je da li ćete ikada više kupiti drugi.

 

šta se tiče prodaje i kupovine grobnica, sve je tako nebitno u ovoj priči. majci konačno lako možete obećavati po tom pitanju šta god poželi, a poslije napraviti onako kako budete mogli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala.socijalnu pomoc sam ukinula,trebam jos napisati dopis da mi dopuste da taj novac ne moram vratiti u slucaju prodaje stana.mama mi je napokon promuckala glavom i stavila trajni nalog na ziro racun(JELI TO MOGUCE)?da joj svaki mjesec skidaju za stanarinu.jedan korak naprijed.ona bi se i mogla zaposlit,ja trenutno sad upisujem faks..pa cemo vidjeti.a majka je stvarno sposobna-uvijek i bila,ali alkohol pomutio razum.nadam se da ce se rjesiti..novak puno hvala volila bi da cesce kazes svoje misljenje..hvala!!! :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i studenti rade, nekad preko student servisa, a kad nema poslova preko student servisa, tada čuvaju djecu po dva tri sata na dan ili po potrbi, ili čiste isl. studiranje je skupo, istina da se upisom ostvaruju neke povlastice, međutim ako vam novac treba i ako treba sačuvati stan, čemu razmišlajati. poslova ima, tko ga traži taj i nađe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nindy je napisao:

i studenti rade, nekad preko student servisa, a kad nema poslova preko student servisa, tada čuvaju djecu po dva tri sata na dan ili po potrbi, ili čiste isl. studiranje je skupo, istina da se upisom ostvaruju neke povlastice, međutim ako vam novac treba i ako treba sačuvati stan, čemu razmišlajati. poslova ima, tko ga traži taj i nađe.

potpuno se slazem.ali necu necu necu i necu placati dugove koji nisu moji.ja u tom stanu ne zivim,odavno,jesam dok sam isla u skolu.znaci ja bi trebala umjesto da jedva nekako krenem u zivot - odem radit ili sta ja znam da mi skidaju s place dugove koji fakat nisu moji.onda sam idiot,budala.mogu postat i prihvatiliste za pijance...nema beda..ili ako nekome treba placat racune samo prepisite na mene stan i nema beda..ALO??ne moze tako.sad se nesto pocelo kao dogadat,stara kaze da ce"pijanac"-jer ona ne moze_staviti nalog na tekuci da se skida svaki mjesec za racune i dobro.ostalo polako po dogovoru.e sad ako dubre to stvarno ne bude htio napravit tek onda cu postat mali vrag.ne mozes zivjet besplatno i to na racun mulice-a ja sam njemu to-.ajoj dat ce njemu mulica jos koji kredit u banci.. :bjezi:
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dare je napisao:

Moje mišljenje:

Da to je moguće iako je kako kažete alkoholićar još uvijek zna razmišljati.

Stan prodati nije nikakav problem a stan kupiti i isplatiti to ćete znati kada vi budete majka.

Ako nisam u pravu molim za oproštaj!

nasmijala se.nisi u pravu procitaj sve pa sudi. koliko jedna osoba mora biti jaka da prestane piti i izljeci se,znaci nije alkoholicar vise,i to pored covjeka s kojim spava,zivi,jede, a on svaki dan pije i dalje.za to treba jaki karakter,a onda treba i moci razmisljati.tako da eto po prvi put je mogu braniti jer stvarno zbog toga je i zasluzila.a to sa stanom i djetetom...nije mi ni to bas jasno..kuzim ja da se covjek promjeni i vjeruj mi jako dobro znam sta je to,ali stan kupiti ili prodati je uvijek problem a sad kad budem imala djete cu kao bit pametnija...ne kuzim.ok skupo kosta djete mora imat ali sorry morala sam reagirat jer stvarno sve mame zabriju kako su najpametnije od kako one kao sad imaju djete..majcinski sam tip jako ali mislim da necu bit pametnija ako imam djete..biti ce teze ako se nema...ali ja ga onda necu ni imat,jer moje djete ce se rodit ako ja za njega imam novaca,volje,zelje,i snage.sorry ako sam te povrijedila,nisam samo na tebe ciljala,imam majki novopecenih oko sebe koje su odjedanput postale najpametnije na svijetu..pozdrav
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo sada da skužiš:

ali sada bez uvrede

Neki su išli u Školu besplatno a neki zađabe

Evo ovako bi ja ukratko odgovorio

Imati jedno dijete i sa svim obavezama, zaraditi toliko novaca da se može kupiti jedan stan,to je sposobnost.

Osim toga proćitao sam negdije

Pijanci su me zadužili ! ! !

Ja bih sa ovime završio tu temu koja nema ni poćetak ni kraj

:-D:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

skroz sam poludila , vise ne mogu. kako da se izvucem iz svega, poludila sam zbog cinjenice da je gospoda posudila 1000eura da bi napravila zube!!!!! ne mogu vise...sutra idem kod soc.radnice. i to da je ona zaradila za ovaj stan-NIJE-nasljedila ga je od mame odavno ima 30 g.kako izvesti sve to a da ne izbacim majku na cestu???ovo je sad novonastala situacija jer sam poludila skroz.i nisam redovan student,ne mogu preko studenskog radit, a da me netko prijavi drzava ce mi sjest na svaku kunu.bilo kakav savjet ce mi bit od pomoci.hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija