Jump to content

raskid izvanbračne zajednice


Imenka

Preporučene objave

Sukladno odredbama obiteljskog zakona izvanbračna zajednica postoji ako se radi o životnoj zajednici neudane žene i neoženjenog muškarca, koja traje najmanje 3 god. ili krače ako je u njoj rođeno zajedničko dijete.

 

Također, izvanbračna zajednica žene i muškarca koja ispunjava pretpostavke iz gornjeg čl. stvara imovinskopravne učinke na koje se na odgovarajući način primjenjuju odredbe OZ-a o imovinskim odnosima bračnih drugova.

 

Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine.

Bračni drugovi su u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini, ako nisu drukčije ugovorili.

 

Imovina koju bračni drug ima u trenutku sklapanja braka, ostaje njegova vlastita imovina.

Vlastita imovina je i imovina koju je bračni drug stekao tijekom bračne zajednice na pravnom temelju različitom od navedenoga u članku 248. ovoga Zakona (nasljeđivanje, darovanje i sl.).

 

Znači iz gore navedeng proizlazi da stan koji ste vi i vaš nevjenčani suprug kupili predstavlja bračnu stečevinu, jedino ako ga niste stekli možda vi nasljeđivanjem ili isključivo od vašeg novca, tako da on najvjerojatnije ima pravo na polovicu stana, bez obzira što je stan na vama i što on nije prijavljen na tom stanu.

Pretpostavljam da ste zajednički otplačivali kredit po kojem ste ga i kupili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stan je kupljen kreditom koji sam ja podigla i otplaćuje se AZ-om iz moje plaće u cijelosti. On mi je davao mjesečno određeni iznos (za troškove života). Stan je bračna stečevina.

A na koji način bi ja njega mogla isplatiti? Ne mogu mu dati vrijednost pola stana??? (kredit je na 30 god, prošle su tek 3 god otplate).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija