Jump to content

procjena darovanog zemljista radi nuznog dijela


pedoca

Preporučene objave

majka je oporukom ostavila stan u vrijednosti cca 100.000E jednom djetetu. drugo dijete ce potrazivati nuzni dio, ali to drugo dijete je 80 tih godina darovnicom od majke dobilo povece (danas) jako atraktivno zemljiste tj. dvi zemljisne cestice. jednu je odmah prodalo a na drugoj izgradilo kucu.

e sad ako sam dobro upucena nuzni dio iznosi jednu cetvrtinu tog stana tj. 25000 e. znaci gleda se ukupna imovina ostala iza majke,koja se podijeli sa 4 i ako je vrijednost tog darovanog zemljista veca od 1/4 ukupne imovine, to drugo dijete nema pravo na nuzni dio. da li sam u pravu?

 

e sad kako se vrsi procjena tog darovanog zemljista? znam da to rade sudski vjestaci ali mene to zanima samo otprilike da vidim da li ima uopce smisla traziti nuzni dio i placati sudske vjestake...

 

znaci kako da provjerim kolika je bila otprilike vrijednost m2 na otoku 1980 godine ili se gleda vrjednost tog zemljista danas?

 

molim pomoc

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Zakona o nasljeđivanju:

 

Članak 71.

 

(1) Vrijednost ostavine na temelju koje se izračunava vrijednost nužnog dijela utvrđuje se na sljedeći način:

 

1. Najprije treba popisati i procijeniti sva dobra koja je ostavitelj imao u času smrti, računajući tu i sve ono čime je raspolagao oporukom, kao i sve njegove tražbine, pa i one koje ima prema nekom nasljedniku, osim tražbina koje su očito nenaplative.

2. Od utvrđene vrijednosti dobara koja je ostavitelj imao u času smrti odbija se iznos ostaviteljevih dugova, iznos troškova popisa i procjene ostavine i troškova pokopa ostavitelja.

3. Tako dobivenom ostatku pribraja se vrijednost svih darova koje je ostavitelj učinio na bilo koji način nekom zakonskom nasljedniku bez obzira nasljeđuje li ostavitelja, pa i darova učinjenih nasljednicima koji se odriču nasljedstva, kao i onih darova za koje je ostavitelj naredio da se ne uračunaju nasljedniku u njegov nasljedni dio.

4. Tome se pribraja i vrijednost darova koje je ostavitelj u zadnjoj godini svoga života učinio drugim osobama koje nisu zakonski nasljednici, osim manjih uobičajenih darova.

 

(2) Neće se uzimati u ovaj račun te se neće pribrajati vrijednost darova učinjenih za postignuće općekorisnih svrha, kao ni darova koji se na temelju samoga zakona ne uračunavaju nasljedniku u njegov nasljedni dio.

 

 

Članak 95.

Pri uračunavanju vrijednosti darova nasljedniku u nasljedni dio uzima se vrijednost dara u času otvaranja nasljedstva, a prema njezinu stanju u vrijeme darovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 95.

Pri uračunavanju vrijednosti darova nasljedniku u nasljedni dio uzima se vrijednost dara u času otvaranja nasljedstva, a prema njezinu stanju u vrijeme darovanja.

 

ovo mi baš nije jasno. majka je darovnicom 1980 godine sinu poklonila te dvije čestice. jednu je odmah prodao. da li se ta zem. čestica koju je prodao procjenjuje po vrijednosti iz 1980 god ili po sadašnjoj vrijednosti...(mislim to su ipak velike razlike...pretepostavljam da je sada m2 te zemlje cca 200-300 E, 1980 je možda bio 50 E...) :misli:

 

a ova čestica koju je zadržao da li se ona isto procjenjuje na isti način?

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne vidim nekih nejasnoća.

 

U trenutku darovanja stanje je bilo - 2 građevinske čestice određenih karakteristika. To je darovano.

 

Što je darovani nakon toga učinio s darom nije važno, dar je postao njegova imovina i raspolagao je svojom imovinom kako je htio. To što je on česticu "pretvorio" u novac nema utjecaja. Mogao je taj novac uložiti u dionice koje su u dobrim danima udesetorostručile vrijednost ili njime uplatiti dobitni listić Lota - biste li to potraživali?

 

Vrijednost sa stajališta nasljeđivanja je ona koju bi te čestice takvih karakteristika imale u času otvaranja nasljedstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala puno,

 

još samo jedno pitanje. ukoliko vrijednost darovane zemlje iznosi ne samo više od nužnog dijela nego puno puno više šta onda?

 

npr stan 100.000 E (oporučno jednom djetetu)

a darovano zemljiste skoro 400.000 E (darovnicom drugom djetetu)

(to je bila ujedno sva imovina od majke)

ima li u ovom slucaju drugo dijete kojemu je ostavljen samo stan nekakvih prava (u smislu nužnog dijela na zemljište)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nužni dio se računa kako sam citirao iz Zakona o nasljeđivanju.

 

Uočit ćete da nema uvjeta u pogledu veličine ostavine u odnosu na dar.

 

Dakle, ako je darom povrijeđen nužni dio, odgovarajući dio dara se mora vratiti odnosno prenijeti drugom nasljedniku.

 

No, ako sam dobro shvatio, u Vašem slučaju bi bio povrijeđen nužni dio oporučnog nasljednika, što je neuobičajeno - obično se oporukom povređuje nužni dio nasljednika koji ne nasljeđuju oporukom ili nasljeđuju premalo.

 

Prema mojem razumijevanju Zakona o nasljeđivanju, budući da nužni nasljednik ima pravo na nužni dio na svaki način (čl. 70 stavak (5)), ovdje bi oporučni nasljednik mogao postaviti pitanje nužnog dijela ako oporukom nasljeđuje manje.

 

Dakle, ako su 2 nasljednika, nužni dio iznosi 1/4 ostavine uvećane za vrijednost dara.

 

Ako je vrijednost dara 400000 eura, a imovine ostavitelja 100000 eura, što daje 500000 eura, onda nužni nasljednik ima pravo na 125000 eura. Ako je oporukom naslijedio 100000 eura, ima pravo na povrat dijela dara u iznosu od 25000 eura.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kroničnastranka puno ti hvala na odgovorima...

 

nažalost jedan student prava mi je stavio "bubu" u uho :-(

 

kaže da postoji neki vremenski rok za te darovne ugovore. :misli: on misli da je to 30 godina. znači nešto što je darovano prije 30 i više godina ne može uči u ostavinsku masu. da li je to točno?

ovdje se radi o darovnicama prije 28 godina...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi poznata takva odredba.

 

Pretražio sam Zakon o nasljeđivanju i nisam naišao na takav rok. Jedino što sam ustanovio je da se zakonopisci ne mogu odlučiti hoće li rokove pisati brojkama ili slovima, pa pišu npr. trideset dana i 20 godina.

 

Međutim, moguće je da je taj rok određen nekim drugim propisom ili sam ga previdio.

 

Zamolite studenta da Vam stavi bubu i u drugo uho - gdje je to iskopao?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija