Jump to content

Postupak naplate štete od osiguranja HITNO


anonimno

Preporučene objave

E bok svima!

Imao sam malu prometnu nezgodu kada je vozilo iz suprotnog smjera išlo zaobilaziti drugo vozilo meni se je našlo ispred,da bi izbjego direktni sudar namjerno sam skrenio u kanal i nastale su male štete na mom autu.Pozvao sam policiju, oni su napravili uviđaj,a ja i vozač drugog vozila smo otišli u njegovo osiguranje da mi isplati štetu,oni su mi rekli da ne mogu isplatiti bez policijskog izvještaja,međutim ja sam malo čito taj izvještaj i ništa ne razumijem ,nečini mi se da piše tko je krivac pošto mije bilo kontakta između nas!SAD ME ZANIMA DALI JA MOGU NJIMA NAPLATITI ŠTETU JER SE NJIHOV OSIGURANIK OSJEĆA KRIVIM I TAKO JE NAVEO NA ZAPISNIKU KOD NJIH!

 

 

HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste uopće trebali zvati policiju trebali ste samo razmijeniti podatke s vozačem drugog vozila i nakon toga javiti se zajedno s njim u njegovu osiguravateljsku kuću. Ovako postoji mogućnost da protiv onoga tko je pozvao policiju bude pokrenut prekršajni postupak. Osiguravatelju uopće ne treba za "manje" štete nikakvo policijsko izvješće, već samo popunjeni obrazac Vas i drugog sudionika prometne nezgode. Temeljem toga se obračunava, procjenjuje iisplaćuje šteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozvao sam policiju zato što je drugi vozač otišao sa mjesta događaja,kaže da nije vidio.U policiskom izvještaju pišu moja oštećenja i njihove šifre događaja ali nepiše tko je kriv, pa me sad zanima hoću li moći dobiti isplatu štete od osiguranja,

 

sorry pitam jer nisam nikad se susreto s time pa me zanima na ćemu sam

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uopće nije točna tvrdnja i riječ je o teškoj zabludi da je za naplatu štete potreban samo «ispunjen obrazac»,a misli se vjerojatno na Europsko izvješće o nezgodi ,a za slučaj kada policija ne vrši očevid.Naime, prema postojećoj zakonskoj regulativi Europsko izvješće o nezgodi može poslužiti kao odštetni zahtjev,no međutim uz ovaj kao i svaki drugi tip odštetnog zahtjeva,pa i tužbenog zahtjeva, moraju biti dostavljeni dokazi o uzroku i obujmu štete,te ostala prateća dokumentacija(između ostalog pisana izjava osiguranika).Kad policija ne izvrši očevid, sudionici prometne nezgode moraju zajedno sa vozilima doći do osiguranja u obvezi kako bi se oba vozila ili više njih, stavilo u sudarni položaj,fotografiralo,te na taj način utvrdila sukladnost oštećenja i samim tim mogućnost nastanka nezgode na opisani način, a sve to navedeno jesu dokazi koji su potrebni za isplatu štete.Prometne nezgode gdje nije bilo kontakta između vozila, sa stanovišta uzročnosti i odgovornosti jednog od sudionika su uvijek problematične, pa je najbolje u takvim slučajevima uvijek zvati policiju,ma kolika šteta bila..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U policiskom izvještaju pišu moja oštećenja i njihove šifre događaja ali nepiše tko je kriv,

 

ni ne smije pisati, niti je policija ta koja utvrdjuje krivca za prometnu, niti je zapisnik o ocevidu presuda... ipak iz tog zapisnika se obicno moze zakljuciti koga policija smatra odgovornim (koga je prijavila), a osiguranja, opet obicno, vjeruju policiji.

pogledaj stoji li negdje u tom zapisniku protiv kog aje podnesena prijava, pise li negdje "predmetni taj i taj" ili ako su te "njihove sifre dogadjaja" koje spominjes clanci zospc-a stvari bi trebale biti jasnije

sve u svemu, hoces li dobiti odstetu, za sada, ovisi o dobroj volji osiguravatelja. mozda ce prije isplate inzistirati na rjesenju suca za prekrsaje, dok nema kontakta medju vozilima, sve opcije su otvorene...

 

btw, drugi ucesnik se prvo nije zaustavio jer nije ni vidio sto se dogodilo, a sada pred osiguranjem izjavljuje kako je apsolutno kriv?! pa ako nije vidio sto se dogodilo, kako zna da je kriv? i kako je uopce pronadjen, pretpostavljam da si ti za tog dogadjaja bio suvise okupiran pokusajem izbjegavanja naleta, a da bi istodobno i onako usput pamtio registarske tablice?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako već upotrebljavate riječi kao što su "teška zabluda" onda se barem logirajte da Vam mogu direktno odgovoriti. Pokušao sam laiku najjednostavnije objasniti postupak. Normalno je da kad dođe kod osiguravatelja, da će tamo biti stručna osoba koja će profesionalno obaviti svoj posao na način na koji ste to opisali i normalno je da će u slučaju sumnje poduzeti radnje zbog utvrđivanja uzročno posljedične veze između nastanka štete i štete na vozilima. Pogotovo ako dođu oba sudionika i daju izjave. Ako tada žele nešto muljati, nek muljaju. Nasuprot njima u tom slučaju stoje vrlo educirani pravnici koji će znati što s njima napraviti na način da im tako nešto nikada više ne padne na pamet. A ono što navodite za pozivanje policije je bedastoća. Policija će se u 90% slučajeva na takav poziv oglušiti ili će prilikom dolaska na mjesto događaja uputiti stranke na Zakonom propisani postupak. A ako će se upustiti u "izradu" zapisnika ili službene zabilješke" tada će to otprilike izgledati onako kako je to opisao čovjek gore. Bolje je za eventualni budući parnični postupak odnosno za izvansudsko namirenje štete imati izjavu sudionika koji opisuje događaj i priznaje krivnju nego zapisnik policije iz kojeg se vidi ništa.

 

Pozdrav anonimusu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija