Jump to content

pocela ostavinska, specificni slucaj


dziger53

Preporučene objave

Za Notaricu i ostale lijepo molim,

 

Pocela je ostavinska i ja sam na prvom rocistu pismeno dao izjavu da prihvatam nasledje dela koji mi po Zakonu pripada od ostavine mog pokojnog oca.

Na ovakvu izjavu je strucni saradnik ostavinskog suda na drugom rocistu (koji je odlozen) trazio da kazem na koji to dio tocno mislim?

Slucaj je vrlo specifican i bojim se da ne uletim u neku zamku, stoga molim za pomoc!

Naime radi se o sledecem: tata je preminuo 1979 god. Dve godine pre njegove smrti moj polubrat koji je zivio i radio u inostranstvu poceo je graditi 2-spratnu kucu u dvoristu tatine kuce-prizemnice koja je kasnije srusena. Gradbu kuce je brat zavrsio 1984 god.

Nakon toga 2002 god. je i moj polubrat preminuo. Snaha (supruga mog polubrata) koja inace zivi i radi u inostranstvu je 2007 god. pokrenula ostavinsku raspravu.Sud je pozvao mene, snahu i polusestru kao jedini zakonski naslednici. Polusestra koja zivi u istom gradu sa snahom, je izjavila da se odrice njenog dela u korist snahe.Tako, u ostavinskom postupku smo ostali ja i snaha.

Na prvom rocistu mi je sud predocio vlasnicki list (zk izvadak) koji se vodi na ime moga oca kao predmet ostavine. Na listu stoji 2-spratna kuca od 462m2 i zemljiste od 271m2 (od kojih 130m2 dvor, 115m2 zemjista ispod 2-spratne kuce i 26m2 kuca-prizemnica).

Na rocistu sam rekao da trazim 90m2 zemjista gradezne parcele koja mi pripada (271m2/3 dela=oko 90m2)jer kucu je polubrat izgradio na zemjistu od 115m2 i time iskoristio svoj dio (cak nesto vise za 25m2).

Od zakonskog zastupnika moje snahe sam sporazumno trazio da mi snaha novcano nadoknadi moj dio od 90m2 i da slucaj bude resen. Oni su to odbili sa obrazlozenjem da su 2-spratna kuca i zemjiste ispod nje jedna celina i da u biti mi skoro nista ne pripada.

Inace kuca je na veoma atraktivnoj lokaciji skoro u centru jednog grada u Makedoniji. U prizemju je poslovni prostor koji se iznajmluje za solidne novce vec vise od 20 god.

Nakon ovog prvog rocista predmet je preuzeo novi strucni saradnik suda koji od mene trazi da preciziram ono sto sam na pocetku teme rekao: koji dio mi tocno pripada?

Stoga najlubaznije molim odgovore na ova pitanja:

1.Sta je predmet oceve ostavine:

- 26m2 zemjista kuce-prizemnice koja je srusena i 245m2 dvorista ili

- 2-spratna kuca od 462m2 i zemljiste od 271m2 (od kojih 130m2 dvor, 115m2 zemjista ispod 2-spratne kuce i 26m2 zemjista od kuce-prizemnice).

2.Sta meni pripada od oceve ostavine i koji dio?(Sta je zakonski a sto nuzni dio u ovome slucaju?)

3.Dali ce se 2-spratna kuca izuzeti i postupak rasprave voditi dalje i za koji dio?

4. Nije mi jasno kako je bez moje saglasnosti 2-spratna kuca izgradjena i uopste upisana u zk listu oca poslije njegove smrti?

Unaprijed zahvaljujem na pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija