Jump to content

Upis vlasništva na poljoprivredno zemljište dobiveno razmjenom sa poljoprivrednim poduzećem


zmensy

Preporučene objave

Moj pokojni djed je 60-tih godina morao radi okrupnjavanja tabli poljprivrednog poduzeća predati iste tom poljoprivrednom poduzeću, te je u zamjenu dobio druge parcele (na drugom mjestu) koje su u vlasništvu tog poljoprivrednog poduzeća. To je bilo usmeno dogovoreno, ali je poloprivredno poduzeće zatražilo da se napravi darovni ugovor kojim djed "poklanja" te čestice njima, a za čestice koje je on dobio nije dobio nikakve papire.

 

Tu zemlju radimo i dan danas i nitko nikada (3.osoba) nije tražio pravo na tu zemlju niti su postavljana kakva pitanja.

 

Problem je u tome što se zbog usklađenja sa Europskom Unijom provode katastarske izmjere, a zemlja koju smo dobili 60.-tih se vodi i u katastru i u gruntovnici na RH.

 

Probao sam pronaći neke ugovore o zamjeni u tom poljoprivrednom poduzeću, ali ne postoje.

 

Jedini pisani dokaz je kopija katastarskog plana u tom poljoprivrednom poduzeću na kojem je na svakoj čestici označen vlasnik (imenom i prezimenom) i tamo je jasno vidi da je korisnik te zemlje koju smo dobili od njih moj pokojni djed, a vidi se i njegovo ime na česticama koje je on dao njima.

 

U poljoprivrednom poduzeću kažu da oni znaju da su čestice zamjenjene, i da oni neće tražiti pravo na čestice koji su nama dali u zamjenu, ali je problem što te čestice koje su nam dali nisu na njima, jer se od 1991. sve vodi kao vlasništvo RH, pa nam niti ne mogu dati vlasništvo nad njima.

 

Znam da se u takvim slučajevima mora prvo tražiti mirno rješenje spora u ODO, ali dali mogu riješiti to mirnim putem pošto nemam nikakvih pisanih dokaza osim te kopije katastarskog plana (u poljprivrednom poduzeću) na kojem se vidi da je djed vlasnik?

 

Zanima me i koliko bi koštalo podnošenje zahtjeva za mirnim rješenjem spora na ODO?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Kao prvo, podnošenje zahtjeva za mirno rješavanje spora neće te ništa koštati osim vremena koje potrošiš tamo. Ako je djed još živ, povedi ga sa sobom i uzmi tu kopiju plana, ja imam samo izvrsna iskustva sa ljudima u drž.odvjetništvu, žele ti pomoći jer se takvi riješeni slučajevi računaju u statistiku uspješnosti.:)

No, da bi ti ODO nagodbom priznalo pravo vlasništva na toj nekretnini moraš ponuditi još neke dokaze.

Oni prvo traže od jedinice lokalne samouprave dopis da li se zemlja nalazi u programu rasplaganja drž.polj. zemljištem, to provjeri na općini, te da li se nalazi u bloku drž.polj.zemljišta. Ako u katastru stoji na tebe ili djeda, to je daljni dokaz da tu zemlju faktički uživaš ti a ne RH. Na kraju, ako imaš 2,3 svjedoka da je ta zemlja od 60-tih u posjedu tvoje obitelji, to će mislim biti dovoljno za nagodbu, iako kao pisani trag postoji samo taj katastarski plan.

Ali, prvo do ODO-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija