Jump to content

Ostavinska rasprava-komplikovano


amica

Preporučene objave

Pisem iz BiH. Ne znam da li neko moze da mi da pravni savjet, ali evo ukratko iznosim problem...

Otac mi je umro u junu 2009. Zivio je u vanbracnoj zajednici 13 godina, ali je sa mojom mamom ostao vjencan sve te godine. Nakon njegove smrti ostali su: kredit, auto, nesto ustedjevine i zemlja, neke dionice i neko osiguranje. Pored toga za vrijeme trajanja te vanbracne zajednice, stan stecen 1981. je otkupila moja mama 2007. uz tatinu saglasnost, ali je isto tako on sa nevjencanom suprugom kupio drugi stan na ime te nevjencane supruge. Kredit koji je ostao je nenamjenski i njime je placen dio stana (tako nam je rekla ta sadasnja supruga), a dio je navodno platila ona. Kontaktirao nas je jedan zirant (drugi je umro) i kaze da nece da vraca dug, ako dobije poziv iz banke zbog ne vracanja kredita. Nevjencana supruga je vratila 4 rate kredita nakon smrti oca, ali sada odbija da ga vraca i trazi da ja vratim kredit. Kontaktirala sam advokata i dobila informaciju da bih u krajnjem slucaju imala pravo na pola stana, ali ona sada prijeti da ce u tom slucaju mojoj mami oduzeti pola njenog stana, jer je moj otac prije dvije godine renovirao nas stan. Po meni to je nemoguce, ali je opet probudila sumnju... Dalje, zirant hoce da se prijavi kao umjesac na ostavinsku raspravu i da prijavi kredit i stan stecen u vanbracnoj zajednici (mi nismo prijavili jer smo imali obecanje te gospodje da ce vracati kredit), s objasnjenjem da zeli da dio stana ostane nama, a kaze da ima i svjedoke kako je tata ulagao u taj stan... Sutra poslije podne idem advokatu i treba bi savjet... :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vanbračna zajednica je zajednica slobodnog muškarca i slobodne zene(u Hrvatskoj),koja se dokazuje u vanparničnom postupku.

vaš otac nije bio slobodan i nema vanbračne veze.

sva imovina koju je posjedovao na svom imenu djeli se na nasljednike a to je zakonita supruga i djeca.

dug po nenamjenskom kreditu kojim je kupljen dio stana na ime druge osobe nemojte priznati jer to je osobni dug i kredit nije korišten za pokrivanje troškova života i obveza u braku.

 

Zakon o obveznim odnosima (Hrvatska)

Odsjek 6.

SMRT

Članak 213.

Smrću dužnika ili vjerovnika prestaje obveza samo ako je nastala s obzirom na osobna svojstva koje od ugovornih strana ili osobne sposobnosti dužnika.

 

ako dobijate dio stana koji je kupljen novcem od kredita tada ste u obvezi vračati i kredit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A sta da radimo sa zirantom koji ce se na ostavinsku prijaviti kao umjesac? Ja i nisam htjela prijaviti kredit, ali se sada on javio... A danas sam preko prijatelja provjerila u banci da jedna dospjela rata nije uplacena... Sad ce ziranta ganjati banka, a on nas i vanbracnu ''suprugu''.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kredit iz kojeg je kupljen stan bivše prijateljice kreditnog dužnika je dug dužnoka kao i jamca.(žiranta )

kredit nije korišten za život u obitelj i bračnoj zajednici i stoga je to osobni dug dužnika.nevračaju ga nasljednici.

nemojte priznati dug i umješača.

 

eventualno treba tražiti da se proda stan koji je kupljen tim kreditom i vrati kredit ili od vlasnice istog stana tražiti vračanje posuđenog novca uvečano za kamate.

na ostavinskoj navedite i stan kupljen tim kreditom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija