Jump to content

izvanredan otkaz


IvanSevic

Preporučene objave

Pozdrav svima,

naime kao što vidite ovdje sam novi jer nisam baš stručan što se tiče pravnih znanja.

Molim Vas da mi pomognete, sljedeći tjedan bih trebao dobiti izvanredan otkaz u informatičkoj firmi.

Naime napravio sam jednu glupost i svjestan sam pogreške koju sam učinio ali iako osobno ne smatram da je to odmah za izvanredan otkaz (možda samo za upozorenje) morat ću se pomiriti s time.

Ne mogu sada iznositi pojedinosti ali Vas molim da mi pomognete s pravnog aspekta.

1. Da li mi je pametno kad me direktorica i voditelj HR odjela pozovu na razgovor (gdje ce mi mozda uruciti otkaz) povedem sa sobom nekog pravnika ili odvjetnika koji bi mi mogao reći kako postupiti pred njima?

2. Ako da, da li vec neko ima slucno iskustvo te tko u ZG bi me mogao braniti ili pomoći vezano uz temu otkaz u firmi, naravno uz plaćanje?

3. Da li da potpišem nekakav papir ako mi budu stavili na stol ili ne, da li to opće ima ikakve veze?

4 Koliko se plaća pravni savjet za ovakav slučaj?

5....

6. Plašim se da će doći 3-4 osobe koje će mi reći ...... i uručiti otkaz a ja jednostavno ne znam niti koja su moja prava niti kako postupiti u toj situaciji

7. Nemojte mi samo reci procitaj ugovor o radu jer vec jesam te iako sam fakultetski obrazovan , smatram da nisam dovoljno strucan u pravu te da znam sam sebe braniti

 

Molim Vas pomozite mi, sada sam vruće glave i svašta mi pada na pamet iako ......

 

Znači, kako da se pripremim na razgovor sljedeći tjedan i kako da postupim, naime rado bih se posavjetovao s nekim pravnikom te mu platio da mi kaže koja su moja prava i kako da se ponašam, jednostavno nisam te struke i smatram da mi sada treba velika pomoć

 

 

Puno Vam hvala za bilo kakav savjet, te ako netko ima iskustvo neka mi pomogne kako prebroditi ovaj razgovor

 

Svjestan sam da moram traziti novi posao ali bih prvo redom zavrsio ovo pa se okrenuo trazenju

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izvanredni otkaz ugovora o radu

 

Članak 114.

 

(1) Poslodavac i radnik imaju opravdani razlog za otkaz ugovora o radu sklopljenog na neodređeno ili određeno vrijeme, bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznoga roka (izvan­redni otkaz), ako zbog osobito teške povrede obveze iz rad­nog odnosa ili zbog neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć.

 

(2) Ugovor o radu može se izvanredno otkazati samo u roku petnaest dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanred­ni otkaz temelji.

 

(3) Stranka ugovora o radu koja, u slučaju iz stavka 1. ovoga članka izvanredno otkaže ugovor o radu, ima pravo od stranke koja je kriva za otkaz tražiti naknadu štete zbog neizvršenja ugovorom o radu preuzetih obveza.

 

Neopravdani razlozi za otkaz

 

Članak 115.

 

(1) Privremena nenazočnost na radu zbog bolesti ili ozljede nije opravdani razlog za otkaz.

 

(2) Podnošenje žalbe ili tužbe, odnosno sudjelovanje u postupku protiv poslodavca zbog povrede zakona, drugog propisa, kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu, odnosno obraćanje rad­nika nadležnim tijelima izvršne vlasti, ne predstavlja opravdani razlog za otkaz ugovora o radu.

 

(3) Obraćanje radnika zbog opravdane sumnje na korupciju ili u dobroj vjeri podnošenje prijave o toj sumnji odgovornim osobama ili nadležnim tijelima državne vlasti, ne predstavlja opravdani razlog za otkaz.

 

Otkaz ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme

 

Članak 116.

 

Ugovor o radu sklopljen na određeno vrijeme može se redovito otkazati samo ako je takva mogućnost otkazivanja pred­vi­đena ugovorom.

 

Postupak prije otkazivanja

 

Članak 117.

 

(1) Prije redovitog otkazivanja uvjetovanoga ponašanjem, po­slodavac je dužan radnika pismeno upozoriti na obveze iz radnog odnosa i ukazati mu na mogućnost otkaza za slučaj nastavka kršenja tih obveza, osim ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od poslodavca da to učini.

 

(2) Prije redovitog ili izvanrednog otkazivanja uvjetovanoga ponašanjem ili radom radnika, poslodavac je dužan omogućiti radniku da iznese svoju obranu, osim ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od poslodavca da to učini.

 

Oblik, obrazloženje i dostava otkaza te tijek otkaznoga roka

 

Članak 118.

 

(1) Otkaz mora imati pisani oblik.

 

(2) Poslodavac mora u pisanom obliku obrazložiti otkaz.

 

(3) Otkaz se mora dostaviti osobi kojoj se otkazuje.

 

(4) Otkazni rok počinje teći od dana dostave otkaza.

 

(5) Otkazni rok ne teče za vrijeme trudnoće, korištenja rodilj­nog dopusta, dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u raz­voju, korištenja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskog dopusta, pri­vremene nesposobnosti za rad, godišnjeg odmora, plaćenog dopusta, vojne službe te u drugim slučajevima opravdane nenazočnosti radnika na radu, određenim ovim ili drugim zakonom.

 

Teret dokazivanja

 

Članak 119.

 

(1) Ako poslodavac otkazuje ugovor o radu, a za valjanost otkaza se ovim Zakonom traži postojanje opravdanoga razloga, on mora dokazati postojanje opravdanoga razloga za otkaz.

 

(2) Radnik je dužan dokazati postojanje opravdanog razloga za otkaz, samo ako ugovor o radu otkazuje izvanrednim otkazom

 

 

Provjerite jesu li poštivane odredbe ovih članaka. Pitanje ste postavili preopćenito, a obzirom da ste naveli svjesnost svoje pogreške teško je procijeniti da li je to opravdani razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija