Jump to content

prijetnja mailom


ivana777

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim Vas za pomoć, naime na poslovni mail dobila sam prijetnju koja je povezana sa mojim privatnim životom. Prijetnja je sročena na način da su navedene neke stvari iz mog privatnog života, a naglašeno je da ce mi se zbog toga napraviti pravi kaos u životu.

 

mail je poslan sa nekog čudnog maila.

 

Molim Vas za hitnu informaciju kome se mogu obratiti za pomoć, da li ovakvu prijetnju mogu prijaviti nekome, jer poanta je da i nije toliko stvar u iznošenju činjenica iz mog privatnog života, al poanta je da nitko nema pravo prijetiti mi zbog tih činjenica.

 

Molim za pomoć!!

 

unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako prijeti da će iznijeti nešto iz Vašeg života, ali za neiznošenje toga traži nešto drugo, onda se možda radi o ucjeni.

Ucjena

Članak 235.

(1) Tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist, zaprijeti drugome da će protiv njega ili njemu bliskih osoba otkriti nešto što bi moglo škoditi njihovoj časti ili ugledu, i time ga prisili da što učini ili ne učini na štetu svoje ili tuđe imovine,kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina.

 

Ako pak samo prijeti iznošenjem nekih neugodnih informacija s ciljem da Vas ustraši onda bi se moglo raditi o prijetnji za koju se progon vrši po privatnoj tužbi.

No tu je problem. Sami bi trebali pokrenuti postupak, a to će biti znatno otežano ako je mail kako ste rekli "neki čudni", odnosno iz strane zemlje.

 

Prijetnja

Članak 129.

(1) Tko drugome ozbiljno prijeti kakvim zlom da bi ga ustrašio ili uznemirio,kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

(2) Tko drugome ozbiljno prijeti da će njega ili njemu blisku osobu usmrtiti, teško tjelesno ozlijediti, oteti ili oduzeti slobodu, ili joj nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom,ionizirajućim zračenjem ili drugim opasnim sredstvom, ili joj uništiti društveni položaj ili materijalni opstanak,kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

(3) Ako je kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka počinjeno prema službenoj ili odgovornoj osobi u svezi s njenim radom ili položajem, ili prema većem broju osoba, ili ako je prouzročilo veću uznemirenost građana, ili ako je osoba kojoj se prijeti zbog toga dulje vrijeme stavljena u težak položaj, ili ako je počinjeno u sastavu grupe ili zločinačke organizacije,

počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine.

(4) Kazneni postupak za kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka pokreće se privatnom

tužbom, a za kazneno djelo iz stavka 2. ovoga članka pokreće se povodom prijedloga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iz onoga što sam pročitala smatram da se ne radi o ucjeni, već mi netko prijeti da će iznijeti neke činjenice o mom privatnom životu nekim ljudima. doslovno se navodi da će mi “napraviti kaos od života“.

 

Zanima me da li ja to mogu prijaviti na policiju, kako bi oni identificirali o kojoj se osobi radi, a ja bi onda sama nastavila privatni postupak protiv te osobe.

 

naime, teško mi je i gotovo nemoguće bez pomoći policije utvrditi protiv koga uopće da pokrenem postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... probat ću tako napraviti, no prijatelj mi je rekao da je bilo što teško i pokrenuti s obzirom da se ne radi o prijetnji smrću.

 

Nažalost iz moje perspektive, radi se od mom ugledu i bespotrebnom iznošenju mog privatnog života u javnost. Naime smatram da iako se ne radi o prijetnji smrću, prijetnja je ozbiljna stvar i ne mogu objasniti svoje trenutne osjećaje da ne mogu napraviti puno, jer se radi o lakšoj prijetnji.

 

Iz ravnateljstva policije su mi odgovorili:

 

“Vezano za Vaš upit upućujemo Vas da se obratite nadležnoj policijskoj postaji prema mjestu stanovanja. Tom prilikom uputno je sa sobom ponijeti isprint e-mail poruka te iste sačuvati na Vašem računalu. Vi, kao oštećena osoba možete podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe. Policijski službenici nadležne policijske postaje uputiti će Vas u proceduru.“

 

svakako ću prijaviti navedenu prijetnju, jer smatram da nitko nema pravo gaziti i stvarati osjećaj straha ili uznemirenosti koji ja sad osjećam. Uz sve to ne mogu vjerovati da netko pokušava neke probleme rješavati na takav način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija