Jump to content

Udruga i izdavanje računi


nika552

Preporučene objave

Da li će udruga obavljati neku djelatnost radi stjecanja prihoda (dobiti),treba sama utvrditi temeljem akata o osnivanju i poslovanju te na temelju podataka o djelatnosti koju stvarno obavlja,rezultatu poslovanja i postupanju s ostvarenim rezultatom.

 

Da li udruga može stjecati prihode i za isporuke svojih dobara ili usluga izdavati račun, mora statutom definirati da li spada u poduzetnike i porezne obveznike.

 

Poduzetništvom se u smislu ZPDV-a smatra svaka kontinuirana,trajna djelatnost obavljanja isporuka drugim osobama uz naknadu.Znači da ta aktivnost mora imati stupanj ponavljanja u određenom razdoblju.Zasebne,jednokratne isporuke ne smatraju se poduzetničkom djelatnošću.

 

Jednako, ZPDV-om nije propisan jedinstveni kriterij koji bi neprofitne organizacije automatski uključio ili isključio iz kruga poreznih obveznika.Porezni obveznik je osoba koja obavlja isporuke u okviru svoje poduzetničke djelatnosti,samostalno,trajno i s namjerom ostvarivanja prihoda bez obzira na pravni status osobe tj.bez obzira je li ta djelatnost profitna ili ne.Za njihov je status potrebno da se te djelatnosti obavljaju na komercijalnoj bazi.

Iz svega navedenog je vidljivo da je opseg i vrsta djelatnosti vrlo osjetljivo pitanje što se tiče neprofitnih organizacija;udruga, kada je riječ o vlastitom financiranju iz gospodarske djelatnosti.

Postoje primjeri da pojedine udruge obavljaju gospodarsku djelatnost,što u svijetu nije dozvoljeno, a kod nas do danas nitko nije pokrenuo pitanje zakonske osnovanosti za navedeno pri Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

 

Svakako dobro pročitajte statut Vaše Udruge, jer je Zakonom o udrugama propisana obvezna sastavnica statuta udruga :"djelatnosti kojima se ostvaruju ciljevi".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija