Jump to content

Prefakturiranje usluga u inozemstvo - mjesto oporezivanja


igra10

Preporučene objave

Dobili smo fakturu na ime našeg društva za telekomunikacijske usluge. Kako je među tim uslugama zaračunata i otvorena linija prema našem povezanom društvu u Srbiji, mi ćemo taj dio fakture prefakturirati njima (društvu u Srbiji). Da li moramo obračunati pdv na toj fakturi ili se primjenjuju odredbe ZPDV (2010.) koje kaže da je mjesto oporezivanja telekomunikacijske usluge mjesto primatelja usluge(Srbija) iako mi nismo ti koji smo izvršili samu telekomunikacijsku uslugu?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako vaše društvo nije registrirano za pruženje telekomunikacijskih usluga, ono ne može zaračunati naknadu za pruženu telekomunikacijsku uslugu. Kako bi vaše povezano društvo u Srbiji financijski snosilo teret troška telekomunikacijske usluge vašeg društva primjereno je da vaše društvo uveća naknadu po osnovu redovnih isporuka dobra ili pruženih usluga povezanom društva (ako takve postoje) - naknadno financijsko terećenje ili zaračuna naknadu za uslugu poslovnog savjetovanja ili možda za uslugu upravljanja. Prema odredbama članka 5. Zakona o PDV-u naknada za uslugu upravljanja podliježe oporezivanju u Hrvatskoj a naknada za uslugu poslovnog savjetovanja ne prema mjestu primatelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Znači, ne bi mogli ispostaviti fakturu na kojoj bi naveli da se radi o prefakturiranju telekomunikacijskih usluga?

Sličnu situaciji imamo i s računom za informatičke usluge. Naime, informatička firma iz HR vrši usluge održavanja računovodstvenog programa našoj firmi u HR i povezanoj firmi u Sloveniji, međutim, samo mi u HR imamo sklopljen ugovor sa njima i nama ispostavljaju fakturu za cijeli iznos. Nakon toga mi pola iznosa fakture prefakturiramo Slovencima. Ne znam šta da radim:)nemamo nikave redovne fakture prema njima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija