Jump to content

privremena mjera za uzdržavanje djeteta


angelek

Preporučene objave

Poštovani, trebam žurnu pomoć jer mi teče rok za žalbu.

 

Samohrana sam majka djevojčice od 4 godine u teškoj financijskoj situaciji.

Sud je rješenjem odredio privremenu mjeru za uzdržavanje djeteta (po prijedlogu z.z. mldb. djeteta) kojim se nalaže ocu da za njeno uzdržavanje plaća 500 kn mjesečno do pravomoćnog okončanja postupka radi uzdržavanja.

 

Određeno mu je i da plati zaostatke s kamatama no u rješenju ne stoji ni u jednoj točki da ukoliko tuženi ne postupi po nalogu suda - da mu se određuje pljenidba određenog dijela mirovine dok ne podmiri predhodni dug već se nalaže HZM0 da se u slučaju neplaćanja tuženog - određuje pljenidba dijela mirovine tuženika u iznosu određenom privremenom mjerom.

 

Da li je ovdje riječ o propustu suda u rješenju jer nije naveo da HZMO zaplijeni tuženikovu mirovinu za preostale iznose koji su već dospjeli, a nisu uplaćeni ?

 

Što trebam napraviti? Poslati podnesak sudu koji je donio rješenje i tražiti dopunsko rješenje radi propusta ili uložiti žalbu ?

 

Da li negdje mogu preuzeti predložak za žalbu ?

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam na koje okolnosti se zelite zaliti?

Ako je postupak trenutno nepravomocan onda nemate ni temelja za pokretanje postupka ovrhe radi nedospjelih iznosa uzdrzavanja jer se na isto rjesenje Vas suprug ima pravo zaliti i do pozitivnog rjesenja suda ne mozete pokretati ovrsni postupak. U slucaju da se njegova (mozebitna) zalba usvoji onda, naravno, i time ukinuta privremena mjera ne moze provesti pa ni ne mozete dobiti novac koji vam je dodjeljen u samom rjesenju.

No, kako se radi o privremenoj mjeri nije jasno da li zalba na privremenu mjeru odgadja njenu provedbu. Sto se tice kontakata odnosno odredjivanja roditelja s kojime ce dijete nastaviti zivjeti, zalba ne odgadja provedbu (tj. ovrhu nad djetetom radi predaje roditelju s kojime ce dijete nastaviti zivjeti, a s drugim imati susrete i druzenja). Za iznos naknade za uzdrzavanje ne znam (a uostalom trebalo bi pisati i u rjesenju o privremenoj mjeri) da li zalba odgadja izvrsenje tj da li se mora cekati da privremena mjera postane pravomocna ili je s placanjem (redovnim i placanjem zaostataka) nuzno postupiti odmah (bez da se ceka pravomocnost). U slucaju da zalba ne odgadja provedbu rjesenja, mozete odmah pokrenuti ovrsni postupak za naplatu prema rjesenju o privremenoj mjeri.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

žalila bih se na iznos i na propust suda da u točki 3. donesenog rješenja cit. ..." Nalaže se Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje... da novčani iznos od 500,00 kn mjesečno za koji je određena ovrha isplaćuje na tekući račun majke i zakonske zastupnice ... koji je otvoren ..., broj računa:... sve dok je privremena mjera na snazi".

 

nije utvrdio da HZMO zapljeni od tuženikove mirovine i iznos za dospjele iznose s kamatama za proteklo razdoblje od 7 mjeseci ukoliko tuženi ne podmiri svoja dugovanja( privremenu mjeru tražila sam podneskom od prije 7 mjeseci) a rješenje je doneseno tek u listopadu ove godine.

 

Obveza tuženika određena je počam od 3 mj.ove godine uz kamate od dospijeća svakog obroka uzdržavanja svakog 15. u mjesecu do isplate sa kamatama po kamatnoj stopi koju određuje čl. 29. Zakona o obveznim odnosima.

 

O provedbi privremene mjere odlučeno je primjenom čl. 299. st. 3. Ovršnog zakona.

Trajanje privremene mjere temelji se na odredbama čl. 359. Ob.z. i čl. 303. st. 1. Ovršnog zakona

 

Žalba ne odlaže provedbu ovrhe ( čl. 304 Ovršnog zakona).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za provodjenje ove ovrhe obratite se sudu koji je isto rjesenje i donio. Za to vam je potreban prijedlog za ovrhu koji cete predati istom sudu s prilogom ovog rjesenja koju ima trenutnu izvrsnost. Posto se radi o ovrsi koja je vezana uz prava djeteta i po svom karakteru je hitna mozete ocekivati i njeno brzo izvrsenje..

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija