Jump to content

Volontiranje na sudu (ponovno) :)


Nyke

Preporučene objave

Prošli sam mjesec napokon diplomirala na Pravnom fakultetu te kako ne mogu naći posao, htjela bih barem volontirati na sudu. Da li netko zna koji su uvjeti za to? Da li trebam biti zaposlena negdje kao što sam pročitala u starijem topicu ili ne? Mogla bih si i sama plaćati doprinose.

Unaprijed se svima zahvaljujem na odgovorima. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema novom Zakonu o vježbenicima i pravosudnom ispitu više nije moguće volontiranje na sudu. Moguće je samo dopiti posao sudskog vježbenika na temelju javnog natječaja uz pisanu provjeru znanja, strukturiranog razgovora i prosjeka ocjena gdje se stvara bodovna lista. Sve to provodi Povjerenstvo u sastavu 3 člana koje imenuje ministar pravosuđa. Moguće je, međutim, raditi na pravnim poslovima izvan pravosuđa i odvjetništva, te nakon godinu dana postaviti zahtjev Ministru pravosuđa da te rasporedi na praksu na neki sud (uz suglsnost poslodavca) gdje onda treba odraditi nekih godinu dana prakse. Nakon što prođe sve skupa 3 godine od početka rada na tim pravnim poslovima (izvan pravosuđa i odvjetništva) te uz godinu dana prakse na sudu, podnosi se zahtjev za polaganje pravosudnog ispita. Dakle, situacija za nas bez posla nije dobra, jer si prije uvijek mogao volontirati na sudu i tako steći uvjete za pravosudni, a sada to više nije moguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema na čemu, i ja sam u istoj situaciji, pa pokušavam naći neko riješenje. Ono što ne znam je po kojim kriterijima je neki posao baš "pravni posao"? Da li je to i administracija, tajništvo itd..? Da li negdje postoji neki popis? Znam da ima NKD (nacionalna kvalifikacija zanimanja) ali to ne pomaže...Ako nađaš odgovor, please javi mi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, niti ja točno ne znam prema kojim se kriterijima ocjenjuje "pravni posao".. recimo u školama je tajnik odnosno tajnica obavezno dipl. pravnik, vjerujem da ne obavlja samo pravne već i upravne i administracijske poslove... U svakom slučaju, budem se raspitala. Možda bih i pronašla neku pravnu osobu gdje bih obavljala mahom administrativne poslove, no to mi ne miriše na "pravni posao"..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija