Jump to content

Stambeni kredit - sudužnik - otkaz kredita


ratkec

Preporučene objave

Stambeni kredit je digla žena mog "najboljeg" prijatelja, a sudužnici smo ja i još jedna osoba, te se banka osigurala i hipotekom na nekretninu. Kredit je dignut 2003 godine na 20 godina. Nakon 2 rate kredit se prestao plaćati. Ja sam boravio u inozemstvu od 2004-2008 godine, a po povratku u RH, te pronalaskom posla odmah na 1. plaću dobio opomenu o dugu po kreditu u iznosu od 7500 Eura, te mi se od tada neprestano naplaćuje i skida od plaće iznos cijele rate kredita.

Banka je poslala 10.09.2008. "otkaz o kreditu" i da će ići u naplatu svega, u roku 7 dana, ali ništa se nije desilo od tada, osim što se moja plaća i dalje "skida". Da li je to pravno i zakonski i dalje u redu ?

Dužnik - supruga mog "prijatelja" je na porodiljnom sada vec kontinuirano sa drugim djetetom ukupno preko 3 godine, te njoj banka nista ne naplaćuje, a drugi sudužnik si je opteretio plaću sa nekoliko kredita, te mu banka također ne uspijeva ništa naplatiti.

Da li ja kao jedini sudužnik koji plaća kredit, mogu pravnim putem, legalno, napraviti bilo što da se moj status poboljša?

Sve informacije su dobro došle, a zainteresiran sam i za tužbu protiv nosioca kredita, te ukoliko mi netko može pomoći oko traženja odvjetnika za ovakav slučaj.

Puno hvala i lijep pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi kao sudužnik imate isti status u kreditu (obveze) kao i dužnik a što ste svojevoljno svojim potpisom i ovjerili. Ako dužnik neredovito otplačuje kredit ide se u zapljenu sudužnikovih novčanih sredstava a nakon nemogučnosti naplate od sudužnika ide zapljena plača jamaca ukoliko ih ima u kreditu.

Banka ima pravo otkazati kredit zbog dospjelog duga od 7.500 eura iako sada od vas naplačuju mjesečno cjelokupne tekuče rate. Ako otkažu kredit iči će u ovrhu nekretnine koja je dana u zalog za kredit i kada se banka naplati tu prestaju vaše obveze.

Nosioca kredita mužete tužiti i potraživati od njega sredstva koja su vam plijenjena za korist njegovog kredita ali tek kad se kredit zatvori. Zastare pokretanje tužbe vam je 3 godine od roka zadnje naplačene rate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija