Jump to content

OPIS OTKAZA


hheellpp

Preporučene objave

hheellpp je napisao:

Nije mi jasan slijedći otkaz, i što podrazumijeva :

Izvanredni otkaz ugovora o radu uzrokovan ponašanjem poslodavca

 

Da li se tu ubraja konstantno kašnjenje plaća iz mjeseca u mjesec, nekad i po dvije plaće, te neuplata doprinosa više mjeseci.

 

Pozzzz hheellpp,

otkaz ugovora o radu jedana je od mogučnosti prestanka ugovora o radu prema čl.110 st.6 a IZVANREDNI OTKAZ istog reguliran je čl.114 ZOR-a.

st.1." Poslodavac i radnik imaju OPRAVDANI razlog za otkaz ugovora o radu sklopljenoog na neodređeno ili određeno vrijeme bez poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznog roka (IZVANREDNI OTKAZ),ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobiti važne činjenice, uz uvažavanje okolnosti i interesa obiju ugovorenih stranaka nastavak radnog odnosa nioje moguć."

 

Dakle u slučaju da dođe do spora kada biste utužili poslodavca čoja je obveza isplata plaće za obavljen rad prema čl.90 ZOR-a koji iako protivno propisu ovog čl., kasni sa isplatama plaća, ipak ih isplaćuje,vjerujem da bi sud uvažio činjenicu da u ovo doba kad su uvijeti poslovanja poslodavcima složeni iz znanih nam razloga(nelikvidnost i t.d.)i blaže kaznio poslodavca kakvim upozorenjem ili ga kaznio "blažom" novčanom kaznom, jer bi vjerojatno uvažio opisane okolnosti.

Poslodavac je također obvezan prema Zakonima o socijalnom i mirovinskom osiguranju plaćati doprinose.

Dakle u oba slučaja vaš je poslodavac u prekršajima, no međutim ukoliko ,utužite poslodavca i prijavite ga inspekciji rada,on bi zbog propisanih zapriječenih kazni vjerojatno bio kažnjen ali ne vidim kakovu bi vi imali korist od toga.

Druga bi stvar bila da vam poslodavac uopće ne isplaćuje plaće, da ne dobivate obračune plaća itd.

To da li ćete vi dati izvanbredni otkaz za koji imate OPRAVDANE razloge(neisplata plaća na vrijeme,neplaćanje doprinosa) ,stvar je vaše osobne procjene situacije u kojoj se nalazi vaša firma.

U svakom slučaju ako želite promjeniti zaposlenje bilo bi bolje da izaberete neki "mirniji" način rastanka sa vašim poslodavcem iz kojeg biste mogli izvuči i kakvu korist za sebe a kojom nebiste naštetili poslodavcu.

 

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija