Jump to content

pomoć oko nasljeđivanja zemljišta


pride7

Preporučene objave

Dragi forumaši, trebamo pomoć

Nakon ostavinske rasprave moja baka je dobila 1/3 svih zemljišta od svoga brata, uglavnom svaka parcela se je podjelila na 3 jednaka dijela, ali jedan brat ne prihvaća tu podjelu te su na sudu rekli da se javimo kada se braća dogovore.

No taj sporni bakin brat i dalje stoji kod svog mišljenja da bi sve trebalo bti njegovo, makar on svoj dio ne obrađuje.

Naknadno kada smo išli u katastar, shvatili smo da je ta cijela čestica, i još jedna uz nju, zapravo jedna, koja glasi na jednog gospodina kojeg ne znamo, dok u gruntovnom glasi na još jednog nepoznatog, i doznali smo da su oba pokojna. To zemljište bi htjeli dovesti u red u graditi na njemu kuću, pa nas zanima i koliko bi taj sudski postupak trajao ako idemo na sud.

Što učiniti po tom pitanju....

Molimo vas pomoć!

Unanprijed zahvaljujemo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Za početak ići ćete u gruntovnicu i tražiti izvadak iz zemljišnih knjiga uobičajeni i tražiti ćete još i povijesni izvadak ,te usporediti kako je vlasništvo prešlo na tog gospodina .

 

Ići ćete i u katastar i tražiti izvod iz katastra.U katastru ćete tražiti informaciju kako je nepoznata osoba registrirana u katastru i na temelju čega .

 

 

Vi možete i preko interneta skinuti vlasnički list i izvod iz katastra i ako to učinite tada u gruntovnici

tražite samo povijesni izvadak za te čestice koji će Vam pomoći identificirati prelazak vlasništva .

 

U rješenju o nasljeđivanju čestice koje nisu upisane u gruntovnici ili u katastru nisu mogle biti predmet ostavine ,i sigurno nisu ni obuhvaćene tim rješenjem .

 

Da bi mogli legalizirati vlasništvo trebate na sudu dokazati da ste na temelju valjanog pravnog osnova u zakonitom posjedu tih nekretnina ,i da ih koristite duže razdoblje, tj vrijeme potrebno za stjecanje vlasništva dosjelošću . Činjenica da spomenita osoba ne obrađuje svoj dio za Vas nije od nikakve koristi.Da bi netko prestao biti vlasnikom može samo njegovom izjavom da ne želi više biti vlasnikom , prodajom i sl.

 

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

evo zaboravili smo napomeuti da vlasnici tih zemljišta su bili nekoć vlasnici, no prodajom tih zemljišta mijenjani su vlasnici par puta i to nikad nije riješeno i uvedeno na gruntovnici i katastru već je išlo samo na međusobni dogovor.

Sada ispada da je vlasnik netko drugi koji nije niti živ, i ta zemljišta se već koriste od strane naše bake već 10 godina. i još je jedan problem, zemljište do ima svog vlasnika, no u katastru i gruntovnici naše zemljište i to susjedno je sve pod jednom česticom i nije razdjeljeno.

Uglavnom zbrka da ne može biti veća.

koji je uopće redosljed rješevanja ove zbrke, jer nemamo pojma od kud krenuti.

izvod iz katastra i gruntovnice imamo.

Hvala na odgovoru..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Vi kažete naše zemljište . Temeljem čega je Vaše i od kada ?( ili bakino )

 

Kada budete znali kako je postalo Vaše tada će se moći krenuti dalje.

Ako su se čestice spajale , a to se nekad i radilo ,naime dvije manje čestice susjedne su dobivale isti broj , ali je trabalo upisati vlasnika odnosno suvlasnike , moguća je pogreška , koja se može ispraviti u ispravnom postupku .

Ako je Vaša baka kupila od knjižnih vlasnika , koji su sada mrtvi , tada baka ili njeni potomci ako baka nije više živa trebaju tužiti žive potomke osoba uknjiženih u gruntovnici i katastru, iz razloga što se mrtve osobe ne mogu tužiti( nemaju pasivnu legitimaciju ), i tužbenim zahtjevom tražiti prijenos vlasništva uz određene dokaze .

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija