Jump to content

izmjene i dopune pravilnika HRVI


ilija_b

Preporučene objave

MINISTARSTVO OBITELJI, BRANITELJA I MEĐUGENERACIJSKE SOLIDARNOSTI

 

3575

 

Na temelju članka 108. stavka 1. točka 5. i članka 108. stavak 2. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (»Narodne novine« broj: 174/04., 92/05., 2/07., 107/07. i 65/09.) uz suglasnost ministra zdravstva i socijalne skrbi, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, donosi

 

PRAVILNIK

 

O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O UTVRĐIVANJU POSTOTKA OŠTEĆENJA ORGANIZMA HRVI IZ DOMOVINSKOG RATA

 

Članak 1.

 

U Listi postotka oštećenja organizma koja je sastavni dio Pravilnika o utvrđivanju postotka oštećenja organizma HRVI iz Domovinskog rata (»Narodne novine« broj 45/05.) u Glavi IV. – kralježnica i leđna moždina mijenja se točka 208. i glasi:

 

208. Degenerativne upalne promjene ili diskus hernija ako se utvrdi da je najmanje dvije godine bio izložen nepovoljnim mikroklimatskim uvjetima na bojišnici

 

a) lakog stupnja…………………………………manje od 20%

 

b) srednjeg stupnja ……..………………………………….20%

 

c) teškog stupnja …………………………………………...30%

 

Članak 2.

 

U Listi postotka oštećenja organizma koja je sastavni dio Pravilnika o utvrđivanju postotka oštećenja organizma HRVI iz Domovinskog rata (»Narodne novine« broj 45/05.) mijenja se Glava IX. i glasi:

 

GLAVA IX – NEUROZE I PSIHOZE

 

234. Klinički utvrđeni bipolarni poremećaji raspoloženja ili češće depresivne epizode, ako se utvrdi da prije rata nije od toga bolovao te ukoliko se tijekom ocjene oštećenja organizma isključe druga traumatska iskustva osim zadobivenih za vrijeme sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske

 

a) lakog stupnja……………………………….....manje od 20%

 

b) teškog stupnja ………………………………….20% do 30%

 

privremeno do 3 godine, a nakon toga trajno.

 

235. Klinički utvrđeni neurotski poremećaji (anksiozni, fobični, disocijativni, somatoformni i drugi neurotski poremećaji) ako se utvrdi da prije rata nije od toga bolovao te ukoliko se tijekom ocjene oštećenja organizma isključe druga traumatska iskustva osim zadobivenih za vrijeme sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske

 

a) lakog stupnja …………………………………manje od 20%

 

b) teškog stupnja ………………………………......20% do 30%

 

privremeno do 3 godine, a nakon toga trajno.

 

236. Klinički utvrđene psihoze (shizofrenija, perzistirajući sumanuti poremećaj, akutni i prolazni psihotični poremećaj, shizoafektivni poremećaj i drugi psihotični poremećaji) ako se utvrdi da prije rata nije od toga bolovao te ukoliko se tijekom ocjene oštećenja organizma isključe druga traumatska iskustva osim zadobivenih za vrijeme sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske

 

a) lakog stupnja ……………………………………...20 do 40%

 

b) teškog stupnja …………………………………….40 do 60%

 

privremeno do 3 godina, a nakon toga trajno.

 

237. Neuroze i psihoze koje su se prvi put pojavile pod okolnostima iz članka 5. stavka 2. Zakona, za koje je utvrđeno da se ne mogu više otkloniti ili ublažiti psihoterapijskim ili drugim postupcima, uzimaju se u obzir kao osnova za utvrđivanje postotka oštećenja organizma kao bolest na čije su nastajanje znatno utjecali napori pod tim okolnostima. Pri utvrđivanju postotka oštećenja organizma osim težine bolesti uzimaju se u obzir trajanje i vrsta tegoba kojima je invalid bio izložen.

 

238. Psihički poremećaji vezani uz ratnu traumu (posttraumatski stresni poremećaj i trajne promjene osobnosti nakon ratnog PTSP) ako se utvrdi da prije rata nije bolovao od psihičkih poremećaja te ukoliko se tijekom ocjene oštećenja organizma isključe druga traumatska iskustva osim zadobivenih za vrijeme sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

 

Kod odgođenog PTSP, koji se pojavio nakon 6 mjeseci ili kasnije od prestanka sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, visina postotka ocjene oštećenja organizma ovisi o kontinuitetu i primjerenosti liječenja uz protokol sukladan medicinskoj znanosti.

 

a) lakog stupnja…………………………………..manje od 20%

 

b) srednjeg stupnja …………...…………………….20 do 30 %

 

c) teškog stupnja …………………………………....30 do 40 %

 

c) teškog stupnja s komorbiditetom (psihički i psihosomatski) 30 do 40%

 

privremeno do 3 godine, a nakon toga trajno.

 

239. Bolesti ovisnosti, ako se utvrdi da prije rata nije od toga bolovao te ukoliko se tijekom ocjene oštećenja organizma isključe druga traumatska iskustva osim zadobivenih za vrijeme sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske

 

a) lakog stupnja…………………………………..manje od 20%

 

b) teškog stupnja………………………………………….....20%

 

privremeno do 3 godine, a nakon toga trajno.

 

Članak 3.

 

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

 

Klasa: 011-01/09-0001/79

Urbroj: 519-04/1-09-5

 

Zagreb, 19. studenoga 2009.

 

Ministar

Tomislav Ivić, prof., v. r.

 

 

Naravno,na štetu je branitelja!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok Ilija b

 

Reci ti meniprijatelju dali se to odnosi na one koji imaju status hrvi ili i za nasa koji nemamo status hrvi ja se lijećim od ptsp,kičma koma,desno uho slabije čujem bio sam u specijalcima 17.9.1991 pa do 3.mjeseca 1993 nadalje do2oo1 godine u plavcima prošo za vrijeme rata pun kufer terana sad me zanima kako dalje.Imam dokumentaciju o lječenju kičme i ozljeda uha da slabije čujem ali sporim se sa obranom jer sam na početku 1.8.1991 do 16.9.1991 godine nalazio u gardi te sam tamo ozljeđen sad to zbavljam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ilija_b je napisao:

prijatelju,novi zakon kao i novi pravilnik se odnosi na sve one koji nemaju drugostupanjsko rjesenje HRVI za stalno

 

 

Eto mene opet znaći ja koji imam preko dvije godine terena mogu ostvariti rvi radi kićme i uha ako sam te dobro razumio mada se lijećim od ptsp to nemogu ostvariti po novom pravilniku mislim da idem u mirovinu kao hrvatski branitelj iz DR.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ilija_b je napisao:

... novi pravilnik se odnosi na sve one koji nemaju drugostupanjsko rjesenje HRVI za stalno.

Novi pravilnik se odnosi na sve osobe, postupanje prema ZOPHBDR-a, za koje je potrebno utvrditi postoji li ili ne i je li došlo do promjene oštećenja organizma u smislu ZOPHBDR-a bez obzira kakvo oni rješenje imaju... :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Duro je napisao:

ilija_b je napisao:

... novi pravilnik se odnosi na sve one koji nemaju drugostupanjsko rjesenje HRVI za stalno.

Novi pravilnik se odnosi na sve osobe, postupanje prema ZOPHBDR-a, za koje je potrebno utvrditi postoji li ili ne i je li došlo do promjene oštećenja organizma u smislu ZOPHBDR-a bez obzira kakvo oni rješenje imaju... :kavica:

 

 

Dali se odnose i na branitelje koji su tek dali dokumentaciju za priznavanje HRVI.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

degerativne upalne promjene su bolest ,a herniju imam već niz godina.Do sad sam mislio da se kod ozljeda kičme priznaju samo ozljede nastale u ratu.ako je ovo bolest a lječim se godinama dal imam pravo tražit povečanje hrvi.ovu izmjenu zakona ja sam razumio ovako -tko je bio u ratu 2 godine može tražit invalidnost na bolest kralježnice.Griješim li ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

pozz svima!imao bih pitanje ako neko zna odgovor molio bih ga da mi to malo pojasni oko PTSP 238b što to tocno znaci tri godine!?a poslije toga trajno.!pod 1.da li su to vremenske godine ili tri komisije?a sad cu malo pojasniti na prvij komisiji su me odbili i prvostupanjska i drugostupanjska.tužim ih upravnom s. i dobijem izlazim ponovo na komisiju u 4mj2007 godine i priznaju mi od 31.12 2001.g. 20%hrvi 238b do 28.o2.2009 postupak isti priznaju mi do28.02.2010. izađem na prvostupanjsku 4 puta-prvi su me odbili i bez toga ovo mi je treci put na prvostupanjskoj i daju mi privremeno 20%238b do 28.02.2011.godine s tim navodim da sam iz gardijske otišao u invalidsku mirovinu2001.eeee sad je pitanje žaliti se!?ili sacekati drugostupanjsku pa se onda žaliti jel ja tu više ništa neznam ne kužim i pun kufer mi je svega.unaprijed zahvaljujem pozz a može odg i na moj mail kobac57@gmail.com

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Kao maloljetnik sam pristupio u HOS 91 u vinkovcima stim da sam i cjelu 90 boravio na ratistu stavljajuci mine i nisam imao priznat status branitelja ni dragovoljca.

prvo sam ljecenje imao 96 god i imam dijagnozu ptsp slali su me u redovnu vojsku i tamo je doslo do incidenata i tamo su mi na komisiji potvrdili tu dijagnozu da bi mi prije 3 god pronasli i priznali mi status dragovoljca i branitelja i sada se nalazim na bolovanju imam 100 posto bio sam u dubravi gdje su i oni potvrdili da je boles posljedica rata zanima me dali je moguce jos ostvariti status hrvi i ako budem isao u mirovinu kakva ce ona biti ako mi neko moze odgovoriti..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

depresivac je napisao:

sto posto sam siguran da ce sad komisije za utvrdivanje HRVI i komisija u mirovinskom biti drasticne zbog ove hajke na broj umirovljenih branitelja,a pogotovo mirovinski kod odredivanja omjera vojno-civilno

po osijeku se priča da se već pretražuju imena sudionika športskih igara invalida u kojima su sudjelovali hrvi. neće više biti ni nogometa...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema tu srece bez jedne postene revizije ali naglasavam POSTENE i koja ce biti odradena do kraja kako treba a ne opet ko ima veze ima a ko nema ko ga (da ne kazem sta) ;-)

Komisije su navodno sada poostrile "kriterije" ali ja koliko se sjecam ni 90-tih nisu clanovi komisija bili naklonjeni braniteljima tj. invalidima... osim ako ste imali nekoga da Vas gura onda da :vrti::vrti:

A i u tim komisijama ima svega i svacega :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija