Jump to content

Raskid ugovora o ortakluku


NEUTJESNA

Preporučene objave

Evo i mene među brojne koje traže na šta brži i lakši način odgovor i rješebnje za svoje probleme. Imam obrt uz kojeg imam otvoreni i izdvojeni pogon(svaki se nalazi u jednom gradu) i vlasnicama sa ja. Polovinom 2009. godine Grad je izdao natječaj na koji sam se ja javila i ostala jedina koja je dala ponudu i dobila natječaj za koju se davala jamčevina koja se ne vraća po dobitku natječaja, nakon toga nastali su drugi troškovi otvaranje izdvojenog pogona i opremanje poslovnog prostora u sportskom objektu. Tu se moja malenkost dala u veliki posao pa se rastegnula na sve strane i dovela u situaciju da pristane na suradnju s još jednom osobom kao ortakom za taj izdvojeni pogon i on je ušao u to uglavnom sa 50%:50%, nakon čega smo doveli i robu u dućan koju naravno nismo podmirili jer je dogovor kada krenemo sa poslovanjem i prodajom(na komisiju)i tek tada smo napravili sami ugovor i ovjerili kod javnog bilježnika. Međutim taj ugovor dalje nismo nikamo evidentirali niti registrirali šta u pravilu i nema neko veliko pravno značenje barem su mi tako tumačili, te me sada interesira zbog nemoguće suradnje i šanse da se naš odnos izgladi i uspostavi na noramlnu radnu razinu na kojoj bi ja trebala voditi taj posao i brinuti se o svemu (barem tako je u ugovoru) i davati na znanje i omugućavati uz moje znanje mom ortaku na uvid cijelo stanje kako financijsko tako i robno. Osim ugovora otvorili smo zasebni račun za izdvojeni pogon na koji ima pravo potpisa. Mene osobno interesira kako izaći iz takve suradnje, raskinuti ugovor, prekinuti suradnju, znači na koji način i s kojim pravnim dokumentima, te naravno s mogućim posljedicama za mene u najgorem mogućem scenariju!?

 

Zahvalno neutješna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jamčevina koju ste uplatili prilikom prijave u natječaj će vam se uzeti kao najam ili je barem trebalo, to obavezno provjerite.

Tvrdite da ste sklopili ortački ugovor o kojem niste naveli previše podataka pa predpostavljam da je to ortački ugovor sklopljen između ostalog i temeljem zakona o obrtu, koji nije potrebno solemnizirati već je dovoljan pristanak dvaju stranaka/ortaka u ovom slučaju vas i vašeg partnera ovjerom potpisa.

Ta druga osoba je temeljem navedenog ugovora trebala pristupiti u vaš obrt te pred gradskim uredom bi se izvršio upis te osobe na postojeći ugovor o najmu, što vjerujem niste učinili.

Navodim da je ugovorom o ortakluku naloženo da je moguće da jedan ortak vodi poslove a da drugi ima pravo uvida u to, a udio u dobiti i gubitku dijele.

Bez obzira što ugovor niste nigjde "Prikazivali" on ima svoju važnost, naravno vi se možete ogriješiti o odredbe ugovora ili vaš ortak te ćete morati satisfakciju tražiti pokretanjem sudskog postupka u kojem će se utvrditi tko je šta učinio ili nije.

 

Vi nemožete raskinuti ortački ugovor na štetu drugog ortaka, a sad govorim napamet vi da bi raskinuli ugovor morate obavjestiti pismenim putem svog ortaka da se s vaše strane ugovor raskida radi toga i toga i sl. te ćete vidjeti kako će se odvijati situacija ili jednostavno ugasite izdvojeni pogon, pošto niste u obrtnom registru naveli ortaka.

Što pak može kasnije imati štetne posljedice za vas ukoliko se dokaže da ste vi nešto skrivili.

pogledajte ugovor i vidjećete da u njemu piše da je nadležan sud u slučaju ako se nemožete usuglasiti oko određenih stavki u ugovoru.

 

i idući put dajte više informacija kako bi vam se moglo pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija