Jump to content

oporuka i obavezni dio


FrankNostromo

Preporučene objave

Moja majka je odlučila oporučno mi ostaviti nekretninu u svom vlasništvu, te istu sastaviti kod javnog bilježnika. Kako sam jedino živo dijete moje majke, te osim mene u nasljednom redu još postoji i sin mog pokojnog brata, zanima me da li taj sin ima ista nasljedna prava kao i ja, odnosno da li mu pripada pravo na nužni dio te može li osporiti oporuku na bilo koji način? Dakle, da li potomci u prvom nasljednom redu imaju pravo jednakog nasljedstva, bez obzira radi li se o izravnom potomku (djetetu ostavitelja) ili djetetu preminulog potomka (unuk ostavitelja)?

Napominjem da je sporna nekretnina u stopostotnom vlasništvu moje majke dobivena u ostavinskoj raspravi nakon smrti mog oca, njezinoga muža koji nije u nikakvom srodstvu s unukom moje majke.

 

1. Prvi nasljedni red

Ostaviteljevi potomci i bračni drug

Članak 9.

(1) Ostavitelja nasljeđuju prije svih njegova djeca i njegov bračni drug.

(2) Osobe iz stavka 1. ovoga članka nasljeđuju na jednake dijelove.

Pravo predstavljanja

Članak 10.

Dio ostavine koji bi pripao prije umrlom djetetu da je nadživjelo ostavitelja nasljeđuju njegova djeca, ostaviteljevi unuci, na jednake dijelove,a ako je neki od unuka umro prije ostavitelja, onda dio koji bi njemu pripao da je bio živ u času ostaviteljeve smrti nasljeđuju njegova djeca, praunuci ostaviteljevi, na jednake dijelove, i tako redom sve dokle ima ostaviteljevih potomaka.

 

 

III. Sadržaj oporuke

Članak 42.

(1) Ostavitelj je ovlašten za slučaj smrti oporukom raspolagati svime čime je bio ovlašten raspolagati i za života, ako nije što posebno propisano.

(2) Oporučitelj može oporukom proizvesti iste pravne učinke koje je mogao i za života jednostranim očitovanjem svoje volje, ako nije što drugo propisano.

(3) Oporučitelj može svojom oporukom izazvati samo nasljednopravne učinke koji su predviđeni ovim Zakonom.

(4) Koliko je oporučitelj u slobodi raspolaganja ograničen u korist članova svoje obitelji, određuju odredbe o nužnom nasljeđivanju ovoga Zakona.

 

 

Nužni nasljednici

Članak 69.

(1) Nužni nasljednici su ostaviteljevi potomci, njegova posvojčad i njihovi potomci te njegov bračni drug.

(2) Ostaviteljevi roditelji, posvojitelji i ostali predci nužni su nasljednici samo ako su trajno nesposobni za rad i nemaju nužnih sredstava za život.

(3) Osobe iz stavka 1. i 2. ovoga članka nužni su nasljednici kad su po zakonskom redu nasljeđivanja pozvane na nasljedstvo .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako..vaš nećak (ukoliko je on jedini unuk vaše majke) ima ista prava prilikom nasljeđivanja kao i Vi. Što zači da može nakon smrti vaše majke tražiti svoj nužni dio.

 

Dakle, unuk vaša majke nasljeđuje po načelu reprezentacije jer predstavlja svog umrlog oca, sina vaše majke.

 

Tako da oporuka ni u kojem slučaju nije sigurnost da ćete vi dobiti sve naznačeno oporukom. To ćete dobiti samo u slučaju da vaš nećak NE zatraži svoj nužni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, tako sam nekako i pretpostavljao da bi se moglo odvijati. No, ono što me ljuti u cijeloj priči je unukova apsolutna nezainteresiranost za svoju baku, čak je i njegova majka ignorira i zanemaruje, a očekuju da će im pripasti nekretnina, bar u nekom osnovnom dijelu. Moja majka to vidi, a čini joj se da ništa ne može, pa je pokušala barem oporukom raščistiti situaciju.

Postoji li ikakav pravni način kojim bi moja majka spriječila unuka i nevjestu da se miješaju u nasljedstvo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako..napravite s majkom ugovor o doživotnom uzdržavanju kojim će ona vama ostavit što želi..tako nitko nema pravo na nužni dio onoga obuhvaćenoga ugovorom o doživotnom uzdržavanju. To je najsigurnije sredstvo da ćete kuću dobiti samo vi.

A sam takav ugovor je jako teško pobijati kasnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija