Jump to content

Pravo na nasljeđivanje


kruskone

Preporučene objave

Molim Vas za savjet :

 

Nakon smrti oca naslijedio sam dio zemljišta koji se nalazio na njegovu imenu.Veliki dio obitelskog imanja nalazi se još na pok.djedovima i babama.Da li moj pok.otac nasljeđuje i taj dio tj.da li to onda automatski pripada i meni,kako se može dobio uvid u kompletnu obiteljsku imovinu,da li treba tužba ......

Hvala,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pribavljanje potpunog popisa svih nekretnina i općenito sve imovine ostavitelja prvenstveno je zadaća nasljednika.

 

Od zemljišno-knjižnog odjela suda možete zatražiti poseban izvadak za potrebe nasljeđivanja u kojem će biti navedene sve nekretnine koje glase na Vašeg oca. To bi zapravo trebao obaviti već matični ured pri pripremi smrtovnice.

 

Međutim, ako je ostavitelj imao nekretnine na području različitih sudova, svaki će sud izdati dokument samo za one nekretnine koje su kod njega zabilježene.

 

Također treba uzeti u obzir da su se podaci u zemljišnim knjigama vodili na prilično nemaran način, pa (su)vlasnički dijelovi iste sobe mogu biti zabilježeni posebno ako se osoba nalazila na različitim adresama u vrijeme upisa, ista osoba se ponekad upisivala pod različitim oblicima istog imena ili čak pod nadimcima (npr. Petar i Pero) ili je bilo drugih razlika. Z.k. odjel će Vam izdati podatke samo za upise za koje su sigurni da se radi o ostavitelju.

 

Zato, da biste bili sigurniji, najbolje je da sami pretražite e-izvatke, a tamo gdje ste u dvojbi zatražite od z.k. odjela i povijesne izvatke iz kojih su vidljivi prijenosi vlasništva tokom vremena.

 

Ako su u z.k. izvacima upisani pokojnici koje posredstvom ostavitelja tj. svoga oca izravno nasljeđujete, trebate zatražiti provođenje ostavinskih postupaka iza njih, pri čemu ćete Vi, uz eventualno druge osobe, biti nasljednik. Ako su ostavinski postupci bili provedeni, ali ta imovina u njima nije bila raspoređena, treba tražiti raspoređivanje naknadno pronađene imovine.

 

Ako je stanje jako nesređeno, pa su u z.k. nepoznate osobe, ili ih ima jako puno, ili njihovi nasljednici nisu poznati, ili ima drugih teškoća, možete pokrenuti pojedinačni ispravni postupak ili podići tužbu radi utvrđenja vlasništva protiv upisanih osoba odnosno njihovih nasljednika, pa u takvom postupku ishoditi upis vlasništva na nekretninama koje Vam temeljem nasljedstva iza oca pripadaju. Takvi postupci mogu se provesti i ako su upisane osobe iz nekog razloga nedostupne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morate tražiti dokumente u gruntovnicama i matičnim uredima. To može biti i pomalo detektivski posao, ali ga nitko neće obaviti bolje od Vas. Na tim mjestima možete dobiti i vrlo stare dokumente, ponekad i starije od 100 godina, na temelju kojih možete rekonstruirati tokove imovine.

 

Zaboravio sam napomenuti da trebate tražiti i u katastrima. Dosta često stanje u zemljišnim knjigama, naročito u nekim krajevima, ne odražava stvarno stanje vlasništva dok su katastri, iako se odnose samo na posjed, ažurniji i bliži stvarnom stanju.

 

Naravno, najbolje bi bilo da Vam netko od rodbine tko je upoznat sa stvarima pomogne, ali ako to ne ide, morate sami. Ili dignite ruke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu,nisma dignuo ruke i evo što sam našao.

U katastarskoj općini dobio sam ispis ali kada u ZK tražim pod tim česticama nemam ništa osim imena rodbine.s njima nemam kontakt niti ih uopće poznam a po prezimenima i upisu u zk pretpostavljam da je rodbina.Što mi je dalje za raditi tj. da li je najbolje da uzmem odvjetnika i da li da uđem na posjed nekretnina jer svi oni znaju da je to nakon pok.oca pripalo moje.Kakao se uopće zk knjig mogu srediti.....

Hvala,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ući u posjed po "običajnom" pravu možete, tamo gdje su zemljišne knjige nesređene to je često. U ostavinskom postupku se nekretnine zabilježene samo u katastru prenose na nasljednika kao vanknjižno vlasništvo, pa se možete tako i upisati u katastar. No, morate računati i na mogućnost problema. Koliko su problemi vjerojatni, to ovisi o konkretnoj situaciji.

 

A da li ćete sređivati stanje u zemljišnim knjigama, to je stvar Vaše procjene i želja, a uzet ćete vjerojatno u obzir vrijednosti nekretnina. Ponekad je skuplji postupak sređivanja nego što nekretnine vrijede, a ponekad možete dobiti jako puno jer nekretnina sa sređenim papirima vrijedi više.

 

U prvom postu sam napisao kako možete sređivati stanje.

 

U svakom slučaju valjani upis u zemljišnoj knjizi najvažniji je dokaz vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija