Jump to content

pozdrav


planina

Preporučene objave

pa eto malo da se savjetujem...nedavno mi je prijatelj bio u šetnji sa svojim cuckom..koji inače nije agresivan ali nije imao na sebi brnjicu jer nikada i nije pokazivao znakove agresivnosti..da bi tom prilikom isto šetao jedan gospodin sa svojim cuckom koji je puno krupniji i jači te napada cucka od mog prijatelja te ga skoro ubije..a moj prijatelj u toj gužvi zaradi lom palca..znači teška tjelesna ozljeda...nakon čega taj isti moj prijatelj koji ima svjedoka za nevedena događanja jer nije sam bio u šetnji odlazi na hitnu i slučaj prijavljuje policiji..policija je izašla..ali nije ostavila nikakav pisani trag..čak ni nakon što su dobili crvenu prijavu iz hitne o ozljedi i događaju..samo su obavili obavjesni razgovor,te zaključili usmeno da su kriva obadvapsa i vlasnici pošto nisu psim imali brnjice..a daljnim razgovorom sa veterinarskom službom utvrđeno je da je predmetni pas koji je napao psa od mog prijatelja več bio na promatranju..to se ništa neuzima u obzir..i cijeli slučaj je u policiji obavijen velom tajne..pa sada moga prijatelja zanima dali može pokrenuti privatno sudsku tužbu za naknadu štete,jer je morao na operaciju koja je malo teža..i naknadu duševnih boli..bez obzira što policija o događaju nema pisani trag..znači nema zapisnika koji bi se mogao koristiti na sudu..a što se tiče policije i njezinog postupanja ovih dana prema uredu unutarnje kontrole za zakonitost postupanja poslan je dopis pa se očekuje očitovanje istih o cijelom događaju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Premješteno u kazneno

 

Stvar možete prijaviti općinskom državnom odvjetništvu i prije svega savjetujem taj put.

Dakle prijavite ga npr. za čl. 263.st.1

Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom

Članak 263.

(1) Tko požarom, poplavom, eksplozivom, otrovom ili otrovnim plinom, ionizirajućim zračenjem, motornom silom, električnom ili drugom energijom ili kakvom općeopasnom

radnjom ili općeopasnim sredstvom izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili za imovinu većeg opsega, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina godina.

(obratiti pozornost na ovo "općeopasnim sredstvom jer pas tu pripada)

 

ili

 

Teška tjelesna ozljeda

Članak 99.

(1) Tko drugoga teško tjelesno ozlijedi ili mu teško naruši zdravlje, kaznit će se kaznom zatvora od od šest mjeseci do tri godine.

(2) Tko drugoga tjelesno ozlijedi ili mu naruši zdravlje tako teško da je zbog toga doveden u opasnost život ozljeđenog ili je uništen, ili trajno i u znatnoj mjeri oslabljen koji važan dio njegova tijela ili koji važan organ, ili je prouzročena trajna nesposobnost za rad ozljeđenog,ili trajno i teško narušenje njegova zdravlja ili trajna iznakaženost,kaznit će se kaznom zatvora od od jedne do osam godina.

 

Time ćete biti u povoljnijem položaju jer će državno odvjetništvo prikupiti sve informacije i donijeti svoju odluku (istražni zahtjev, optužnicu, optužni prijedlog, odbačaj...).

 

Ako odbace možete besplatno nastaviti kazneni progon

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav..pa do loma je došlo na taj način dok je moj prijatelj držao svog psa na povodcu,cucak od dotičnog gospodina napada bez ikakve kontrole psa mog prijatelja i u tom momentu kako je srušio psa mog prijatelja povodac povuče i njega te i on tom prilikom pada i zadobiva prelom palca..a njegovog psa umalo da zakolje dotični vučjak i na svu sreču pas zasnjim snagama uspjeva pobječi..izvuči glavu iz povodca i pobječi kuču..to je trajalo sigurno 5 minuta i vlasnik ogromnog vučjaka samo je ponavljao #OOPS# ga sada ja ga nemogu kontrolirati..sva sreča da vučjak nije krenuo i na mog prijatelja,jer nad tim cuckom nije bilo nikakve kontrole..a kasnije smo saznali da je taj vučjak več bio na promatranju..to je rekako veterinar..pa bi možda bilo dobro prilikom podnošenja kaznene prijave dostaviti i te podatke o prijašnjoj agresivnosti tog vučjaka...jer očito mu to nije prvi put..a vlasnik ga nemože kontrolirati,nego ga se i sam u tim situacijama boji,jer mu nije htio priči cijelo vrijeme,a cucak uopče nije slušao njegove zapovjedi da se smiri..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gledajte,

da bi bilo kaznenog djela iz čl. 263. KZ treba prvo provjeriti kojim zakonom je regulirano držanje domaćih životinja tj. kućnih ljubimaca , kako se postupa i kako se te ljubimce može šetati tj. izvoditi na javne površine.

 

postoji zakon o veterinarstvu kojim su propisani uvjeti držanja pasa i dr., ali mora se utvrditi da li postoji i kakva odluka na području općine sukladna ovom zakonu. ako ona postoji, ako su njome regulirane obveze vlasnika kućnih ljubimaca (time i pasa), onda se može govoriti o kaznenom djelu, odnosno o kaznenoj odgovornosti vlasnika psa.

 

jednako tako, mora se provjeriti da li se sa tim psom postupalo sukladno pravilniku o opasnim psima, vidjeti o kakvoj pasmini se radi, jer osoba koja posjeduje takvog psa mora zadovoljavati posebne uvjete.

 

kako je ovdje uslijedio napad psa na psa, ne psa na čovjeka, a ozljeda vašeg prijatelja je nastala spletom okolnosti, povodac ga povukao pri pokušaju obrane svoga psa, pri podnošenju kaznene prijave, ako ju mislite podnijeti, treba ovaj događaj kvalificirati samo kao kazneno djelo iz čl. 263. KZ, ne posebno/dodatno/ i čl. 99. KZ.

 

ja ovdje ne vidim tešku tjelesnu ozljedu kao samostalno kazneno djelo, jer po opisu ispada da su i počinitelj i žrtva "cucak" .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

planina je napisao:

da..i mislim da bi prošao čl.263 kz-a ...

 

da, nastavno samo da kazem kako slobodno u prijavi vi navedite da je došlo i do ozljede ovoga vlasnika i kakve, i priložite traumatološki list ili što već imate od med. dokumentacije, jer to može biti od pomoći kod procjene intenziteta i trajanja napada ovoga psa, na što je bio usmjeren napad, kolika je opasnost prijetila eventualno čovjeku pored psa...itd. itd.

DO možda procjeni da bi trebalo i izvještačiti ozljede pa da se utvrdi mehanizam njihova nastanka, nikada ne znate što sve može ispasti, pa i teža kvalifikacija, jer vi ipak nama predočavate sve ovo "iz druge ruke", jel' tako?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija