Jump to content

brzina suđenja


mozart

Preporučene objave

Dakle, u veljači 2006.g. sam predao sudu tužbu za diobu bračne stečevine. slijedećih 3,5 g. niti jedno ročište nije sazvano. Kada je konačno sazvano tužena se nije pojavila već se telefonski javila sucu da nemože pristupiti radi viroze (viroza je zgodno trajala samo dva dana-dan prije ročišta te na sam dan ročišta). Za mjesec dana će izaći točno 4 godine od predaje tužbe općinskom sudu i u tom periodu niti jedno ročište nije održano a sazvano je samo ono prije pola godine. Nekretnina oko koje se sporimo propada.. Što mogu očekivati od tužbe za suđenje u razumnom roku koja je napisana i poslana? Dali opet postoji mogućnost sazivanja jednog ročišta u 3,5 g. pa ponovno ništa slijedeće 4 godine radi umješnosti opravdavanja tužene? I što onda?

 

Zahvaljujem unaprijed na svim informacijama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitati odvjetnika (ako ga imate) zašto nije ništa poduzimao da ubrza postupak i zatražiti ga da provjeri zašto sud nije ništa poduzimao. Moguće je da je predmet cijelo vrijeme bio kod jednog suca, u tom slučaju najviše je odgovoran sudac. No, moguće je da je bilo problema i u dodjeljivanju postupka, da je dugo trajalo da se dodijeli sucu, možda je prebacivano na drugog...

 

U svakom slučaju pritužba predsjedniku suda osobno i Ministarstvu pravosuđa.

 

Ako je predmet bio kod jednog suca, možete zatražiti izuzeće suca.

 

Podnijeti zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku nadležnom županijskom sudu. Za više od 3 godine sudskog nerada trebali biste dobiti odštetu od barem 5000 kuna. Pazite da Vam je odvjetnik ne prisvoji, unaprijed se dogovorite koliko će zahtjev koštati i da isplata treba ići na Vaš račun.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sudu je poslano više požurnica i podnesaka, a usmenim putem se par puta interveniralo kod predsjednika suda. Sudac sada kaže da će do kraja mjeseca odrediti datum ročišta koji može biti za 6 mjeseci (kao što je bilo prošli put). I što ako se tužena opet opravda bolešću ( brat joj je liječnik pa potvrdu o bolesti joj nije problem nabaviti)? Očito je problem u sucu.Ako bi išao na njegovo izuzeće koliko bi u tom slučaju prolongirao sljedeće ročište?

Nije ni čudo što nam je pravosuđe u ovakvom rasulu kada se radi na ovaj način. Nažalost, tih 5000 kn koliko bi mi možda dosudio VSRH nebi nadoknadili ni jednu dvadesetinu onoga koliko je u tom stanu uništeno nemarom i nebrigom tužene.

O duševnoj boli da i ne govorim...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemoguće je reći koliko biste odgodili postupak zahtjevom za izuzeće suca. Teoretski se o tom zahtjevu mora odlučiti "odmah", tj. u roku od nekoliko dana, ali u praksi to može biti i "nikada". Na jedan moj zahtjev od prije približno 8 godina nikada nisam dobio odgovora, a sudac je u međuvremenu dogurao od općinskog do Vrhovnog suda. Ali mislim da nemate što izgubiti s obzirom na dosadašnje ponašanje suca.

 

Mislim da bi s obzirom na doista izuzetno otezanje čak i za hrvatske prilike pritužba Ministarstvu pravosuđa ipak imala učinka. Isto tako bi se predsjedniku suda trebalo obratiti pismenu. Usmeni kontakti su neučinkoviti jer se ne može dokazati da ih je uopće bilo. Ako ste se već pismeno obraćali predsjedniku suda, pritužbi za Ministarstvo priložite i te dopise.

 

Ako se obratite višem sudu za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, on će odrediti u kojem roku sud kod kojega je predmet mora donijeti odluka.

 

Ako Vam naknada i nije zanimljiva, uzmite u obzir da bi se moglo desiti da država zatraži od suca da je plati. Vjerovali ili ne, ali jedanput se to desilo - objavljeno ovdje negdje na Legalisu.

 

Osim toga, ako poduzmete sve što je u Vašoj moći da se postupak ubrza, možda biste stvorili pravnu osnovu da bi od države mogli potraživati štetu do koje je došlo zbog neučinkovitog suđenja. Ne znam ni za jedan takav primjer i mislim da bi to jako teško išlo, ali prije ili kasnije netko će to progurati, jednako kao što je u tom jednom slučaju naplaćena naknada od suca.

 

Što se tiče liječničkih potvrda, posjetite protustranku neposredno prije ročišta s 2 svjedoka, ili provjerite da li je na poslu i slično, pa ako utvrdite da gdin. doktor izdaje lažne potvrde, možete ga prijaviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija