Jump to content

punomoć za raspolaganje i "karika koja nedostaje"


apelat

Preporučene objave

molio bih malu pomoć, jer me nadležne službe uglavnom šetaju amo-tamo, bez pravih odgovora.

 

Imovina mojih pokojnih djeda (umro 1977.) i bake (umrla 1988.) još nije uknjižena nasljednicima prema izdanim rješenjima, uglavnom stoga što nije ni osobito vrijedna, ni atraktivna i jer su se nasljednici razišli po svijetu kao rakova djeca. Napominjem da nema sporova i de neće biti sukoba, te da je dogovor o točnoj podjeli pojedinih čestica vrlo izvediv i moguć.

 

Stvar na papiru do kraja želi provesti moj ujak, koji je nekakva "glava obitelji" i koji je već u poznim godinama i svi dostupni nasljednici voljni su potpisati svojevrsnu punomoć prema kojoj bi on mogao slobodno raspolagati svom imovinom, a on bi je tada raspodijelio prema dogovoru koji već postoji i na sudu/gruntovnici stvari uknjižio tako kako je dogovoreno.

 

Radi se o tome da je dio nasljednika u HR, dio u SLO, dio u Njemačkoj, a dio u Kanadi (udjeli su u rasponu od 1/45 do 3/9). Svi dostupni pristaju na taj dogovor, ali jedan je rođak već godinama totalno nedostupan, stalno se seli i uopće se ne želi javiti na telefon kad ga netko iz familije uspije pronaći i kontaktirati. On ima 1/18 imovine.

 

Zanima me:

1. kako takvu punomoć (u jednom primjerku koji potpisuju svi ili svatko daje svoju punomoć?) mogu potpisati rođaci koji su u Kanadi i nemaju hrv. državljanstvo, a slažu se... Prijevod punomoći ovdje kod sudskog tumača, pa potpis kod njihovog odvjetnika/bilježnika?

2. Što točno s "nestalim" i potpuno nezainteresiranim vlasnikom 1/18 koji je takoeđr kanadksi državljanin i uopće ne govori hrvatski? U gruntovnici tvrde da ga mora zastupati služba za socijalni rad, a ova služba se slaže, ali kaže da mora dobiti nalog od gruntovnice...?! Napominjem da je od izdavanja posljednjeg rješenja sada prošlo više od godinu dana, a nestali se nije (po)javio.

 

Unaprijed hvala svima na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Podnesite zahtjev za uknjižbu temeljem rješenja o nasljeđivanju uz taksu od 200 kuna . Riješenje o nasljeđivanju mora biti pravomoćno da bi se moglo provesti to znači da su svi nasljednici dobili rješenje u ruke i da se nitko nije žalio .

 

Osoba koja je suvlasnik 1/8 može ugovorom o darovanju ustupiti kome hoće . Ako je ta osoba nedostupna i nepoznata boravišta tada njezine interese zastupa skrbnik postavljen od CZSS na zahtjev suda .

 

Nekretnine se upisuju na zahtjev zainteresiranih stranaka bez obzira na vrijednost .

Vama treba pomoć pravno educirane osobe koja će izvršiti uvid u dokumentaciju i predložiti Vam koje radnje trebate poduzeti da bi regulirali vlasničke odnose .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok, da, puno hvala.

jasno mi je da trebamo stručnu pomoć, samo još uvijek ne zanm točno od kuda i čega točno krenuti.

još samo nešto: malo ste me zbunili s ovim knjiženjem: znači li to da predlažete prvo knjiženje tih devetina, četrdesetpetina itd., a tek kasnije, na temelju punomoći ili ugovora o podjeli i konkretno knjiženje konkretnih čestica na konkretna imena?

Naime, kako nema nikakvih sporova i svi se slažu sa svime, zanima me samo koji je najjednostavniji, najbrži i najisplativiji put da se to riješi... punomoć sviju jednom čovjeku da sve to fizički riješi na sudu, podijeli i uknjiži ili ipak ugovor sviju o točnoj podjeli, koja čestica i koji dio kome, na temelju kojeg se to onda tako knjiži?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Potrebno je sastaviti sporazum ili ugovor o didobi vlasništva na način kako suvlasnici utvrde .

Sporazum ili ugovor mora biti ovjeren kod javnog bilježnika .Svi suvlasnici trebaju potpisati sporazum ili ugovor.

Svi suvlasnici trebaju opunomoćiti osobu koju žele, da provede sporazum o diobi vlasništva i punomoć treba biti ovjerena kod javnog bilježnika .

Opunomoćenik zatim na temelju te ovjerene punomoći podnosi zahtjev za provedbu ugovora u zemljišnim knjigama .

 

Katastarske čestice u tom sporazumu ili ugovoru trebaju biti opisane onako kako sada stoji u vlasničkom listu

po broju i površini zk.ul. i svojstvu ( pašnjak ili drugo )

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija