Jump to content

luda kuća


michaelle

Preporučene objave

Molim Vas pomoč, jer više neznam što da radim.

 

Imam nekoliko problema vezanih za nekretninu u kojoj trenutačno živim sa svojom obitelji, naime nekretnina je u suvlasništvu mene u 1/2 djela i moja 2 strica po 1/4 djela, tj., jednog strica i nasljednika drugog strica. Nekretnina se sastoji od kuče cca55m2 sagrađenoj na čestici koja iznosi cca150m2, koja je do 2001 godine bila dio čestice cca1500m2, te diobom razdjeljena na nas troje i rođaka koji je također nasljednik po bratu moga djeda. Nije mi jasno kako je on nakon te diobe postao vlasnikom djela naše kuće, što nikad nije koristio i nema osim prozora nikakav otvor u našu kuću, tj, međa prolazi kroz zadnju prostoriju kuće. Do sad nismo imali problema jer več 5 god., kuću nitko nije koristio. Problemi su nastali kad smo se doselili. Koristimo prilaz kući na njegovom zemljištu, što nam ne dozvoljava, nego traži da napravimo svoj, ali vode s njegovih krovova idu u našu septičku jamu, za koju tvrdi da je zajednička, a ima svoju. Molila bi vas da mi pomognete ako ikako možete, moja pitanja su:

1. Dali mi može zabraniti prolaz do kuće kroz njegovo zemljište bez obzira što je to nasljeđeno pravo od prije 60-ak godina i ja da bi napravila svoj ulaz u dvorište moam rušiti ucrtani-privremeni objekt(drvarnicu)?

2. Dali ja moram dozvoliti da njegove vode pune moju septičku jamu, također i to je oduvjek tako?

3. Dali moram dozvoliti da on napravi ogradu na međi iako se ne slažem s njom?

4. Dali mogu kako pripojiti tu sobu koja je u korištenju mojih bake i djeda od 1950-ih godina i on nema ništa fizički s njom, ona je dio kuće u kojoj nije suvlasnik?

5. Sobzirom da je adaptacija na kući hitna, dali ja mogu promjeniti krov, bez njegovog potpisa i što trebam učiniti da dobijem dozvole, ili da radim bez njih!?

6. Sa stricem je postignut dogovor o isplati njegovog djela i to čemo rješiti ovaj mjesec, a onaj gore spomenuti nasljednik drugog strica još nije održao ostavinsku raspravu nakon oca(živi u sloveniji) koji bi bio najjednostavniji i najbrži način da otkupim i taj dio i koliko bi moglo trajati?

Unaprijed vam puno hvala na odgovoru i nadam se da mi ne zamjerate što je ovako dugačko, ali koliko je dugačko, toliko je i zapetljano. PUNO, PUNO, PUNO HVALA! !!! :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

1. što se kuće tiće Vi imate mogućnost razvrgnuća suvlasničke zajednice ili geometrijskom diobom ako je to moguće , isplatom stričevima ili prodajom .

 

2. Popravak krova spada u nužne popravke i trebaju učestvovati svi ,i bilo bi dobro da im predložite diobu troškova . U Koliko se oni ogluše tada to možete učuniti sami i zatim sudskim putem tražiti povratak iznosa od svakoga ovisno o suvlasničkim udjelima .

 

 

3.Pitanje čestica nije jasno postavljeno tj. nije razumljivo da li se radi o vlasništvu ili o suvlasništvu.

 

 

4. Vi ne trebate rušiti drvarnicu da bi imali pristup .

Ako ste uvjek prolazili kroz rođakovo dvorište da bi došli do kuće , tada imate pravo tražiti sudskim putem

 

služnost prolaza .

 

5. Vaši su rođaci nasljeđivanjem stekli suvlasništvo nad dijelom kuće i tu Vi ne možete ništa bez obzira što nisu tu stanovali .

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiće onog dijela koje vam nije jasno:

Dakle, moj pradjed je imao jednu česticu, koju su naslijedila 3 sina- jedan se odrekao odmah u korist drugog, tako da je moj djed u tome dobio 1/3, a otac od tog spornog rođaka 2/3. Na svakom djelu postoji kuća. Međutim, do 2001 godine to je bila jedna čestica, tada se je djelila i podjeljena je tako da meni međa prolazi kroz kuću, a to se je moglo izbjeći. Nedavno sam tražila sudskog vještaka da mi procjeni kuću i napravi relativni troškovnik za adaptaciju i kad je vidio tu podjelu rekao je da taj geodet to nije smio napraviti. Nije mi jasno kako netko može imati dio u kući, a da nije naveden kao suvlasnik i da mu nikad taj dio kuće nije fizički pripadao. Cijelu kuću Več preko 50 godina koristimo mi , tj. nasljednici mog djeda, a sad odjednom na dio imaju pravo i nasljednici djedovog brata. Po meni to je apsurd, a vas molim da mi kažete dali ja tu mogu išta napraviti, jer s ovakvim stanjem niti mogu adaptirati, a niti uopče raspolagati svojom imovinom, jer mi to osporavaju rođaci. Hvala Vam na trudu i na odgovorima, sad imam smjernice kud krenuti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

 

Vi bi trebali ustati tužbom za utvrđenje vlasništva stečeno dosjelošću .

Kuću i zemljište više od pedeset godina koriste jedni te isti -u zakonitom su posjedu ,nitko se kroz 50 godina nije protivio takvom korištenju,Vi osporavate to vlasništvo .Sadašnji knjižni suvlasnici nikada nisu bili u posjedu(osim Vas i Vaših prednika ).Provjerite u katastru tko je registriran kao posjednik ako je to samo Vaš djed ili sada Vi stvar je još jednostavnija,i izvod iz katastra može poslužiti kao valjani dokaz za stjecanje vlasništva dosjelošću .

Tužbu Vam treba napisati osoba pravno educirana ,tužite sve suvlasnike iz vlasničkog lista ,a kao dokaz da ste stekli vlasništvo nad cijelom kućom neprekidnim korištenjem , rješenje o nasljeđivanju , izvod iz katastra i svjedoci(2).

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija