Jump to content

Prvo uporabna dozvola ili etaziranje?


Insecure

Preporučene objave

kuću možete etažirati ili prije ili poslije uporabne. obično danas projektna dokumentacija već kod ishođenja rješenja o uvjetima gradnje, ili građevinske dozvole, sdrži elaborat etažiranja, dakle zgrade koje se tek trebaju graditi imaju utvrđene etažne jedinice.

 

međutim, stvar je u gruntovnoj provedbi. ako zgrada nema svu potrebnu dokumentaciju kao dokaz o legalnosti gradnje, a tu za zdrade građene poslije 1991. spada i uporabna dozvola, onda se u katastru i gruntovnici ne provede, a to znači da se niti etažno vlasništvo u tim zgradama ne može upisati.

 

točno rečeno, zgrade bez sve potrebne dokumentacije kao dokaz o gradnji, geodetskim elaboratima upisuju se kao izgrađeno zemljište, a ne kao zgrada. izgrađeno zemljište znači prijava građevinskoj inspekciji.

 

zanči, elaborat etažiranja možete napraviti i na osnovi njega kupoprodajne ugovore ili predugovore (ako postoji međusobno povjerenje), ali gruntovna provedba slijedi tek nakon pribavljene sve dokumentacije, dakle i uporabne dozvole, odnosno rješenja o uporabi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što nije uknjiženo ide na povjerenje.

 

Imao sam vlastito iskustvo. Predao sam etažni elaborat nekoliko mjeseci prije stupanja na snagu novog Zakona o prostornom uređenju i gradnji. Za zgradu u gradnji(Zagreb), što se tada normalno moglo uknjižiti. Po stupanju na snagu Zakona odbili su prijedlog jer nije tada još bila riješena uporabna dozvola.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

upravo to sam i rekla.

 

prije su se zgrade mogle upisivati uz zabilježbu da nije priložena uporabna ili građevinska, ali su se ipak upisivale. tada se elaborat etažiranja mogao provesti, a etažne jedinice su dijelile sudbinu zgrade i zabilježbe.

sada se elaborat etažiranja ne može provesti, jer zgrada pravno ne postoji. postoji izgrađeno zemljište koje se prijavljuje građevinskoj inspekciji kao nelegalna gradnja.

 

međutim , to ne sprečava izradu elaborata etažiranja, isto kao niti izradu geodetskog elaborata za upis objekta, te se ti podaci mogu koristiti za sklapanje predugovora ili sl. naravno, sve uz pretpostavku da je zgrada napravljena po projektnoj dokumentaciji i da će dobiti uporabnu.

 

kad se sakupe svi akti potrebni kao dokaz legalnosti, elaborati se predaju u gruntovnicu i provode uz prikupljanje svih potrebnih isprava potrebnih za sređivanje imovinsko pravnih odnosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija