Jump to content

Otvaranje obrta


makadam

Preporučene objave

Poštovanje.

Izuzetno mi je drago da postoji ovakav forum i ljudi koji kratko i jasno znaju odgovore na upućena pitanja.

Pročitao sam malo forum i mislim da sam našao neke odgovore na svoja pitanja.

No, ipak bih htio još malo proći sa vama svoju specifičnu situaciju.

Dakle supruga i ja bi htjeli otvoriti obrt. Oboje smo zaposleni u drugim tvrtkama.

Obrt bi bio specifičan i ne znam pod koju djelatnost bi ga registrirali. Dakle putem Internet stranice bi povezivali turiste koji namjeravaju posjetiti hrvatsku sa hotelima, apartmanima itd. i za to uzimali postotak. U domenu obrta bi ulazila i razrada aktivnog boravka posjetitelja u pojedinim ugostiteljskim prostorijama. Dakle neki konkretni primjer:

Gost se javi da bi htio boraviti u hrvatskoj negdje u Istri. Došli bi on i žena, dvoje male djece i pas. Preferira hotel sa tri zvjezdice sa mogućnošću primanja kučnih ljubimca. Za vrijeme boravka bi htjeli voziti bickl kroz makadamske staze i baviti se ronjenjem. Sada je dalje na nama da stupimo u kontakt sa takvim hotelom koji u svojoj okolici ima razvijen biciklizam i ronjenje. Ukoliko se gostu svidi ponuda koju smo mu poslali plaća nama iznos koji mi proslijeđujemo hotelu, naravno uz proviziju.

Pitanje br. 1. Za koju djelatnost registrirati firmu?

2. Dali supruga može samnom otvoriti obrt ako radi u turističkoj agenciji?

Samo dva pitanja za sada. Samo bih htio još jednom potvrdu za ono što sam do sada pročitao na forumu:

1. Pošto smo oboje u radnom odnosu ne plaćamo kao vlasnik obrta doprinose za mirovinsko i zdravstveno, po osnovici jednakoj za sve obrtnike, već jedino po godišnjoj prijavi poreza na dohodak,tj.na osnovu godišnje zarade.

 

2. Mjesečna davanja su:

-150-200 kn za predujam poreza na dohodak (koja možete tražiti kao povrat više uplaćenog, na kraju godine, ukoliko niste ostvarili oporeziv dohodak.

-Članarina Hrvatskoj obrtničkoj komori, koja se plaća tromjesečno, i iznosi,zavisno od mjesta prebivališta oko 250-350 kn.

 

3. Obrt se može sam obavljati,kao vlasnik,bez zaposlenih.

 

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Možete registrirati obrt na sljedeće djelatnosti koje su po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti razvrstane u ove razrede:

79.12. Djelatnosti organizatora putovanja (turoperatora):

-ovaj razred uključuje djelatnost organiziranja i prikupljanja paket-aranžmana koji se prodaju preko putničkih agencija ili preko agenata.

 

73.11. Agencije za promidžbu

-ovaj razred uključuje cijeli spektar usluga oglašavanja, uključujući savjetovanje,kreativne usluge,izradu promotivnog materijala, posredovanje u prodaji usluga,reklame u novinama,časopisima,internetu...

 

2. Bolje je da vlasnik obrta bude jedna osoba,kod zajedničkog obrta poslovanje je kompliciranije a osim toga,budući da supruga već radi u sličnoj djelatnosti moglo bi doći do sukoba interesa (njen poslodavac bi mogao otvaranje obrta s njene strane shvatiti upravo kao sukob,što bi rezultiralo otkazom).

 

Sve što ste citirali,pročitano na forumu, potvrđujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovanje. Opet ja. :)

Malo sam se raspitivao i došao sm do jednoga članka na internetu:

 

"Buduće obrtnike treba upozoriti da će biti dužni mjesečno uplaćivati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje po osnovi obavljanja samostalne djelatnosti. Iznose spomenutih doprinosa za vlasnika obrta utvrđuje porezna uprava, ali okvirno možete računati na 1.500-2.000 kn obveza mjesečno. Ukoliko će obrtniku samostalna djelatnost biti jedini posao, tj. neće istovremeno biti zaposlen kod drugog poslodavca, ovaj izdatak ima smisla jer uplaćena sredstva ulaze u obračun staža i osnovice za mirovinu, a zdravstveno osiguranje omogućava zdravstvenu djelatnost.

 

Ukoliko osoba planira obavljati samostalnu djelatnost kao dopunsku, kada je zaposlena kod drugog poslodavca koji već plaća doprinose, tada se postavlja pitanje isplativosti plaćanja "duplih" doprinosa, iako je za očekivati da će mirovina tada biti nešto veća."

 

To bi značilo da ako ovaram obrt, mada sam zaposlen, moram plačati doprinose za zdravstvo i mnirovinsko osiguranje?

 

I jedan dodatak, tj. pitanje.

Koliko su SVA mjesečna davanja za obrt. Od komunalnih naknada, plus dali zaista treba plačati mirovinsko itd.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost tj.koje su vlasnici obrta a uz to su u radnom odnosu kod drugog poslodavca, ne plaćaju fiksne mjesečne (obrtničke) doprinose koje plaćaju obrtnici koji nisu osigurani po drugoj osnovi a koje iznose mjesečno (za 2009.godinu)1.721,40 kn.

Po završenoj poslovnoj godini radite rekapitulaciju ostvarenog dohotka.U računicu uzimate sve ostvarene primitke iz obrta i sve nastale izdatke.Razlika između primitaka i izdataka je ostvareni dohodak.Na taj (godišnji)dohodak plaćate doprinose za mirovinsko i zdravstveno.

Znači ako Vam je npr.ostvareni dohodak iz obrta za 2009. godinu iznosio 20.000,00 kn, plaćate 20% za mirovinsko (4.000,00kn) i 15% za zdravstveno (3.000,00 kn).

 

Najveća osnovica za obračun doprinosa kod obrtnika koji su u radnom odnosu je 58.188,00 kn, što znači da ukoliko ostvarite veći dohodak od navedenog, ne mogu Vam se obračunavati doprinosi na osnovicu veću od 58.188.

 

Ukoliko ne ostvarite dohodak,tj. ukoliko Vam izdaci budu veći od primitaka, imate poslovni gubitak.Tada ne plaćate ništa na ime doprinosa.

 

Fiksna mjesečna davanja za obrt:

200-300 kn/tromjesečno: članarina HOK (ovisno o gradu,tj.županiji)

150-250 kn/godišnje: porez na tvrtku (ovisno o djelatnosti)

 

PDV, predujam poreza na dohodak-ovisi o poslovanju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija